Selamlar. Üniversite sonrası çalışma hayatı hakkında sizlere bir şey danışmak istedim.

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü son sınıf öğrencisiyim. Dört sene boyunca okulda ekonomi 101, işletme 101, donanım 101 ve sözel, ezberlemeye mecbur olunan dersler dışında elle tutulur herhangi bir şey hakkında ders görmedim. Üniversite öncesinde temel amacım ve hedefim yazılımcı olmaktı, bölümü de buna katkı sağlayabileceği için (yazılım müh. için puanım da yeterli olmadığı için) tercih ettim.

Şimdi önümde son birkaç ay kaldı ve artık iş hayatına atılmanın zamanı geldi. Hem ortaokulda kendi isteğimle yazılımı bir hobi olarak görerek, hem de lisedeki derslerde "gerçek" anlamda yazılımı öğrenerek temelimi sağlamlaştırmıştım. Yine yazılımcı olmayı hedefliyorum fakat temel/başlangıç seviyesindeki bir yazılım bilgisiyle gerçekten iş bulunabileceği konusunda çok karamsarım.

Bir işe girebilmek için yeni mezundan "tüm konulara hakim olmasını" mı talep ediyorlar, yoksa bu sorun edilmiyor ve ilk birkaç ay "yarı stajyerlik" dönemi gibi geçiyor ve hem öğrenerek, hem de uygulayarak mı devam ediliyor? Bölümümle alakalı olarak sosyal medya yöneticiliği, seo uzmanlığı, insan kaynakları uzmanı, proje yöneticisi, bilgi işlem uzmanı vb. iş seçenekleri bulunuyor ve açıkçası -her ne kadar bu konuları başarıyla idare edebileceğimi ve sorun yaşamayacağımı düşünsem de- bunlardan uzak durmayı, yazılımcı olma yolunda ilerlemeyi düşünüyorum.

Benzer yollardan geçmiş, bana rehberlik edebilecek ya da en azından iyi veya kötü fikirlerini paylaşabilecek kişilerin katılımı beni çok mutlu eder. Umuyorum yanıt alabilirim. Şimdiden yardımcı olanlara ve fikrini paylaşanlara teşekkürler. #TeknoYardım

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • uçuştaki ✈️ pilot @ucustakipilot

    Durumum asiri benzer ama henuz cozumum yok, takipteyim.

  • Cenk Akay @cenk_akay08

    İlk işe girmek biraz şans işi. Bu şansı artırmak için de işverenlere bir şeyler bildiği kanıtlaman gerekiyor. En azından bir projeyi github ında bulundur. Özgün olursa daha iyi olur ama çok önemli değil, tamamen kopya bir şey de yapabilirsin. Kopya derken projenin yaptığı iş anlamında yoksa kodu kopyalama 😀 Bazı şirketler iş alımlarında herkese açık task veriyor ve task ı iyi yapanlar arasında eleme yapıyor. Bazısı belli bir aşamadan sonra task gönderiyor(Genelde deneyimli adaylar için). Aylarca maaş almadan çalışıp ondan sonra maaş alan arkadaşlarım da oldu. Üniversiteyi bitirmeden iyi maaşla çalışan arkadaşlarım da. Biraz şans. Kendimden örnek vermek gerekirse ben yaklaşık 2 ay iş aradım bulamadım. Sonra bir firma danışmanı bana mesaj atıp iş görüşmesi ayarladı. Task ı yapıp işe girdim.

    • Cenk Akay @cenk_akay08

      Ayrıca iş ilanlarındaki istenen şartlara bakmadan bütün ilanlara başvurmanı öneririm.

    • cenkoke @cenkoke

      @cenk_akay08 Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. İş görüşmesinde verilecek olan taskin sınırları neler oluyor ve bazı konulardaki eksikliğim benim iş arama/başvurma sürecimi olumsuz etkiler mi? Ya da bir işi tek bir solukta yapmanız mı gerekiyor? "Dur ya, şu aklıma gelmedi/ben bunu bilmiyorum, Google'dan bakınayım." deme şansımız veya ihtimalimiz oluyor mu?

      "Bazı konulardaki eksikliklerimi" şöyle örneklendireyim isterseniz: (Rastgele örnekler vereceğim) C#, Python, HTML, CSS, MySQL konusunda bilgiliyim ama C++, PHP, Java, Oracle hakkında bilgili değilim.

      Çünkü gerçek anlamda (her ne kadar istenen şartlara bakmamamı önerseniz de) iş ilanlarındaki detaylara baktığımda ağzım açık kalıyor. Her bir firma her şeyi bilmenizi istiyor resmen. Fakat buradaki asıl konu bir veya birkaç dil üzerine uzmanlaşmaktan geçmiyor mu?

    • Cenk Akay @cenk_akay08

      @cenkoke Task a göre 3 gün ila 2 hafta arasında süre olabiliyor. Sürenin sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Dil, framework kısıtlama işi değişiyor, kesin bir şey yok. Firmanın kendi çalışma şekline bağlı biraz. Ben frontend sevdiğim için o alana yöneldim ve o alandaki ilanlara başvurdum. Bizim ülkemizde full stack çok ilgi görüyor çünkü alınan adam her işi yapsın isteniyor. Bende belli bir alanda ustalaşmayı mantıklı buluyorum.

    • cenkoke @cenkoke

      @cenk_akay08 Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, sağ olun.

  • Hasan Alp İNAN @hainan

    Merhaba. Bende yönetim bilişim sistemlerini AÖF üzerinden okuyorum. Bir dersim kaldı mezuniyete. İşim devlet kurumunda sistem yöneticiliği ama mezuniyetim ziraat mühendisliği. Neticede yaptığım işi kapsayabilecek, yakın bir bölümden de mezun olmak istediğim. Yönetim bilişim sistemleri aslında bilişim sektöründe her kademede yöneticilik yapacak insan yetiştiriyor. İsterseniz yazılımcı isterseniz bilişim sektöründe yönetici, idareci olarak pozisyon alıyorsunuz. Bölüm bence önemli bir bölüm. Ülkenin sorunu işi bilmeyen yöneticilerle işlerin yürütmeye çalışılması. Bu bölümdeki dersler işletme ve bilgisayar mühendisliği derslerinden oluşuyor. Bölüm çok iyi ama değeri ne yazık ki daha anlaşılamadı.

    Ülkemizde üniversiteden bir şey öğrenmeniz neredeyse mümkün değil. Bu nedenle kendi ilgi alanınız ve hedefleriniz doğrultusunda bir yön belirleyip ona göre kendinizi geliştirmeniz, sertifikalarınızı almaya çalışmanız gerekiyor.

    • cenkoke @cenkoke

      Evet YBS'nin ülkemizdeki bilinirliği ve verilen değeri tartışılır konumda hala. Fakat buna üniversitelerin de katkıda bulunması gerekiyor. Lisede de bilişim bölümünde okudum ve oradaki derslerin 101 seviyesinde olmasını anlayabiliyordum. Ama üniversitede bile bilgisayara sanal işletim sistemi nasıl kurulur, donanım parçaları nedir gibi derslere bir dönem harcanmasını aklım almıyor gerçekten. Programlamaya giriş, mobil uygulama geliştirme vb. gibi dersler katalogda yer alsa da hiçbir zaman kayıtlanamadık, bu gidişle yıllarca kapalı duracaklar gibi görünüyor.

      Kişisel gelişim konusunda haklısınız, okuldan çok fazla şey bekleyerek ve büyük bir beklentiye girerek bu konuyu çok geride bıraktım ve biraz geç de kaldım açık konuşmak gerekirse. Yorumunuz için teşekkür ederim.

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    Ne yaparsanız yapın, o esnada R, Veri Madenciliği, Veri Tabanı Sistemleri, SQL vb, Veri Bilimi konulara da eğilmeye çalışın.

  • cenkoke @cenkoke

    Açık konuşmak gerekirse hiç "bir proje yapayım, kenarıda dursun, belki iş görüşmelerinde lazım olur" vb. düşüncede olmadım. Sadece bildiğiniz gibi lise ve üniversitede derslerde -oldukça basitçe- yaptığımız projeler haricinde elle tutuluyor bir şey yok. Fakat önerinizi dinleyerek bu konudaki eksikliğimi de gidermeye çalışacağım. Çok teşekkür ederim.