sevgili #migros, iphone 13'ü piyasadan 3500 tl aşağıya satıyorsun, teşekkür ederiz. Lakin ilk maddedeki iade uyarısını nerenden uydurduğunu merak ediyorum. aşağıya da uzun uzun cayma hakkını geçersiz kılan kanun maddelerini yazmışsın ama hiçbiri sattığın telefonla alakalı değil. elin değmişken tck'dan bir kaç madde daha ekleseydin, seni durduran ne oldu? sevgiler.
bahsi geçen uyarılar: https://www.migros.com.tr/elektronik/apple-iphone-13-128-gb-yildiz-beyaz-cep-telefonu-p-255ebc2

Benzerini geçen hafta pttavmde yaşadım. Hukuk olmayan ülkede kafalarına göre kural eklemişler.
Kanuna aykırı olmadığı sürece firmalar sözleşmeye istediklerini ekleyebilirler, alıcı kabul etmezse alışverişi yapmaz. Kanuna aykırı sözleşme maddesi varsa, o geçersizdir.
bahsettiği cayma hakkı mesafeli sözleşmeler yönetmeliğine ait ve onun da en üstünde "Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir." yazıyor, yani ilk yazman gerekeni yazmayıp konuyla alakasız maddeleri ekleyince kanun koymuş olmuyor, kanunu çiğnemeye çalışmış oluyorsun. özetle kanuna aykırı sözleşme maddesi var ve migros "elimden geldiğince seni mahkemeye sürecek, kaybetsem de senden de götüreceğim" diyor bu maddeyle.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/11/20141127-6.htm#:~:text=MADDE%209%20%E2%80%93%20(1)%20T%C3%BCketici,%C3%B6demeksizin%20s%C3%B6zle%C5%9Fmeden%20cayma%20hakk%C4%B1na%20sahiptir.
@sqn Bunların hiçbir cezası olmadığı için şirketler kendilerini korumak ve tüketiciyi yanıltmak için ellerinde bir koz olsun diye yapılan sözleşmeler ama hiçbir geçerliliği yok. Çünkü cezası da yok. Bak bu tüketiciyi koruma yasasında denseydi ki bu yasanın ana maddeleri hariç hiçbir firma hiçbir şartta değiştirip kendine göre ayarlayıp üstüne de yasaya uymuyorsa yıllık ciro miktarının yüzde 75'i kadar ceza kesilir. Dense mesela ufacık birşey yani, bunların hepsi 10 dk içinde şaaaaaaaaaaaaaaaaak diye değişir. 🙂
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kaldırıldı.
https://www.cnnturk.com/ekonomi/herkesi-yakindan-ilgilendiriyor-14-gun-icinde-cayma-hakki
sahiden de ağustos 2022'deki düzenleme ile cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarların iadesi cayma hakkı dışında bırakılmış. bilgi için teşekkürler. bilmediğim, kimse de farketmediği için bilgilendirmek amacıyla kalsın bu konu madem 🙂
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/08/20220823-2.htm
@castiel @sqn bir ek de ben yapayım. 😀 O madde 2024'e ertelendi.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/09/20220914-4.htm
@fikri bu da ayrı saçmalık, güncel yasa maddelerini bulabileceğin bir kaynak yok. yasa 2014'te çıkmış, sonrasında versiyon çıkar gibi düzenlemesi çıkmış (ara ki bulasın), onun da geçerlilik tarihi başka bir düzenleme ile ertelenmiş. halbuki sonraki çıkan düzenlemelerin orijinal kanunun altına eklenmesi gerekiyor ki takip edilebilsin.
@sqn ertelendi bu 2024e.
@sqn hocam o konuda http://www.mevzuat.gov.tr 'den bakıyorum ben. Bulması biraz zor oldu ama deneyimleyerek öğrendim. Hiçbir yerde yazmıyor oraya bakılması gerektiği.
Ana sayfaya girip aratıyorum. Sözleşmenin/yasanın en güncel hali orada oluyor. Değişikliğin Resmi Gazete numarası da parantez içinde yazıyor.
Resmi Gazete yayınlandığı gün güncellendiğine rastladım çoğu zaman.
Bunun gibi Resmi Gazete'de yayınlanmış ama daha yürürlüğe girmeyenlerde iş biraz daha zor ama. Dipnot olarak ekliyorlar onları.
Bununkinin linki de şu: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=20237&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Gıcık bir sistem.
Tarihçe gibi sistem olmalı. Tairhlere göre geçmişteki hali, şimdiki hali, yürürlüğe girecek halleri diye. Ben belki davalık oldum ve o sırada yasa farklı. Onu bulması çok zor.
Mevcut halini de memurlar uğraşmamak için kendilerine yapmışlar bence.