https://twitter.com/MelihKarakelle/status/1613257708819324937 fotoğraf değil de Twitt ve yanıtlar tam Türkiye'nin özeti olmuş. 🙂
Teknoseyir gündemi
#BirazMüzik#HaftalıkGündemeMalzeme#9GAGTadındaPaylaşımlar#ekitap#midjourney#IntelRaptorLakeRefresh#icatlar#TeknolojiVeBilimNotları#google#RichkidskfTurkey#EmtiaSon bir saat içinde 249 ziyaretçi, 186 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2023 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
...
18 Mart'ta ilk uçuş olacaktı, göreceğiz.
MMU için hiçbir zaman 18 mart tarihi verilmedi. Uçar uçmaz bilmem ama ülkenin hava kuvvetlerinin geleceği bu projede yatıyor. HvKK çok akıllıca davranıp projede yürütücü ortaklık aldı. Yoksa siyasi oyunlarla proje sündürülebilirdi.
@ahmeturan 18 martta motorlu haliyle hangardan çıkacakmış. 2023 sonu ucacak demişler de 5. nesil savaş ucagini yapmak bu kadar kolay mı ?
@eskodd Değil, F-35 projesinden know-how var, İngiliz BAE firmasından teknolojik destek var ve en önemlisi bu proje bugün başlamadı 10 yıllık bir geçmişe sahip. Benzer kabiliyette olan diğer bir ülke yani Güney Kore hangardan çıktıktan yaklaşık 1 yıl sonra uçurdu uçağını.
@ahmeturan inşallah dedikleri gibi yaparlar, çok büyük prestiji olur memlekete. Ama inanması çok zor, sıfırdan savaş uçağını takvime uydurabilmek.
Bir savaş uçağının en önemli bileşeni titanyum alaşım omurgadır. Uçağın önü ile kanatlarını birleştiren ana parçalardır.
Ülkede o titanyum alaşımın know how ı bir kenara yüksek basınç ve sıcaklıkta dövecek makine yok.
Benim alanımın dışında sadece hobi olarak havacılığa merakım var ama şunu biliyorum tusaş Boeing Airbus gibi sivil havacılık firmalarına, A400M ve F-35 gibi büyük savunma sanayi projelerine uçak gövde üretimi yaptı. Şu ana kadar takip ettiğim savunma sanayi editörleri genel olarak gövde üretim kalitesini öven yorumlar yapmıştı. Belki titanyum hammadde veya işlenmiş olarak yurtdışından temin ediliyordur ama ortaya çıkan ürün bence gayet kaliteli. Eğer ambargolarla titanyum ihracatının engellenmesi söz konusu değilse en başta belli bir süre yurt dışından ithal edilmesinde sorun yok bence.
o uçaktaki en küçük civata bile saatlerce mühendislik hesaplamasıyla ekleniyor, omurgasına gelene kadar neler var.
@ahmeturan bahsettiğim alaşım bulkhead denen parçada kullanılan. Gövde kaplaması değil mesele gövde stabilitesi. Bu bulkhead denen bloklar bunu sağlıyor.
Bunu döven şahmerdanların tasarımı bile milli güvenlik sırrı abd için.
Bizde yok işte bu. Yürümeden koşmaya çalışıyoruz. F35 5. Nesil savaşçı jet. Biz hele bir üçüncü nesil yapalım kızılayda toplanıp göbek atarız.
@cates hocam biz titanyum gövdeyi presle değil heavymilling denen teknoloji ile üretiyormuşuz. Bizimle hemen hemen aynı kalitede üretim yapan Güney Kore de aynı teknolojiyi kullanıyormuş. Dediğim gibi benim alanım değil bu konu, arada ne kadar fark vardır bilemeyeceğim.
İnsanlar cidden kendini ne sanıyo ya 😄
hayatimda gördüğüm en boş eleştirilerden
Yersiz bi eleştiri
Twit haklı ama savunma sanayi cidden iyi çalışıyor. Tai çok iyi iş çıkartıyor.
Yani ben de başta öyle düşündüm ama yanıtlara F-35 üretim hattını atmışlar. Fikrim değişti sonra. Hem ben haklılığında değilim. Benim sinirimi bozan yapılan işin üzerinden nasıl prim kasarım diye düşünüyor insanımız. Art niyetli bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde yanıt verenlerin çoğunluğunda da bir art niyet var. Bu twiti görüp de bilen birinin gülüp geçmesi lazım normalde, prim verilmemeli.
İşin savunma sanayi kısmında şüpheniz olmasın 3 yıla kalmaz ülkenin seviyesine iner. En azından son çıkan kanunlar ve yönetim şekilleri bunu gösteriyor 🙂 Ben boş yere mühendislik mi aman düşman başına yaklaşımını göstermedim üniversite tercihlerinde.
@ahmeturan f35 bizden 15-20 yıl ötede bu konuda haksızlık olur. Evet bu konu kesinlikle prime kapalı olmalı siyaset üstü olmalı.
Hepsi özel şirket kar amacı güdüyor hepsi mecburen çalışmak zorunda.
@kortex F-35 derken oradaki teknisyenler de aynı kılık kıyafete sahipti ondan bahsettim. Yani yapılan eleştiri tamamen temelsiz 😀
Bu kadar büyük uçak ne işe yarayacak. Bir sebep çıksa da şunu bir test etsek.
Bizim yıllardır gerçekleşmeyen F-15 hayalimiz var. ABD satacağı zaman paramız yetmedi, biz istediğimiz zaman ABD uçağın menzil kabiliyetinin Türkiye için fazla olacağına karar verdi. Bunun yansımaları çok net bu uçakta görülüyor. Hızlı olsun, uzun menzilli olsun, her işi yapsın.