Dslr kameralar ile ışık şiddeti ölçümüyle ilgili bilgisi olan var mı? Yakın tarihte yürüteceğim bir akademik çalışma için buna benzer bir ışık şiddeti ölçere ihtiyacım var. Bir şekilde termal kameraların çıktısı gibi, bir ısı haritasına benzer ışık şiddeti haritası oluşturmam gerekiyor.
Teknoseyir gündemi
#factorio#Güncelleme#tssatilikarşiv#filmseyir#VietnamSavaşı#ikinciel#Apple#Leventpekcan#Fifa23#ıphone#iPhone15Son bir saat içinde 89 ziyaretçi, 54 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2023 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
Pozometreden bahsediyorsunuz sanırım ama daha önce kullanmadım ve nasıl bir çıktı veriyor bilmiyorum.
@gamsizm
Harita vereni görmedim. Pozometre ama bizim kullandığımız cihazın adı. Bunu cep telefonları ile de yapıyorlar da ne kadar güvenilir bilmiyorum. O zaman telefonun gördüğünü kayıt etmek mümkün olurdu.
DSLR ile ışık şiddetini ölçemezsiniz, kamera bunu ortalama, spot, nokta vs. şeklinde yapıyor ve sadece pozlama değerini buna göre hesaplıyor. Size bir değer lazım (ışık şiddeti için kandela(cd)), DSLR bu değeri vermez. Dolaylı şekilde ışık şiddetini durumları karşılaştırarak daha az/fazla şeklinde sıralamanızı sağlar ancak. Diyaframın ve pozlama süresinin kaç durağında ışığın ne kadar değiştiğinin hesap tabloları var, kameranın verdiği diyafram/enstantane değerlerine göre bu hesaplamayı yapıp durumlar arasında sıralama yapılabilir. Bu da belli aralık için mümkündür, her kameranın ölçüm ve hesap yaparak doğru pozlama değerini vereceği aralık, bir fotometreye göre oldukça kısıtlı olacaktır.
Siz ancak sabit pozlama/diyafram/iso değeri ile fotoğraf çekip siyah/beyaza çevirerek ve her pikselin gri değerini ışık değeri olarak hesaplayacak bir algoritma ile dolaylı yoldan buna benzer bir şey yapabilirsiniz. Aynı sabit pozlama değerlerlerine göre bilinen farklı ışık şiddetinin gri değerleri ile ilişkilendirme yaparak dolaylı yoldan ölçüm yapabilirsiniz belki, ne kadar sağlıklı olur bilemem, dinamik aralık da yeterli olmayacaktır çünkü.
Kamera, sensör, lens özelliğine göre hazır çekilmiş fotoğraflardan bunu yapacak bir program vardır belki araştırmak lazım.
Akademik bir çalışma için size gelişmiş bir fotometre gerekecektir, DSLR ile yapmak/yapmaya çalışmak çok zorlu ve dolaylı olacağından yanlış sonuç verebilir.
Benim kafamdaki de buna benzer bir şeydi açıkçası, teşekkür ederim yorumunuz için.
Sabit ayarlarla fotoğraf çekip, siyah beyaza çevirmek ve her bir pikselin gri değere çevirmek zaten şu anda yaptığımız ancak bu gri tonlarının ışık şiddetleriyle ilişkilendirilmesi kısmında takılmıştım.
@gamsizm @eaydogan @johan28 @barisener hocam tek bir noktanın değil bir alanın değerlerini okuyabilmem gerekiyor.
Hangi birimde okuma yapmak istiyorsunuz? Cd?
@eaydogan hiç fark etmez, çevirmeleri yapması sorun olmayacaktır diye tahmin ediyorum.
Bir alanın değerini okumayabileceğin bir yöntem bilmiyorum açıkçası. Sabit bir alandan bir kaç ölçüm yapıp ortalama bir şey elde etme gibi bir yöntem geliyor aklıma sadece pozometre ile 🤔
@barisener sorun çok küçük çok fazla alanın ışık şiddetlerini ayrı ayrı ölçmem gerekmesi.
https://gloptic.com/products/gl-opticam-1-0/
Bahsettiğim işi yapan bir ekipman varmış, inş pahalı değildir.