BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • qubit @qubit

    Covid'in ilk 6-7 ayı tam bir afet bir savaştı. Hükümet Twitter'a bir talimat verdi ise buna niye uydun demek biraz politik şov oluyor. Şimdi bunu short yapan da prim peşinde: tüm bu platformlar iş modelleri gereği toplumda kaosa neden oluyor. Vergi ile işletilen devlet kanalları bunu regüle etmek için kurulmuş platformlardı, belki TRT, BBC gibi kamu parası ile işletilen sosyal platformlara ihtiyaç var. Kamuyu bilgilendiren platform para derdinde olunca zarar da veriyor.

    ABD'de kaç milyon insan öldü. Twitter'daki kafa karışıklığından kim bilir kaç yüzbini ölüme gitti. Kendisi de uzun covid'den sağlık sorunu yaşıyormuş, yengeye de bir şey demek zor. Diğer yandan çamaşır suyu için diyen başkanları vardı...Neresinden tutsan elinde kalıyor.

    Maske takan, aşısını olan ben sınıfı geçtim diyebilir, bilemiyorum. Ama milyonlarca insan öldü. Değerlendirmek kolay değil. Bir sonraki küresel afet için çıkacak dersleri ancak profesyonel bilim insanları çıkarabilir.

    • kirazerik @kirazerik

      Shortdaki muhabbet de aynen bu abd nin saygın üniversitelerinden olan doktorları hangi tıp eğitiminiz ile sansürlediniz diyor açıkçası. Yani sıradan birilerini değil bilgi otoritesi olarak istedikleri uzmanları engellediler. Zaten bunlar ortaya çıktığı için gidip bu ifadeyi vermek zorunda kaldılar. Ama artık ok yaydan çıktı istediklerini istedikleri gibi sansürleyebilir istedikleri gibi shadow ban veya direk ban yaoabiliriler. Eski twitter yönetiminde buna ses etmeyenler şimdi elon musk ı eleştirince şopar duruma düşüyorlar. Çünkü o dönem bu mevzuları etik ve özgürlükler bağlamında tartıştığımda mıhataplarım en sonunda adamın platformu savına kadar düştüler. Haklılardı. Ama o noktadan şimdi yükselmeye hakları yok. Bu kaygıları dile getirenlere aşı karşıtı dendi. Şimdi twitter el değiştirince bıdırdandıklarında yaptıkları sadece rage farming oluyor. Zaten videonun sonunda twitterin fbi gibi bir kamu kurumu gibi sansür uyguladığını gösterdiği için elon a falan teşekkür ediyor. Yani bahsedilen dönemde bunu savunanlar devlet yönlendirmesi ile medyanın sansürünü bir araç olarak onaylamış oldular. Dolayısıyla sansür hakkında konuşma hakklarını da “utanma ve etik” düzleminde tutarlılık ölçeğinde kaybettiler. İstediklerini beyan edebilirler, ama şaklabandan öteye veya kritik düşünme yeteneğine sahip olmadığına dair bir bayrak sallayan düşük zekalar kalabalığı olma sınıflandırılmasından çıkmaları epey zor, hatta benim nezdimde imkansız. Bilginin iktidarının otoriterleştirmesini insanlara anlatmamız açısından bana çok güzel case study verdiler o konuda haklarını ödeyemem.

    • qubit @qubit

      @kirazerik saygın üniversitelerin prof'ları TR'de de var. Uzmanı olmadıkları, literatüre hakim olmadıkları konularda halkı ve yöneticileri yanıltabiliyorlar. Konunun uzmanı herkes aynı görüşte iken olmayanlar maalesef sallayıp duruyorlar. Örnek bizdeki deprem konusunda atıp tutanlar. Yayını yok ama prof. Aynısı kovidde de oldu.

      Maalesef bunlar için çözüm şart. İşi çözmeyip kapitalist firmaya yıkarsan böyle kafa karışıklıkları doğal.

    • kirazerik @kirazerik

      @qubit herkesin aynı görüşte olduğunu nereden biliyoruz? Herkesin aynı görüşte olduğuna dair kaynağımız ne yazık ki sosyal ve geleneksel medya olamaza vurgu yapıyorum. Bu paylaşımdaki linkin sonundaki ayrıntılı raporda benze durumlar akademik formatta listeleniyor incelemek isterseniz. https://teknoseyir.com/durum/1621929

    • qubit @qubit

      @kirazerik bilim dalları çok aşırı kompleks hale geldiler. İbn-i Sina ya da yakın dönemde Newton zamanı tek adam 10 konuda top koşturabiliyorken bugün bu mümkün değil. Tek adam tek alt ihtisas alanı. Sürekli üst kalite araştırma yapılıyor, sürekli yeni bir şey keşfediliyor. Dolayısı ile en baba beyin cerrahına aşı-enfeksiyon konusu soramıyorsun. Bunu o konunun ihtisas toplantısına gidip soracaksın. Oralarda da görüş ayrılığı olmadığını görüyorsun.

      Verdiğiniz bağlantı not defterimde kayıtlı, daha önce gidip bakmıştım. Eisenhower'ın konuşmasını not almışım mesela ama bu tarz bireylerle yola çıkılmaz. İşlerine gelen doğruyu kullanıyorlar. Mesela son kitabına gelen kritik: https://yaleclimateconnections.org/2020/07/review-bad-science-and-bad-arguments-abound-in-apocalypse-never/
      Piyasa bu tiplerle dolu.

    • kirazerik @kirazerik

      @qubit bağlamı toparlamak gerekiyor. Sosyal medya şirketleri “ilgili alandaki” uzmanlara sansür uyguladı. Rapor bu sansürlerin örnekleri. Ki dahası twitter files mevzusu var. Başka bir oturumda bir kongre üyesinini Hilary clinton hakkındaki bir twitten dolayı shadow ban yediği gerçeği var. Teitter el değiştirince ortaya çıkan şeyler bunlar. Birisine üfürükçüsün diye zaten atıyorlar. Ama bazılarını da gizli shadow ban yaptıkları ortaya çıktı. Sosyal medyanın çeşitliliği zaten yansıtmadığını biliyoruz ama üstüne bir de böyle keyfi gizli banlar biniyor. İşin ehli değil diye banlanıyor siye ğfürükçüler gösterilip destek alınıyor sonra kafasına göre shadow ban yapılıyor. Mevzu bu. Söylenecek tek şey kalıyor geriye sanırım. Adamın şirketi istediğini yapar.