#oled #oledtv
Bugün oled tv lerin kendi kendine pixel temizliğini yaptığını öğrendim. Aslında pixel temizliği vardı ama ayarlara girip pixel temizliği ayarı vardı ordan 2 sefer yapmıştım.
Forumlarda da manuel olarak kesinlikle yapmayın diyorlar panelden 100 saatlik çalışma ömrünü alır gerek yok diyorlar hatta görüntü ayarını bile bozabilirmiş. büyük bir sorun olmadığı takdirde onu hiç yapmayın diyorlar.
Tv fişe takılı kapalı şekilde zaten yapıyormuş. Yada 8 saat falan izlediniz her 4 saatlik bir döngünde 5-10 dk arasında süren temizlik işlemi yapıyormuş 10dk kapatmak yetiyormuş.
Hatta bu sony lg philips marka fark etmez hepsine bu özellik mecvuttur diyorlar.
Birde mediamarktteki satıcı abi haftada 1 yap hatta 3 günde bir yap diyordu demek ki ona uysak patlatacaktık pixelleri.
Mağaza çalışanları genellikle bir şey bilmez, ne duyarsa onu sıkar.
Aynen öyle Ben alalı 3 ay oldu dediğim gibi 2 sefer falan yaptım da inşallah çok zarar vermemişimdir. Bundan sonra yapmam zaten.
Valla inan o kadar detayı bende bilmiyorum ama philips formunda kesin bilgi tv otomatik temizler manuel yapma gerek yok dediler 😀 ama oledlerin bence bir ömrü vardır tabi yani hep çalışır da dikkatli kullanmak lazım biraz
Mağazayı dinleme. Hepsinde bu ozellik yok.
Bu özelliği destekleyen cihaz varsa tvyi kumandadan kapat. Fişi sakın çekme. Görüntü varken fişten çekerseniz zaten temizlik vs olmaz doğal olarak.
Mağazadaki eleman şu iyi bu urun iyi der.
Oled kullanmaya dikkat etmek gerekiyor aksi takdirde istediğin kadar pixel refresh yapsın gene de işe yaramaz.
Mantığı ne nasıl yapıyormuş temizliği ?bana uyduruk geldi o tabir
Temizlik ne ya? Bu yanma olayını önlemek için olan bir şey mi? Ulan TV mi alıyoruz dert mi 😂
LG OLED’ler her 4 saat kullanım sonrası piksel başına voltaj düzenlemesi yapıyor temizlik denilen bu, otomatik olarak TV kapalıyken yapıyor gözle gözükmüyor. Manuel olan ise 2.000 saatte bir defa gerekiyor ve TV uyarıyor zaten. Manuel olan çok farklı çalışıyor ve kesinlikle ekranda bir sıkıntı olmadığı sürece yapılmaması lazım. Otomatik olan “eskiyen” pikselleri diğerlerinin seviyesine çekerken manuel olan normal pikselleri “eskiyenlerin” seviyesine çekiyor. Bu özelliği rahatlıkla erişilebilir bir menüye koymamaları lazım bence.
Evet yada uyarı koyulması lazım gözle görünen bir yere koysan bile. En azından önerilmemektedir yada 2000 saatte bir falan yazsa açıklayıcı olur. Yoksa sağda solda mağaza elemanları her hafta yapman lazım der durur.
Her 4 saat diyor ya tv 8 saat açık kaldıysa ordaki temizliği açık olduğu için yapmıyor aslında değil mi? Bide 10 dk falan dinlendirmek o temizlik için yeterli diyorlar. Normalde manuel yapmak 1 saat sürüyor.
@koraysuna Açık olduğu için yapmaz, kullanım bitince yapar. Bu arada çok dert etmeyin kullanın gitsin yeni OLED’ler masaüstü hariç kullanımlarda neredeyse sıfır sıkıntılı. Dünyada ki en iyi ekranlardan birine sahipsiniz çok dert etmeden keyfini sürün 😀 5 sene sonra çöp olsa bile yine gider OLED alırım, arada devasa fark var. Belki Macbook Pro seviyesinde bir mini-led ekran çıkarsa fikrim değişebilir ama o iş zor gibi.
@pope tabi hocam kesinlikle dünyanın en iyi paneli. Ben günlük kullanımda filmmaker moduna aldım. Philips forumunda en iyi contrast ayarı o mod diyor ama görüntü daha bi sinema filtresine dönüşüyor bi tık renk soluklaşıyor canlı mod a göre. Canlı mod ise aşırı parlak onu kullanmıyorum da filmmaker moda alışıyorum çok gözde yormuyor.
Hocam son olarak hem parlaklık ayarı hemde piksel contrast seviyesi var. Parlaklığı 50 de tutuyorum da piksel contrastı orjinalinde 100 seviyesi yani en sonda. Bununda bi zararı olmaz değil mi 100 de olması?
@ozturka Masaüstü kullanım için yazdığım gibi OLED ideal değil. OLED’lerin maksimum parlaklığının heat sink olmadan düşük olması, burn-in gibi sorunlar notebook’lar için kötü bir teknoloji haline getiriyor. Mini-led ise tam ortada kalan bir teknoloji. TV’lerde sıkıntı Samsung, Macbook Pro’nun 15-20 katı büyüklüğünde ekranlara 4.000 mini-led koyuyor fakat Apple MBP 16” te 10.000 adet kullanıyor. TV’lerde MBP ayarında bir mini-led teknolojisi güzel olabilirdi.
@koraysuna LG OLED için konuşursam(Herkes LG OLED paneli kullanıyor zaten) parlaklık hep 50’de kalmalı ama OLED parlaklık değeri(piksel başına olan) duruma göre değişir. OLED parlaklığında SDR’da 50-80 arası ideal, HDR’da ise 90-100.
@pope anladım hocam teşekkürler. Ya film izlerken falan korkum yokta bu kanal logoları varya onlardan korkuyorum biraz sağda solda sürekli sabit. Keşke onu kaldırma özelliği olsa da işte olmuyor. Yoksa hareketli görüntüde zaten bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum.
@pope hdr yada dolby destekli film açtığımızda ama gerçekten muazzam görünüyor her şey 🙂
@pope Yanlışınız var. Bizim evdeki oled tv de 2 sene sonra bir sürü leke kaldı. Sorun şu bizim evde tv arkaplanda açık bırakılır. (Fişten hiç çekilmedi)
Ben alsam gene Oled alırım ama annem ile babama asla bir daha Oled aldırmam çünkü kullanmasını bilmiyorlar.
@koraysuna LG OLED’lerde sabit logoları anlayıp onları karartan ve tüm görüntüyü hafif hafif sağa, sola kaydıran yazılımlar geliyor. Sizin TV’de de vardır benzer özellikler çok dert etmeyin logoları günde 7-8 saat aynı yer izlenmiyorsa.
@pope hanım masterchef izliyor akşam boyu onu vazgeçirmeye çalışıyorum. Arada anlık kanal değiştirip geri dönüyorum 😀 Lg de o özellik var ama sanırım philipslerde yok o bendeki de son çıkan 2021 eylül ama olsa bence yazarlardı. Onun patenti lg de olabilir.
@koraysuna Yalnız kötü bir haber olarak söylemem gerekir mi burn-in kümülatif bir şey. 10 saniye ekran değiştirmek etkilemez, toplamda o piksellerin aynı görüntüde ne kadar kullanıldığı önemli olan. Philips ne kullanıyor tam bilmiyorum LG’nin yeni panelleriyse büyük bir sıkıntı olmaz ama yine de oyun, film arası kullanılan ve normal TV izlenilmeyen bir panele göre daha kötü sonuç verebilir.
@pope anladım hocam. ama sonuç olarak philips koymadıysa yapacağım hiçbir şey yok o zaman. Dediğinize göre kanal değiştirip geri dönmekte pek çare değilmiş bu şekil gittiği yere kadar öyleyse. İnşallah o sorunu düşünmüşlerdir modeli çıkarırken. Gerçi aynı lg paneli kullanıyor
@rawintosh Üretimi önemli. C9 ve sonrası en fazla soruna neden olan kırmızı piksellerin boyutu büyütüldü, yazılımsal olarak bunu aşmak için yöntemler eklenildi vs… Eski modeller biraz sorunluydu ama 2018 sonrası çıkan modellerde çok nadir sorun çıkıyor. Tabii aileye verilmesi için ideal değil zaten standart TV izleyenler görüntüye de çok takmıyor.
@pope evet öyle diyorlar hatta 2020 yılı ve sonrası üretilenlerde çok da kafaya takmayın aşıldı onlar diyorlar forumlarda da. 2021 modellerde de pek sorun çıkmaz gibi artık.
@pope hocam birde oled panellerde genel sorun mu bilmiyorum futbol maçlarında topa şut çekildiğinde hızlı gidiyor ya top giderken sanki fps düşüklüğü gibi yada arkasında gölge bırakarak ilerliyor gibi hafif kenarında bulanık bir görüntü oluşuyor. Kameradan mı yoksa tv den mi emin değilim ama oled den kaynaklanıyor olabilir. Normalde fast motion diye bir ayar var o kapalı şuan genelde film izlediğim için ama belki o hızlı neslerede biraz daha çare olabilir. Tabi onu açınca parlaklığı kısıyor biraz.
@koraysuna OLED TV’lerin tepki süreleri inanılmaz iyi olduğundan(1 ms yazan 15.000’lik monitörleri yok eder) bu tip detaylar çok göze batıyor. Bunları çözmek maalesef panel üreticisine değil TV üreticisine kalmış şeyler, her TV üreticisi doğal görüntü veremeyebiliyor hızlı sahnelerde. Ayarlara bakmanız lazım, gerekirse ince ayar yapmalı.
@pope teşekkürler hocam her şey için bu arada philips forumuna sordum oradakiler logo yazılımı var dediler karatması sağa sola oynatması ama tabi biz bunu pek hissetmiyormuşuz milimetrik oynama
Panel voltaj kontrolü yaparak hangi piksellerin eskidiğini anlıyor, otomatik olarak voltajı ayarlıyor. Otomatik olan da sadece o bölgeyi “temizliyor”.
Benim asus Oled notebookta pixel yenileme/değiştirme diye bir şey var o hep açık kapalımı olması daha iyi bilemedim.
Kendi kendine otomatik bir şeyse o açık kalsın hocam
@koraysuna açık hep zaten ama bana mantıklı gelmiyor 1-2 piksel yana kayınca neyi korumuş olacak o da pek güven vermiyor.
Açık kalsın tabii ki.