yeni hükümet sizce paypal yasağını kaldırır veya gümrük sınırlamalarını/ yüksek vergilenen ürün düzenlemelerini gevşetir mi? ya da yurtdışı telefon kayıt işini…
veya en basitinden yurtdışından kargoyla telefon almak yasak, buna bir iyileşme (bizim açımızdan) gelir mi? sizin var mı bu konuda bir umudunuz? veya adaylardan bu konularda bir vaat duydunuz mu hiç?
Kısa vadede hayır uzun vadede iyileştirmeler olabilir. Telefonda yüzde 100 vergi alınıyor doğru dürüst tepki yok.
bu konuda hala en büyük aşamadığım nokta telefondan ve telekomdan, bilgisayarlardan alınan “lüks tüketim” vergileri. şu anda birçok üniversite uzaktan eğitimde. bu derslere katılmak için bilgisayar ve telefona ihtiyacın var, bu zorunlu. ya da eba vardı 2020 ortalarında, ilköğretim ortaöğretim bilgisayardan girdi derslerine. bence telefon ve bilgisayar buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ihtiyaç. vatandaşın belindeki bu vergi yükü azaltılmalı.
uber ve paypal gelir kesin.
uber de vardı evet. ya da booking.com. daha niceleri.
Kılıçdaroğlu'nun vaatleri arasında var ama seçildi ve ertesi gün kalktı gibi bir durum olmaz muhtemelen, yalnız yıllarca bekleyeceğimizi de sanmıyorum. Tüm tweetlerini bulmaya üşendim, linkte otomobil vaadi var, benzer şekilde bilgisayar, telefon hatta playstation vs gibi ürünlerdeki vergilerle ilgili vaatleri de vardı.
https://twitter.com/kilicdarogluk/status/1595765644833734661?s=20
Gerçi mevcut sistemde her şey cumhurbaşkanının iki dudağı arasında olduğu için mazbatayı aldığı gibi de kalkabilir galiba.
@onimarsynn parlamenter sistemi geri getirene kadar düzelttiler düzelttiler. eski meclis yapısına da bir reform şart. ahlaklı dürüst bir adam da olsa başkan ben yine tek kişinin karar vermesine karşıyım. klişe söz, güç herkesi yozlaştırır.
Bazılarının kafasında kk seçilirse ertesi gün birden refah seviyesi çok yüksek bir ülkedeymiş gibi uyanacağının hayali var. Malesef öyle bir şey olmayacak arkadaşlar.
yarın olmasına gerek yok 5 yıl olsun.
@cenk_akay08 10 yılda muasır medeniyet seviyesine gelsek yine tamam.
Ekonomi cok daha kotu olacak. Dolar-Euro 25-30'a cikacak. Bunlar bilinen gercekler. Zira once battigini kabul edeceksin, bir bok bilmeyenlerin pisligini temizlemek icin iyice dibini kaziyacaksin sonra temel atip duzeltilecek.
@burak25 sanmıyorum mansurun başkan yardımcısı olacağı açıklandığı gün dolar düştü. mayıstan sonra dolar şakkadanak düşmez belki ama türk lirası bir nebze olsun değer kaybını azaltır, belki yükselir bile. YTD 🙂
@gio Su anda suni olarak dusuk tutuluyor. Katar'dan, Rusya'dan kara para yagiyor Turkiye'ye. Turkiye'den avrupaya para cikarmaya calis bak kac tane sorgudan geciyorsun anlarsin.
Dunyada bilinen bir finansal gercek artik bu. Turkiye kara para aklama cenneti. Rusya'nin da yaptirim delmek icin kullandigi kukla ulke.
Yeni gelen birisi olursa ilk 2 3 sene bir şeyleri çok güzel düzeltirler. Sonra onlarda yemeye başlar.
Paypal şuanda yasak değil. Paypal istenen şartları yerine getirmediği ülkeden çıktı. Aynı şartlara Almanya'da tamam diyor bizde çekip gitti 😀
Paypal’ın Başvurusunu BDDK Neden Reddetti?
Paypal’ın bu açıklamasından sonra alınan bilgilere göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yani BDDK’nın Türkiye’den yapılacak işlemlerin ve kişi kayıtlarının Türkiye’deki sunucularda tutulmasını istemesi ve Paypal’ın buna yaklaşmamasıdır.
Paypal Türkiye'de Neden Yok? Neden Yasaklandı? Geri Açılacak mı, Bilen Var mı?
Bu teklife yaklaşmayan Paypal’ın BDDK lisans başvurusu reddedildi ve Paypal Türkiye’den çekildi. Paypal neden Türkiyede yok sorusunu bu şekilde cevaplayabilirim, tabii bu benim bildiğim kadarı ile bu şekilde.
https://www.erkeklersoruyor.com/teknoloji/paypal-turkiye-de-neden-yok-neden-yasaklandi-geri-acilacak-mi-bilen-q14678025
evet. uber de yasak değil şu an uygulamasını kurup araç çağırabilirsin. yurtdışından telefon getirmek de yasak değil. 6000 tl verirsen, 3 senede sadece bir telefon getirirsen ve sadece kendi hattınla kullanırsan. ülkede içki de yasak değil aslında bi biraya 100 lira vermeye razıysan 🙂
@gio 😀 Orası öyle tabi yasak değil ama eh işte yasak 😀
Paypal bir ödeme sistemi ve Türkiye'de bu konudaki kurallara uymak istemedi, muhemelen ticari olarak mantıklı gelmedi. Bu kuralların tümden ortadan kaldırılması da doğru olmaz ama belki yasal düzenleme ile esneklik getirilebilir. Telefon vs ile ilgili vaatleri de muhtemelen seçim programında yüksek sesle söyleyecektir muhalefet, gençlerden oy almak istiyorlar ve bu vaatlerin işe yarayacağı ortada. Bugünkü CHP ve ittifak ortakları eskisi kadar köhne şekilde yaklaşmıyor bu işlere. Tabi anında olmayacaktır. Bütçe dengesinin de korunması lazım, o vergilerin bir şekilde şu anki bütçede önemli yeri var, alternatif gelir kaynakları yaratılmadan pat diye kaldıramazlar. Ekonomi enkaz, kazanırlarsa zaten çok zorlanacaklar, yavaş yavaş geçiş yapacaklardır.
benim merak ettiğim şey, yılda bavulumda getirebileceğim telefonlar toplamı kaç para yapıyor? itibar tasarrufsuzluğu yüzünden boşa giden onca vergi, birilerinin p*dra ş*keri mi daha pahalı yoksa devletin yurtdışı gezimde üç kuruş daha ucuza bulup aldığım telefondan alamadığı vergi mi.
@gio O hırsızlıklar engellense ÖİV tüm ürünlerde kalksa bile gelir gider dengesi daha iyi olur tabi ki. Ama bir günde olacak iş değil.
@emrah-ozturk azar azar kalksa da olur. mevcut yönetimde her güne %20-%30 zam haberiyle uyanır olduk. normalimiz bu oldu.
Paypal gibi yasaklar kalkar muhtemelen ama vergiler biraz zaman alır. Ama şu bireysel ithalat vergilerinde biraz gevşeme olabilir.