@pope dün EYT konusunda yazdıklarını okudum. SGK sistemine illa dahil olman gerekmiyor. Biraz dolambaçlı da olsa çok basit şekilde sistem dışında kalabilirsin. Ben de sistem dışındayım. Sadece zamanında yasa geliyor diye sigorta başlangıcı olsun diye 1 haftalık girip çıktım. 10 yıldır hep kendi şirketlerim oldu, şuanda da şirket sahibi ve ortağıyım ama toplam prim ödemem sadece o 1 haftalık giriş çıkış. Onun dışında devlete 1 kuruş SGK primi ödemişliğim yok.
Sisteme dahil olmak zorunda değilsin. Ben de açıkçası zerre güvenmiyorum ve mantıklı bulmuyorum.

Gss de mi yok ? 😀
GSS çok kısa süreli birikmiş. Bağkurlu göründüğüm için işlemiyor gss. Kısa süreli üzerimde şirket olmayan dönemlerden birikmiş faiziyle birlikte 4 bin vardı. Bu arada GSS ile SGK aynı değil. SGK emeklilik için prim, GSS sadece sağlık.
Mezun olur olmaz yurtdışına taşındım. Bir yıldır aklımdan çıkmış. GSS de biriktikçe birikiyormuş. Hatırlatma oldu teşekkürler!
@nogad O öyle sinsice birikir borç olur. Bak ülke de değilsin adamlar seni zorunlu sağlık sistemine iznini almadan entegre etmişler ve durdurmamışlar. 😀
@orcun Öyleymiş gerçekten. En azından konsolosluktan ikametgah değişikliği yapınca geriye dönük siliyorlarmış. İyi kurtuldum. Teşekkürler tekrardan. 😅
Bağkurlu olup prim ödememenin yolu nedir 🙂
Borçlanıp sonra borç ödemek yerine günü sildirip sıfırlama.
12 aydan fazla borcun birikirse ödemek yerine dilekçeyle sildirebiliyorsun.
@norego Bu şirketiniz ya da sizin siciliniz için bir sorun teşkil etmiyor mu peki?
@zibil etkilemiyor. İcraya düşürmeden yapman lazım dilekçe başvurusunu. 5 yıl falan bekleyip 5 yıl borç yazdırırsan sorun olabilir 😀 2 yılda bir dilekçeyle sildirirsen herhangi bir sorun olmuyor
Aha işte tam benim kafada adam 🙂 bende de durumda aynı bir girişim var birde çıkışım dahada yok en son 2730 günüm vardı maziden kalma sonra noldu bilmiyorum. Aceba gidip günlerimin parasını alsammı bilemedim.
Sağlıktan yararlanma ve yaşlılıkta en azından akmasada damlayacak bir paranın her zaman işe yarayacağını düşünüyorum.
Akan bir şelale olusturunca o damlamaya ve aylarca bekleten kalitesiz sağlık sistemine ihtiyaç kalmıyor.
Bunun için devlete alternatif daha iyi yollar var. Sağlıktan yararlanmak istiyorsan zaten devlet hastanesi denklemden çıkıyor bu arada. İstanbul'da devlet hastanelerinde sağlıktan yararlanamazsın, spor yaparsın anca git gel, o da randevu bulursan 😀
Ben yada eşim en son devlet hastanesine ne zaman gittik hatırlamıyorum. Yakın zamanda dahiliye için bi randevu bakmıştım, 22 gün sonraya gün vardı İstanbul'da 😀 Özel doktora gittim yine. Alamadığım hizmetin parasını ödemenin gereği yok.
@norego Özelde de sigortalı sigortasız ayrımı var. Sigortasız olanlar gözümün önünde benden daha çok ödüyor. Yanlışınız var.
Devlet hastanesi zaten yok gözümde.
@alpi350 Özel hastane demiyorum, "özel doktor" diyorum. Özel hastaneler ticarethane. doktortakvimi.com'dan seçip özeş doktora gidiyorum. Doktorların çoğunun artık kendi ufak muayenehaneleri var. Ortalama 500-600 lira muayene ücretleri. Tahlil yada görüntüleme gerekirse de tıp merkezlerinde 50-100 liraya yapıyorlar.
Özel hastanede senden daha fazla kazanmak için her şeyi yaparlar. Özel doktorda ise muayene ücreti belli, ekstra bir şey kazanma şansı yok senden. İyi hizmet veremez, derdine derman olamazsa başka doktora gidersin ve adama kötü yorum yapsr düşük puan verirsin. Onun için yeterince ilgileniyorlar.
@norego sistemin bug'ını bulmuşsun, her ay ödediğim 1908 tl gözüme batmaya başlamıştı benim de. yeni yılda da 5 puanlık indirimle 2952 TL olacakmış, aldığım sağlık hizmeti de yok, emeklilik desen zaten mümkün değil. hatta o primleri girdiğimden beri ödemeyip hisseye girmiş olsam şimdiye emekli aylığını temettü olarak alırdım bile.
Bu sistemlerin hepsinde kepçeyle alınıp, kaşıkla geri veriliyor. Siz hadi 55 yaşında emekli olsanız 30 yıl maaşınızın %37’sini veriyorsunuz SGK’ya. Bunun karşılığı çok çok daha fazla olmalı normalde ve 65 yaşına kadar çalışmamak zorunda kalmalısınız. Sağlık kolay zaten GSS ile.
@norego şahsi fikrim yanlış düşünce 🙂
Emeklilik kısmını bilemem ama sağlık noktasında maalesef SGK tek seçenek. Özel sağlık sigortaları önceden teşhis konan hastalıklarla ilgili rutin kontroller için bile destek vermedikleri için paşa paşa devlet hastanesine gitmek gerekiyor. Ya da parayla özele gitmek ki o da pek mümkün olamayacak maliyeti yüzünden zaten artık pek.
GSS o işi 200 küsür liraya çözüyor. İstanbul'da devlet hastanesinden hizmet almak imkansız. Özel doktorların muayenehanelerine gidiyorum ben doktortakviminden bakıp. Özel hastaneye göre çok daha ucuz ve çok daha doğru teşhis oluyor. Gerekli tahlil ve çekimleri de ufak tıp merkezlerinde çok ucuza yaptırıyprum.
Bu prim ödeme gününü nasıl öğreniyoruz ?
turkiye.gov.tr
@zibil bulamadım ki ben o sayfayı işte, hangi seçenekte çıkıyor
e-devlet uygulamasına girince "çalışma hayatım" diye bir bölüm var ana sayfada. Oraya girince ne zaman emekli olurum diye bir kısım var en üstte, otomatik olarak geliyor. Oradan görebilirsin. Ama yoğunluktan dolayı uzun sürebiliyor o kısmın hesaplanıp gelmesi.
Ben de şu ana kadar 1 gün bile ödemedim ama maaşlı çalışan değilim resmiyette. Maaşlı çalışanlar bildiğim kadarıyla çıkamıyor.
Maaşlı çalışan zaten ülkenin ırgatı. Yapabilen şirket kurup firmaya dışarıdan fatura keserek sözleşmeli çalışmaya geçsin bence. Hem firma hem çalışan karlı çıkıyor.