Ve karar cikti.
EU parlementosun kararina göre; 2024 yili itibariyle tum telefon ve tabletler (ayrica benzer
urunler) 2026 yili itibariyle tum dizustu bilgisayarlar usb-c ile sarj edilebilmeli.
Apple disinda neredeyse tum ureticiler bunu zaten saglamis durumdalar, apple ise bir nesil daha belki lightning ile isi göturebilir ama sonrasinda o da el mahkum degistirmek zorunda kalacak.
Ilk akla gelen kablosuz sarja gecmek durumu kurtarir mi?
Cikan kanunun satir aralarinda, cihazin kendisinin usb-c ile sarj edilebilmesi gerektigi yaziyor.
Yani portu kaldirmak mumkun degil gibi.
#HaftalıkGündemeMalzeme #haftalıkgündem
@gamsizm

son yıllarda alınan en iyi kararlardan biri.
Standart olmasi iyi, ama en iyisinin usb c oldugu kanitlanabilmis bi sey mi?
Ben de bunu merak ediyorum. Geçen yıllarda micro usb nasıl popülerse şimdi de type c popüler ama en iyisi bu mu, birkaç sene sonra yavaş kalacak mı?
Usbc sadece bir arayüz değil mi ? USB uzun zamandır değişmiyor ama hızı artıyor mesela ?
@fatihy konnektörün adı aslında https://en.wikipedia.org/wiki/USB#Overview
@nakah hızdan yana sorun olmaz da telefonlar için kaba, bilgisayar gibi yüksek akım ihtiyacı olan cihazlar için ideal.
Apple çevre cart curt diye kutudan şarj aletini çıkardı, şimdi verimsizliği ile meşhur kablosuz şarja geçer kimsenin de gıkı çıkmaz, hatta her yerde övülür durur.
2025 başından itibaren satılacak ürünlerde diyelim. Apple'ın daha 2 yılı var gözüküyor.
TypeC çok sağlam durmuyor lightning daha sağlam ben sevinemedim buna
En iyisi Nokia'nın kalın uçlu şarjı. Akarı yok kokarı yok.
Kutuya dönüştürücü koyarak aşabilir mi yine?
Hangisi ucuza geliyor ona bakar. Çoktandır üretilen bir ürün ise bu yasa müsaade ediyorsa devre vs. değiştirmekle uğraşacağına verir dönüştürücüyü geçer.
Yasa metnine bakmalı.
Lightning daha sağlam bir çözüm bence. Type c kasa içinde ortada parça olması iyi değil. Toz pislik tutması daha kolay gibi geliyor bana.
Lightning kesinlikle çok daha sağlam bir port. Şu an seviniliyor buna ama Lightning ve USB-C’nin iyi yönlerini birleştiren bir port çıkınca ucuz cihazlar, üst seviye cihazları aşağı çekecek. Yeni standartın kabul olması için herkesin anlaşması gerekiyor ve ucuz cihazlar üretenleri yeni bir porta ikna etmesi zor. Unutmamak lazım ki Apple keyfinden Lightning’e geçmemişti, insanlar micro USB garabetiyle boğuşurken 2012’de iPhone Lightning kullanıyordu. Type-C konusunda da Apple en öncülerden, insanlar daha Type-C ne bilmiyorken Macbook 12” Type-C ile gelmişti. Apple zaten genelde bir portu 10 yıl kullanıyor, 2023’te doğal bir geçiş bekleniyordu zaten. Bu yasa ise ileride ciddi problemler çıkartacak.
AB 2009'da micro USB için üreticiler ile bir mutabaka varmıştı; tüketici boğuşuyor olsa da adaptör-kablo karmaşasını azalttığı açık.
Apple'ın avantajı var: istediği fiyatı çekebiliyor. Fiyat konusunda kafası rahat. Üründe karı olmasa uygulama pazarından o açığı kapatabilecek. Android tarafındaki daha ucuz ürün segmentlerindeki üreticilerin böyle bir lüksü yok. Uygulama pazarından bir kar elde edemiyorlar. Tüketici de USB-C olmazsa olmazım demez, fiyata bakar.
@qubit İşte Apple müşterilerini zor durumda bırakma potansiyeline sahip bu olay, niye en üst klasman ile en alt klasmanı eşitliyorsunuz? Herneyse bu yasa yine ucube yazılım dayatmalarına maruz bıracak yasaya göre masum.
https://teknoseyir.com/durum/1552662
@pope USB-C'ye geçişten kimse zorda kalmaz. Daha iyisi çıkarsa zaten anında lobi yapılır.
ama o elma lisanslı.
Lighting iyi hoş da pinlerin dışarıyla temas etmesi bence sağlıklı bir iletişim için olumsuz etki yaratıyor. Ayrıca yıllardır bu port hızlanmadı, ben buradan altyapı olarak eski bir teknoloji kullandığını çıkarıyorum. Belki hızlandırmak isteseler Type-C tarzı bir yapıya geçmek zorunda kalacaklar.
Ya hem hızlandırmadılar hem type c gibi yığınla alternatif dock yok. Niye bu inat yani? Ucuza ürün satsalar neyse diyeceğim.
Bir yerde okuduğuma göre daha onaylanması sonra AB resmi gazetesinde yayınlanması gerekiyormuş, yayınlandıktan 20 gün sonradan 2 yıl sonrası cihazlara uygulanacakmış ve daha önce çıkan cihazlar oldukları haliyle satılabilecekmiş. Yani kafan 2 yıl hiçbir zorunlu etkisi olmayacak. 2024 sonu diyor, 2025 deyin siz ona zaten.
Öyle ya da böyle bir şekilde bu kanunun çıkması güzel bir şey. 2 yıla olmasın 3 yıla olsun o da olmasın 4 yıla olsun ama elbet olacak ve kablo çöplüğü bitecek
@phoenixim Kısa vadede karar mantıklı görünüyor ama uzun vadede ben daha zararlı olacağını düşünüyorum.
type-c uzun kullanımda bozulan bir port.
nokia 8 telefonumu bu yüzden emekli ettim.
asıl saçmalık çoğu kez şarj için kullanılan bir giriş için bu kadar pin çok saçma.
nokianın ince uçlu şarjları hiç bir sorun çıkarmıyordu mesela.
ayrıca oraya kulaklık takıyorsun şarj edemiyorsun aynı zamanda.
nokia n82 n79 vs gibi cihazlarında hem micro usb hem de ince uçlu şarj soketi vardı.
standart olması gereken buydu ama malesef kapitalizm..
Bir yandan daha iyisinin yapılmasını geciktirebilir gibi görünüyor ama bir yandan da type C baya ölçeklenebilir olduğu için daha uzun süre verimli şekilde kullanılabiliecek bir format, USB 2.0 de olabiliyor, 40GBit versiyonu da çıktı, 240W'a kadar da güç taşıyabiliyor. Muhtemelen bir sonraki standard zaten port değil, tamamen kablosuz bir şey olacaktır. Velhasıl iddia edildiği gibi yeniliği engelleyecek bir gelişme olarak görmüyorum ben.
Lightning zamanında micro USB'ye karşı çok iyi bir alternatifti ama Apple bu işi fazla uzattı. Bir yanda çevrecilik falan diyerek şarj adaptörünü kutudan çıkarırken bir yandan kablo karmaşasını sürdürmesi çok çelişkili. Ucuz modellerinde maliyeti düşürk tutmak istiyorsa daha düşük standartları karşılayan bir type C port kullanabilir. Bugün elinde MBP, iPad (Pro, Air veya Mini) ve iPhone bulunduran bir insanın sırf iPhone için ayrı kablo bulundurması gerekiyor. Apple bu kadar ayak diremeseydi Avrupa Birliği'nden böyle bir karar çıkmazdı, ve şimdi mızmızlanması gerekmezdi.
katiliyorum, ayrica zamaninda avrupa birligi ureticilere kendi aranizda anlasin bu karmasaya son verin diye tavsiye de bulundugunda, ureticiler ayak diretmeseydi ki basta apple, durum böyle olmayacakti.
insanlar bazi seylerinde farkinda degiller, örnek olarak son yillarda is aletlerinin cogu ortak batarya kullaniyor artik markalarin kendi iclerinde, matkap, sarjli tornavida vs, hatta evimde makitanin bataryasini cim bicme makinasinda bile kullaniyorum, rahatligi konforu anlatilmaz 🙂
ayni seyin sarj aletleri icinde oldugunu hayal ettigimde mutlu oluyorum, dusunsenize bir tane sarj aleti var ve sarjli tornavidadan, tiras makinasina, telefona, tablete, bilgisayara herseyi sarj edebiliyorsun. elbette her adaptörun gucu her alete yetmeyecektir, kabloda ayni sekilde ama yine buyuk ordan cözum getirecektir.
@recai Sonda bahsettiğiniz durumu tam olarak yaşıyorum, tıraş makinam ve şarjlı tornavidam da type C 🙂 Tornavidanın şarj aletini hiç kullanmadım bile, masada hazır duran kablolardan birine bağlayıp geçiyorum.
@emrah-ozturk hayat sana guzel Emrah kardes! 🙂
adamlar iphone 14 çıkmasını bekleyip öyle çıkardılar kararı :))