Uzun zamandır aklımda olan, kafamı kurcalayıp duran fakat yazmaya yeni fırsat bulduğum neden linux headless çalışmalı adlı bir yazı yazdım.
Linux ile yeni tanışanlara, tanışıklığı olanlara, kısaca Linux'a ilgisi olan herkesin okumasını tavsiye edebileceğim bir yazı oldu. Konu hakkında sizin de düşünceleriniz varsa bu gönderi altında konuşup tartışabiliriz.
https://gist.github.com/jasyuiop/366c5b2164ab7dcb193f3e365989fb90

#Linux #unix #sanallaştırma #VMware #VirtualBox #parallels

Neden Linux Headless Çalışmalı?

Neden Linux Headless Çalışmalı? GitHub Gist: instantly share code, notes, and snippets.
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    Özelleşmediğin sürece işletim sistemini grafiksel ara yüzle sunarsın. Bunun, genel kullanıcı için büyük bir kolaylık olduğunu bunca senedir öğrenemedi programcılar. Ama asıl sıkıntı burada değil, asıl sıkıntı; eline imkanı geçiren herkesin, "benim dediğim olacak" demesinden kaynaklanıyor. Aksi halde, Linux da muhtemelen Mac OS ve Windows ile pazar paylaşabiliyor olurdu.

  • qubit @qubit

    Çok uzun yazı 🙂 Benim ilk tanışanlara tavsiyem şu olurdu: bir Linux camiasının-komünitesinin üyesi olun. Maalesef deneyimli ile deneyimsiz üyeyi bir ortamda bulunduracak mecralar kalmadı. Ya da ben bilmiyorum. Mesela TS'de bir Linux discord kanalı denenmeliydi.

    • Emre @emrenqw

      Evet yazı biraz uzun oldu, önceden deneyimli-deneyimsiz her türlü kullanıcının takıldığı linux forumları vardı ve çok aktifti, yıllardır tek bir tanesine bile girmedim ve coğu insan da girmiyor sanırsam. Doğru düzgün komüniteler de kalmadı galiba, linux hakkında video çeken youtuber'lar discord kanallarında topluyorlar insanları fakat bu arkadaşların çoğu da sürekli bir hype dalgasında kendi kitlelerini sağa sola savuruyor, distro-hopping'den geçilmiyor zaten youtube. Takılınan noktada linux distrolarının kendi irc kanallarını tavsiye edebilirim fakat artık irc mi kaldı allahınızı severseniz ya 🙂 bir sorun senin başına geldiyse başkalarının başına da gelmiştir bunu bilip internette aradığını nasıl bulabilirsin ilk önce onu öğrenmeli insanlar. Yazının en sonunda linux ile yeni tanışanlara verdiğim tavsiye var ve ısrarla bu yolu yeni başlayan birine öneririm/öneriyorum.

    • qubit @qubit

      @emrenqw şöyle bir örnek vereyim mesela: bir yeni kullanıcımız olsun. Bir işi gerçekleştirmek istiyor ama en doğru araç gereci bilmiyor. Ben bile cockpit'i yeni farkettim. İş güç varken yeni dağıtım vs. deneyemiyorsun, Centos'u kapatmasalar haberim olmayacaktı. Bu da insanoğlunun en kıymetlli şeyi olan vaktin boşa harcanması demek. Milli servetin kaybı bile desem abartmış olmam. Mesela tmux. Veya x2go. Veya Proxmox. Yığınla böyle şey var ama dergi yok, komünite yok...Zor. IRC olsa hala girerim ama düzgününe epeydir rastlamadım.

      Ülkede mesela Pardus'tur şudur budur epey kullanıcı ve geliştirici var. Ama bir ortak iletişim platformları yok. Kamu, özel, ev kullanıcısı birbirinden habersiz ömrü tüketiyorlar. Sadece şu PCL-DHW-TS kullanıcıları bile toplansa kafi olabilir.

    • Emre @emrenqw

      @qubit Levent abi bir yayında yanlış hatırlamıyorsam ileride her şey için profosyonel kreatörlük hizmeti olacak ne giyeceksin, ne okuyacaksın, ne öğreneceksin bu adamlar sana söyleyecek tarzında bir şey demişti, galiba günümüz dünyasında böyle bir şeye gerçekten ihtiyaç var, çünkü bazı şeylerin hızına yetişilmiyor, özellikle bilişim camiasında hiçbir şey yerinde kalmıyor sürekli ilerliyor, gelişiyor, değişiyor. Günümüzde mentorlük yapıp yeni başlayanların elinden tutanlar insanlar var fakat bu insanlara ulaşması zor, hiç bilgisi olmayan bir insanın bu adamların varlığından bile bihaber olması gayet doğal.

    • qubit @qubit

      @emrenqw bence o kastettiği sistem yüzyıllardır usta-çırak ilişkisi olarak var 🙂 Ama ticari bir müessese çatısı altında olmadan bunu yapmayı kastediyordur.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @qubit: Üretimde öyle, bu tüketim tarafı...

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @qubit: Üretim/yetenek tarafında çok seçeneğin olmaz ama üretim tarafında neredeyse sonsuz. Hatta suistimal edilebilecek bir seviyeye bile gelir.