BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Ali Yatarkalkmaz @aliytrklkmz

    Chrome OS'un bu kadar kulalnılması beni baya şaşırttı.

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    İzin verseler, şu an sadece XP ve 7 kullanılıyor olurdu bence.

    • Türker Sezer @dirigeant

      Onca yil boyunca cikan nice yeni teknolojiyi ve ozelligi desteklemeyen isletim sistemini kim niye kullansin. Zaten kullanmak isteyene engel yok, XP ISO'su arayan bulur ama isletim sistemi konusunda bu kadar tutucu olmamak lazim.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @dirigeant: Destekleyemediğini nereden çıkarttınız ki? Şimdiki teknolojilerin hangisini kullanamayacakmış XP, mesela? Sürücüsünü yazmazsanız, kullanamaz; soru yazmak istiyor musunuz, istemiyor musunuz, bir de neden?

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @dirigeant: Şu an W 10'da W 11'e de sürücü yazılmasın hiç bir teknolojiyi kullanamaz, eski teknolojileri bile kullanamaz ki W 10'u ilk kurduğunuz an görüntü ve ethernet dışında hiçbir donanımı çalışmıyor ki onlara da jenerik sürücüler yazılır.

    • Türker Sezer @dirigeant

      @lterlemez @lterlemez yazilimla ilgiliyseniz geri donuk uyumlulugun gelistirme sureclerini nasil zorlastirdigini, eski bir yazilimi surdurmenin gelistirme, test, destek maliyetlerini nasil arttirdigini bilirsiniz. Yazilimlar zaman zaman ABI/API kiran degisiklikler yapmak zorunda kalirlar. Eger bir noktada eski surumlere destegi kesmezseniz is icinden cikilamaz hale gelir. Bu noktada eldeki kullanicilarin durumuna bakar, eski surumu birakmanin kimleri etkileyecegini, kimlerin yeni surume gecme sansi olmadigini vs. hesaplar ona gore karar alirsiniz.
      Ornegin gelistirdigimiz IOS uygulamalarinda son 2 major IOS surumune destek veriyoruz. Cunku son iki surumden eskisini kullanan ve bu surumlere guncelleyemeyen kullanici kitlesine 'sizin cihazinizi artik destekleyemiyoruz, lutfen cihazinizi guncelleyin' diye laf anlatmak her cikan surumu onlarin cihazlari icin test etmek, onlarin raporladigi uyumsuzluklari cozmek vs. islerden daha kolay.
      Sunucu tarafinda ise cok daha uzun sure geriye uyumlulugu koruyoruz cunku guncelleme ve destek vermesek bile eski surumleri kullanan kullanicilari goruyoruz ve backend'i uyumlu tutmak nispeten daha ucuz.

      Bu firmalar kullanicilarina hizmet satarak para kazaniyorlar. Driver dediginiz seyin yazilmasi, testi, bakimi ve destegi esktra maliyet demek. Kullanicilarin cok kucuk bir kismi, makul bir sebep yokken. XP kullanmak istiyor diye neden bu maliyetin altina girsinler.

      Bir kurum herhangi bir sebepten illa ki XP kullanmak zorundaysa, parasini verip driver'i yazdirip (Microsoft'a degil, 3. parti bir firmaya) istedigini kullanabilir ya da onlari XP'ye mahkum eden kisitlamadan kurtulabilir. Zaten kullanicilara bu hazilirlik imkanini sunmak icin yazilimlarin desteginin ne zaman sonlanacagi yillar oncesinden bildirilir.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @dirigeant: Bir sürü şey yazdım ama hepsini şunu okuyunca sildim, çünkü tüm sildiklerimin en kısa özeti: "...'sizin cihazinizi artik destekleyemiyoruz, lutfen cihazinizi guncelleyin' diye laf anlatmak her cikan surumu onlarin cihazlari icin test etmek, onlarin raporladigi uyumsuzluklari cozmek vs. islerden daha kolay...."
      O zaman ben de soruyorum, ben neden sizin maliyetinize katlanıyorum? Cihazım çalışıyor, yazılımınızı da çalıştırıyor. O zaman zorum ne de durup dururken gereksiz maliyetin altına giriyorum?

      Görende sanacak ki tüm bilgisayar teknolojisi kökten değişime uğradı, İS'leri de sipesifik bir teknoloji ile çalışabiliyor.

    • Türker Sezer @dirigeant

      @lterlemez elbette bu maliyete katlanmamayi secebilirsiniz. Windows piyasadaki tek isletim sistemi degil. Isteklerinizi karsilamiyorsa baska bir isletim sistemi kullanabilirsiniz. Firmalar bu tercihleri yaparken kacabilecek kullanicilari da hesaba katiyorlar. Yalniz baska bir sisteme gecmenin de kendi maliyetleri var. Dolayisiyla tum surec bir kar/zarar hesabindan ibaret.
      Firmalar gecis surecini uzatarak kullanicilari icin ellerinden geleni yapiyor. Fakat omur boyu destek beklemek hele ki bunu ucretsiz sekilde beklemek makul degil.

      Uzun omurlu destek ve sorunsuz guncelleme deneyimi icin sizi de Linux dunyasina bekleriz. 🙂