SSD'lerin ucuzlayarak tamamen HDD'lerin yerine geçmesine dair bir beklentim var. Ben kişisel olarak PC'de ve notebook'larda tamamen SSD'ye geçtim ama benim beklentim tüm bilgisayar sektörünün ve kullanıcıların buna geçmesi yönünde. Artık her yeni bilgisayarda SSD var ama geniş depolama ihtiyaçları söz konusu olunca şu an kabaca en az 2 kat daha pahalı olan SSD'ler yerine HDD'ler tercih ediliyor. Ben de bu endeks ne zaman değişir diye ufak bir arama yaptım ve aşağıdaki projeksiyona ulaştım. 2021 başlarındaki bu projeksiyona göre SSD'lerin TB başına maliyeti 2026 yılından itibaren HDD'lerden daha ucuz olacak. Kapasite arttıkça SSD'lerin fiyatı orantısız şekilde yükseliyor. Bu maliyet endeksi bu durumu ne kadar değiştirir bilemiyorum ama ortalama kullanıcılar için HDD döneminin kapanmasına en fazla birkaç yıl var gibi görünüyor.
https://wikibon.com/qlc-flash-hamrs-hdd/
https://www.statista.com/statistics/398951/global-shipment-figures-for-hard-disk-drives/
#SSD #HDD


Makinaya 4 tane harici hdd takıyorum açılış minimum 20sn uzuyor.
Ben söktüm attım hddyi tek m2 makine cenevar oldu.
@kortex
Sistemde takılı olanlar;
Intel 660p 256gb m.2 SSD
WD Blue 1TB Sata SSD
Sandisk Ultra 2TB Sata SSD
Yarın bir gün tekrar notebook'a aktarmak zorunda kalırım diye ondaki 1TB 960 Pro ve 1TB JD m.2 diskleri çıkartıp takmaya üşendim.
Sadece uykuya dalan HDD'lerin bir anda uyanıp PC'yi duraklatmasından kurtulmak için bile SSD'ye geçmeye değer. Yani gerekirse daha düşük kapasiteli olur ya da geçilemiyorsa @kortex 'in yaptığı gibi o diskten de vazgeçilebilir ama buna gerçekten değiyor. Kapasite kaybediyorsun belki ama hız ve konfor kazanıyorsun, hayat kaliten yükseliyor.
@umit2050: Ah keşke uykuya geçebilseler de uyandıkları için takılamalar yaşasak. Çoğu marka/modelde hala uyku modu yok.
ben de mekanik üretimi daha maliyetli olabilir diye düşünüyorum
8TB'lık 10 TB'lık SSD'ler pek ucuzlayacak gibi gözükmüyor. Bence SSD kapasitesi-yıl grafiği varsa ona bakalım.
Üstüne bu aletleri kapat çekmecede beklet verinin uçma riski var.
Gönderide de dediğim gibi, "kapasite arttıkça SSD'lerin fiyatı orantısız şekilde yükseliyor". Üreticinin maliyeti de bu şekilde mi katlanıyor bilemiyorum (sanmıyorum). Genel düşüş o barajı da yavaş yavaş aşağı çekecektir.
Bu kadae yzun ömürlü ucuz depolamayı herkes satın alınca bu adamlar ne satmaya devam edecek. Orada bir yağmur bulutu görüyorum sanki fabrikalarını üzerini kaplayan. :))
Daha hızlı, daha performanslı, daha yüksek kapasiteli, daha dayanıklı SSD satmaya çalışacaklar.
Düşündüğünüz gibi değil, diskler fiziki dayanıklılıktan eskimiyor zaten, hacim yetmezliğinden eskiyor. O neden ile depolama fabrikalarının üzerini kaplaması çok uzun sürer, kara bulutların. Aksi olsa, hala çalışan IDE disklerimiz olurdu (hala çalışıyorlar ama kullanmıyoruz çünkü kayıt hacmi olarak eskidiler).
Dikkat ederseniz, tüm depolama ortamları fiziken değil hacmen eskidi; flopy disk, cd-rom, blue-ray, zip-drive, eski manyetik bant tipi kayıt ortamları, hepsi kayıt hacmi olarak eskidi. Yoksa müzik kasetlerimizi veya C 64 kayıtlarımızı hala okuyup, yazabiliyoruz, cd'lerimizi dinleyebiliyoruz....
Evdeki tüm cihazlarda SSD var. Mssaüstünde 3 TB SSD var. 😀
Eve HDD'li cihaz sokmuyorum daha. Geçen misafir geldi elinde laptop çantasıyla. Sordum "SSD yok" dedi. Kapının önüne bırak içeriye sokma dedim. 😛
Mekanik disklerin yerine geçti zaten de hala çok pahalıya satıldıkları için dönüşüm çok yavaş ilerliyor. Özellikle sata olanlar; 1-2 TB hacimli sata ve pci-e ssd fiyatının yarısına 8-10 TB mekanik, birisinin fiyatına ise USB/NAS 8-10 TB harici disk alınabiliyor.
Benim beklentim ise ikisinin bir arada olduğu disklerin bir ara deneneceği yönünde; yanlış anlaşılmasın, hibrit veya ssd tamponlu disk değil, iki disk türünü bir arada ama bağımsız disk şeklinde barındıran disklerden bahis ediyorum. Neden derseniz, muhtemelen sata'dan kurtulmaya çalışacaklar, ancak pci-e kanalları yetersiz kaldığı için mekanik diskleri pci-e üzerinden bağlamak durumunda kalacaklar, aksi halde Microsoft ve Windows 1x ailesinden kurtulmaları gerekecek. 😀
Yapmayın, ne istediğinizi iyi değerlendirin bence; hdd'ler piyasadan silindiği an ssd fiyatları üzerinden üstümüze çökerler. Hdd sayesinde fiyatlar bu seviyede kalabiliyor, hdd üretimi durur ise 8GB usb belleği bile bu fiyatlardan almaya başlarız.
@liara: Öyle ama asıl sorun HDD'nin hızı değil, Windows 10'nun hdd'yi neden yavaşlattığı?
@liara: Bir düşünün, Vista da bile (ki XP, W 7, W 8/8.1) hdd kullandık ve bu kadar şikayet etmedik ama ne oldu da W 10 birden bire hdd'den şikayet eder hale getirdi bizi?
Biraz komplo teorisi tadında danışıklı dövüş olduğu kanısındayım ben bu konuda. Çünkü, geçmiş yıllardan biliyoruz ki MS'in hiç bir minimum gereksinim listesi doğru çıkmadı, şimdiye kadar ve nedense hep optimum gereksin listesinin de üstünde donanımlarda düzgün çalıştı.
@lterlemez teori falan değil kesinlikle öyle.