Okursanız faydalı olabilir.

Eskiler az çok nelerle uğraştığımı biliyor ama bilmeyenler içinde kısaca yazılım ve finansal piyasalarla uğraşıyorum diyebiliriz.

Türkiye'de normal bir hayat sürmek için gerekecek parayı bile kazanmak artık zor olduğu için kendi gelir kaynaklarımla ilgili bir yazı yazmak istiyorum. Bir şekilde bu işlere vakit ayırabiliyorsanız en azından az çok düzenli bir ek gelir olabilir sizin içinde. Anlatacaklarımı bir amme hizmeti olarak düşünebilirsiniz.

2022 dünyasında Türkiye'deki ekonomiye bağlı kalmadan para kazanmanın benim gördüğüm 2 yolu var. 1.si yazılım, 2.si finansal piyasalar.

İkisinde de para kazanmak için ciddi bir tecrübe ve kendinizi geliştirebilmeniz için zaman yatırımı gerekiyor. Boşa kimseye hayal kurdurmaya gerek yok her iki alan içinde. Ama bir şekilde 2022 dünyasında düzgün bir hayat yaşamaya çalışıyorsanız ve mesleğiniz buna izin vermiyorsa en rahat gelir de bu alanlarda.

Finansal piyasalar için öğrenme ve anlama kısmı çok zor değil. Tecrübeyle sabit olarak 1 ayda bir şeyler yapacak seviyeye gelinebiliyor düzgün bir yönlendirme ve risk yönetimiyle. Fakat para kazanmak için yine belli bir sermayeniz olması gerekiyor. Bunun yanında hayallere kapılıp kolay yoldan zengin olmayı hedeflemeden istikrarlı şekilde sermayeniz oranında bir getiri elde etmeyi hedeflemek ve risklerinizin farkında olup bu riskleri iyi hesaplayıp yönetecek irade gerektiriyor. Örnek olarak da eşimi gösterebilirim. Yaklaşık 1 aylık bir eğitimin ardından 1 ay da öğrendiklerini uygulayıp pekiştirdikten sonra piyasa işlemlerinden Türkiye şartları için fena sayılmayan bir gelir elde etmeye başladı.

Yazılım kısmı çok daha zorlayıcı, uzun ve sabır isteyen bir süreç. Fakat doğru yerden başlarsanız en azından bu öğrenme sürecinde de gelir elde etmeye başlayabiliyorsunuz. Web tarafında açıkçası pek para yok, hobiden öteye geçip gelir elde etmeniz çok uzun süreçler alır. Fakat mobil tarafta öğrenme sürecinde bile biraz kafanızı kullanarak para kazanabileceğiniz fikirler bulabilirsiniz. Bir yerde iyi maaşlı yazılım işi bulmanız veya freelance olarak yurt dışına iş yapmanız 1 yıl yoğun bir çalışma yapmadan çok zor bir ihtimal. Ama iyi ve basit bir fikir ile öğrenme sürecinizde sağdan solda baka baka çıkaracağınız basit bir uygulama bile size kendinizi geçindirip mevcut işinizi bırakıp bu alanda gelişmenizi sağlayacak kadar bir getiri elde ettirebilir. Burada da yine çevremden bir örnek vereyim. Yazılımla alakası olmayan bir arkadaşım işinden arta kalan zamanda kendi kendine android öğrenerek finansal piyasalarla ilgili çok çok basit bir uygulama çıkarttı 5 sene önce. Yapı olarak işi bilen birinin 1 haftada çıkartacağı kadar basit bir uygulamayı kendi öğrene öğrene 3 ayda çıkarttı. 500 liralık bir reklam bütçesi ile tanıtımını yaptı ve 6. ayın sonunda uygulamayı sağdan soldan baktığı bilgilerle besleyerek bir kaç bin dolar getiri elde eder hale getirdi. Ardından kazancının küçük bir kısmını vererek başka birine IOS için de aynı uygulamayı 1 haftada yazdırdı. 2 senenin sonunda aylık 10 bin doların üzerinde reklam geliri vardı ve uygulamayı 250 bin dolara kendisine ulaşan bir firmaya sattı. Benzer hikayeleri ben ve çevremden 2 arkadaşım daha tecrübe edip yaşadı.

Kendi ve çevremdeki insanların tecrübelerini örnek ve yol gösterici olarak bir şekilde aktarıp bu alanda ufak ufak kendisini geliştirip bir şeyler denemek isteyenlere tecrübe aktarmak istiyorum. Finansal piyasalar tarafında katılanlarla dc üzerinden kapalı devre yaklaşık 7 saatlik biri giriş eğitimi yaptım. İlerleyen günlerde de bunları düzenli ve gerçekten işlevsel hale getirmeyi istiyorum. Yazılım kısmında nasıl bir aktarım olur bilmiyorum ama. Ben güncel teknolojileri genelde udemyden o konuda bir kaç kurs alıp oralardan öğrenip uyguluyorum. Belki kurs önerisi, nereden nasıl en kolay ve ucuz şekilde öğrenilebilir şeklinde bir şeyler olabilir. Yine de tabii burada size para kazandıracak olan fikir kısmı olacaktır.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Halil @hcaktuna

    Biraz konu dışı olacak ama ayda 10 bin dolar getiren bir yazılımı 250 bine satmazdım herhalde.

  • çöküş @noisecash

    Kripto olmasa açtık
    Öyle deyim

  • Cihat @cihat

    bende başlamak istiyorum, algoritma temelim var yazılımla ilgili çok ders aldım fakat hayat şartlarından dolayı 3-4 yıl hiç açıp bakmadım. Yaşta biraz ilerledi. Kritik bir sorum var. Bu sektörden nasıl para kazanabiliriz? Önemli olan o.

    Oyun geliştiricisi bir arkadaşım 6 ay uğraştı tüm yazılım ve grafik kısmını kendi yaparak oyun geliştirdi, sonra bir şirketin google play hesabına koydu 20 bin indirme falan aldı ama gelir gerçekten komik bir yerde kaldı. Vergileri, reklam masraflarını falan çıkarınca 5-6 bin anca geldi diyordu(toplamda)

    Evet dediğiniz gibi başarılı örnekleri var fakat genele vurduğumuzda çok azı söylediğiniz gibi kazanıyor. İşinde iyi olan elbette kazanıyor fakat kaçımız işimizde çok iyiyiz ki?

    • Ali @norego

      Oyun kısmı bambaşka bir dünya. En yakın arkadaşım ingiliz asıllı bir oyun firmasında çalışıyor. Diğer bir en yakın arkadaşım da kendi önce bir oyun stüdyosu kurup yaklaşık 1 yılda 100 bin dolardan fazla zarar etti sonrasında kapatıp romanya merkezli bir oyun firmasının türkiye ofisinin başına geçti ufak da bir hisse alarak. Oyun tarafı inanılmaz büyük paralar gerektiren ve para kazanmak için çok harcama gerektiren bir alan. Ek olarak reklam gelirleri de çok düşük. Oyun tutup oyun içi satışlar olursa güzel getiriyor yada milyonlar oynarsa.

      Ben finans tarafında uygulama çıkartıyorum. Finans uygulamalarında google finansla alakalı reklam gösteriyor ve bu reklamlar çok pahalı. Venim uygulamada gösterilen 1 reklam, oyunda gösterilen yaklaşık 15 reklam kadar getiri sağlıyor kategoriden dolayı. Ek olarak hitap edilen kitle ve bölgede aşırı fark ediyor. Türk kullanıcı izlediği reklam başına 10 kuruş getirirken amerikalı 1.5-2 lira getiriyor.

      Oyun içinde reklam çok olursa kullanıcı bıkıp siliyor. Ama finansal uygulamada bundan bir getiri yafa kar sağlıyorsa be kadar reklam dayasan da katlanıyor veya yüksek rakamlara paralı üyeliklere geçiyor.
      Bunun için oyun yerine finansal veya iş dünyasına yönelin uygulamalar hem rekabet hem de getiri olarak çok daha karlı. Bu alanlara yönelik fikirler bakabilirsin.

  • ismail ozan izci @asaltek

    ..."2022 dünyasında Türkiye'deki ekonomiye bağlı kalmadan para kazanmanın benim gördüğüm 2 yolu var. 1.si yazılım, 2.si finansal piyasalar"...

    3ncüsü de - imalat 🥴😵

    (şakaydı, ciddiye alanlar olmasın sakın! Bu ikisi yanında imalat sektörü, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağından maden çıkarmaya benzer ülkemiz günümüz şartlarında. En basitinden aralık 2021'de 173,50TL olan TURPEX Amerika gönderisi, şu an 378TL ve artık dolara endeksli; hatta $1=18 TL olduğunda aynı hizmet 500 TL üzeri olacak. Ben çocuğu yazılım ve ingilizce üzerine yönlendirmeye çalışıyorum)

    "ama müdürüm, hani her şey ihracat içindi, şey demediniz mi, dolar artçek, uççez kaçcez!"
    "yooo, ben öyle bir şey demedim"
    https://youtu.be/AFTGDCTozwI

    • Burak Yirmibeşoğlu @burak25

      Imalat 😀 Kastamonu entegre ile bir konuda gorustum gecen hafta. Haftada 3 gun en fazla uretim yapabiliyoruz dediler.

      Bahara cikamayacak bir cok sirket....

    • ismail ozan izci @asaltek

      @burak25 Çevremde görüş alanımda millet çalışıyor gibi görünüyor ama, hükümetin öngördüğü gibi avrupa işe boğmazsa bizim sanayicileri(orta ve büyük ölçek), bu giderlerle işleri zor bence, onlardan iş alarak geçimini sürdüren küçük sanayiciyi de yanlarında götürürler. Ayrıca, dolar 18'e çıktı ve sözde 13,5'a indi ya, aslında şu an inen tek şey, ihracatçının ürünlerinin fiyatları. Panik halinde kur yükselirken ileri vadeli hammadde alanlar ne yapacak mesela. 2022 çok özel bir yıl olabilir bir çok kişi ve firma için. Firmalar batmaya başlarsa, çalışanlar arkasından gelir.

      Atilla Yeşilada'nın 2021 sene sonundaki yorumunu aklımdan çıkaramıyorum; sanayinin yılın ilk aylarında duracağını ve tekrar çalışır hale gelmekte çok zorlanacağını söylemişti, izliyorum, neler olacak göreceğiz. Dediğim gibi, şu an benim görüş alanımdaki firmalar 'çalışıyor' görünüyor. https://youtu.be/AYiM_uadoxA