Sizlere kafamı epey meşgul eden bir konuda danışmak istiyorum.
Ben nispeten çok kitap okuyorum, o nedenle de kitapları ucuz buldukça toplu alıyorum. Hazırda da nereden baksanız 150 civarında okunmamış kitabım var.
Şimdi olay şu, çantamı ufaltıp yükümü azaltmak istediğim için e-kitap okuyucu alacağım fakat bu okunmamış kitaplar ne olacak sorusu kafama takıldı. Şimdi ben parasını verip fiziki olarak aldığım kitapları sizce tekrar ücret ödeyerek lisanslı mı almalıyım, yoksa bunların zaten fiziki kopyalarını aldığım için sadece elimde olan kitaplar özelinde korsanlarını okumam etik olur mu? Yaratıcı işlerdeki telif meselesine karşı hassas biriyim, o nedenle bu konu beni çok ikilemde bıraktı. Sizin düşünceleriniz nedir bu konuda?
Bence etik ancak içimde hep bir sıkıntı oluyor çünkü kaçak olan sisteme bir artı oluyor.
Aynısını ücret ödediğim bazı servislerde yaşıyorum mesela player tercihi vs.
İçini rahatlatacaksa oku gitsin. Zaten parasını vermişsin eser sahibine. Ben de aboneliklerim olmasına rağmen torrentten indirip izliyorum film ve dizileri. Ülkeye özel sansür ve kısıtlamalardan, oynatıcı uygulama sorunları ve streaming kalitesi problemleriyle uğraşmamak için böyle yapmak zorunda kalıyorum. Oyunlarda da benzer bir durum var.
Norveç'te yaşasam bu sorun kafama takılabilirdi.
Kitabın kendisini aldıysan, korsan olarak kitabın dijital versiyonuna sahip olmak, bence sorun olmaz. Pahalı mimarlık kitaplarının fiziki versiyonlarını satın alıyorum. Dijital sunumlarda kullanmam gereken kısımlar oluyor. Onlar için korsan dijital versiyonlarını bulunduruyorum.
Etik kısmına çok takılıyorsan eli mahkum, ebook reader için uygun formatında aynı kitabı tekrar satın alacaksın. Veyahut elindeki kitabı tarayıp sadece kendin için o formatta oluşturup cihazına atacaksın. Bunun bir benzerini @gamsizm Murat hoca da bir dönem elindeki cd dvdler için yapıyordu diye hatırlıyorum iso formatında full diski yedekleyip arşivliyordu. 😀
kapitalizmde ne etiği gardaş. kimse hakettiğini kazanmıyor ki hakedene harcasın...
telif gibi saçma sapan kavramları bu sistem soktu gündeme. çünkü işin ucunda para var. oysaki bilim bilgi evrenseldir. neyin telifi bu ya... tek motivasyonu para olan bilimin hali ortada... her sektörde bir dalavere... dünyanın sonu geliyor hala son kalan ağacı kesme derdinde herkes...
kitaplara gelince çak gitsin pdfleri. kimse allaha telif ödemiyor icabında. şeytan icadı kapitalizmden mi çekineceksin...
Türkçe kitaplarda yazar, yabancı kitaplarda yazar ve çevirmen öldüyse direk indiriyorum. Ayrıca çeviri kitaplarda aynı çevirmenin olan e-kitapları indiriyorum değilse başka bir kitap olarak kabul ediyorum.
Kitapları satıp gelen parayla dijitalden alınsa olmaz mı?
Etik kısmına girecekseniz evet yeniden alacaksınız. Çünkü satıcı size kitap sattığında yanında ekitap vermiyor. Hatta şimdiden haberiniz olsun, diyelim Kobo aldınız onun dükkanından tüm kitapları aldınız. Cihaz değiştirip Kindle'a geçtiğinizde o kitapların bir daha alınması gerekiyor çünkü Kobo'dan alınmış, haklar ordan. Korumasını kırmadan aktaramazsınız. Yine hepsi baştan alınacak. Etik olan bu.
Hakkaniyetli, adil olan bu mu, işte o farklı konu. Hak sahiplerini mutlak doğru kabul ediyorsanız kurallarına uyacaksınız. Sistemi adil bulmuyorsanız etrafından dolanmayı kendinize hak görebilirsiniz. O kısma kimse karar veremez kendinizle alakalı.
Etik olarak fiziksel olarak aldığımız kitabı tarayıcıdan geçirip dijital mecrada okuma yaklaşımına ne diyorsunuz?
Ben olsam elimdeki kitapları okurum. Bundan sonra da fiziksel kitap almam. Zamanla her şey rayına oturur.
Diyelim ki ben evimde hoparlör ile Spotify üzerinden şarkı dinliyorum, evime arkadaşım gelince o da mı Spotify'a para vermek zorunda ? aynı mesele bence, sen bir kere verdin onun parasını, yazar kazandı, bir daha vermene gerek yok
Teknik sıkıntısını çözdüklerinde onu da yapacaklar.
Şu anda kafe, mağaza vs. ayrıca ücret ödüyor müzik yayınlayınca. Radyo açmak bile kurtarmıyor. Daha evlere el atamadılar.
@fikri orası halka açık, evim değil ki
@xahve evet ama radyo da halka açık. Ona rağmen alıyorlar ücret. Çok mantık aramaya gerek yok.
Benim görüşüm evimize halk giremediği için değil tespit yapanlar giremediği için ücret alamıyorlar. Teknik sıkıntı çözüldüğünde yasaları da değiştirirler. 🙂
O 150 kitabın 100 tanesini e-kitap olarak bulamayacaksın aklında olsun 🙂
Buradan sat bize