Okulum 20 km mesafede, git gel 40 yapıyor. Eskiden 100-110 arası hızla giderdim (şehirlerarası yol) ve ortalama 100km'de 6,5 litre yakıyordu yol bilgisayarına göre. Son zamlardan sonra evden 5 dk erken çıkıyorum ve 70'e sabitleyip gidiyorum, ortalama 5 litreye düştü. Her 100 km başına 1,5 litre kâr ediyorum yavaş giderek, yani 15 lira düz hesap. Ayda 800 km gittiğimi düşünürsek aylık 120 lira tasarruf edeceğim 5 dk geç vararak. Hem hız sevmem zaten, güvenli ve hesaplı olacak. 920₺ yerine 800₺ vereceğim aylık işe gitme yakıtı olarak. Devletimiz sağ olsun tasarrufa alıştırıyor bizleri. Nankör olmayın(!) Önceden 500 liraya falan gidiyordum ama olsun ne önemi var...
#tasarruf #benzin #zam #yol
Bu arada bu kadar uğraşıp hesap yapmişsınız ama en fazla bir kaç aya bu hesap yalan olur. Bir kaç aya 800liraya gitmek için 50 ile gidip biraz da itmeniz gerekebilir 😀
Sabitleyerek gidilebilen bir yolsa iyiymiş yine. Şehiriçi ortalama 25 km hızla tüketim 8 litreye dayanırdı muhtemelen.
Dümdüz durma olmayan bir yol.
@nakah Bisikletle giderdim ben olsam. Yok derseniz elektrikli bisiklet 🙂
Yavaş ve daha düşük devirle gitmek yada optimum hız aralığında gitmek her zaman az yaktırıyor zaten, geçmişte eski arabaların bazılarının yakıt tüketimi 90 kmh sabit olarak hesaplanmıştır gibisinden uyarı vardı.
Tabi bu devir ve hız aralığına vites sayısı da etki ediyor. Mesela dizel E serisi 9 ileri olarak 140 kmh ile giderken mi ne az yakıyor.
bir ayda 120 lira için değmez o ızdırap.
Izdırap olan kısım ne ki? 15 dk yerine 20 dkda varıyorum yavaş ve güvenli şekilde. Araç kullanmayı araçta vakit geçirmeyi şarkı dinlemeyi vs severim zaten.
@nakah 70 le gitmek çok sıkıcı, bir zaman sonra dalıyor insan, dikkati dağılıyor.
@ronniejamesdio 1000 km yol olsa tamam da gittiğim 20 km yol 15-20 dk yani. 🙂 Güvenli sürüş oluyor yavaş olunca. Belki 80'lere çıkarım yakıt tüketimi testlerini yapayım da tam. 😀
@nakah hedef tutturucam diye sürekli tetikte olman, yol bilgisayarından gözünün alamaman ızdırap 😀 bırak sal keyfince git %10 için değmeyecek bir çaba
@gurkan-atilgan Tam aksine yolu keyifli hale getiriyor benim için. Çok fazla yol bilgisayarına bakıp riske atmıyorum zaten, 70'le sabitleyip gidip bitince ortalamaya bakıyorum, ertesi gün 80'le falan. Eğlence işte. 😀
@nakah oyunlaştırma yapıyosun kendince iyimiş 😀
@gurkan-atilgan Ana sınıfı öğretmeni olunca. 😀
@nakah Ya şimdi çözdüm mevzuyu, ilk başta okulum diye girmişsiniz yazıya ama daha sonra iş diyor... Bir kafamı kurcaladı orası. 😀
@m-ahmet Genelde öğretmenler iş diye bahsetmezler okuldan. O yüzden karışabiliyor. Benim hanım mühendis, ona da bazen diyorum mesela yarın okula kaçta gideceksin, seni okuldan kaçta alayım diye. 😀 Alışkanlık.
Yakıtı 50 liralık alıyorsan hiç bir zaman zarar etmiyorsun.
Bizim memleketin kıvrak zekası sayesinde bunlar oluyor.!
100-110la gidilen bir yolsa 80-90 civarı gidin. Araçların en f/p noktası. Daha doğrusu 6.vitese hangi hızda geçiyorsa o hızda en düşük devirde giderseniz daha az yakabilirsiniz. Ben sabit 50 ile giderken 5 yakıyor 80-90 arası 4. Aracın anlık tüketim ekranı varsa oradan kontrol edin en az hangi hızda yakıyor diye.
Denemeler yaptım 70-80 arası iyi gibi ama tam düzgün deneme yapmadım, belki 80 civarı daha iyi olabilir onları da denerim. Eğleniyorum devlet sayesinde yine...
@nakah Benim okul da evimden git gel 40km idi her türlü şeyi denedim. Klima kapalı camlar kapalı, klima açık otoda/manuelde. Sonra farkettim ki değmez o ızdırap, sürekli yol hesabı yok öndeki yavaşladı gazdan çek yok ilerde yeşil yanıyor ben gidene kadar kırmızı olur gazı kes falan artık güzergahımdaki trafik ışıklarının yanış tarzlarını hesaplamıştım. Yol 90 hız sınırıysa 98'e sabitler giderdim,50yse 54. Tepe hız sınırında kullanır hem radar sıkıntım olmaz hem en hızlı şekilde gitmiş olurdum kendimce.
hızdan ziyade araba kullanma şekli etkiliyor yakıt tüketimini. ani hızlanıp ani frenler mahvediyor. babam ve kardeşimi de alıştırdım, kırmızı ışığı 500 metreden görünce gazı kestirip kendi hızıyla gidiyor araba, o sırada yeşili de 0'a düşmeden yakalarsanız baya tasarruf sağlıyor. onun haricinde arabanın performans verisinde ideal devir de söyleniyor, hızdan ziyade gözünüz orada kalırsa optimal şekilde kullanırsınız.
Aynen öyle bunu bilmeyen çok insan var. Zaten o şekilde bu 5-6 litrelere iniyorum. Aynı aracı kullanan başka insanlar 10 litre yakıyor bu araba çok yakıyor diyorlar. Işığı kırmızı görmesine rağmen dibine kadar gaza basıp son anda frene asılanlar 10 litrenin altına düşmez tabii.
Güzel hesap. 5 dk için hiç fena bir fark değil bence.
Bu sırada günlük 6 km git + 6 km gel için (haftalık 60, aylık 240 km) aylık 24 litre harcayan ben: 🥲
Şehir içi çok dur kalk yolsa normal. 😀
@nakah - Aşırı dur kalk yok, 2-3 tane ışık var sadece, onları da takılırsam tek seferde geçebiliyorum. Çoğunlukla dikkatli de kullanıyorum diyebilirim ama arabam biraz fazla yakıyor. İçinde bulunduğumuz kış ayları da etken tabi tüketime.
@pizza Araç ne bilmiyorum ama benim araçla da genelde 10 litre yakıyor insanlar, ben 6-7 civarı yakıyorum çok dikkat edersem 5'e falan düşüyor işte. Düzgün sürüyorum diyenlerin çoğu durmak için son dakika freni yapıyor, kalkarken hızla kalkıp hemen hızını 100'lemeye çalışıyor falan.
@nakah - Aracım 2 litre, 250 HP. Bu rakamlar gayet normal hatta şehir içi için iyi bile. Sizin araca 10 yaktıranlar bunu kullansa 15'in altına inemezler 😀
@pizza Kesinlikle. 😀
Biz de 4 arkadaş 130km yol yapıyoruz günlük. Sağ olsunlar hesap derdi ortadan kalktı, yakıt ortalaması/10 net sonuç veriyor 🙂
Kocaelide okuyup Istanbuldan mi gidiyorsunuz 😀
Az yapmadik ayni isi vaktinde.
@burak25 Yok İç Anadolu bölgesinde bir ilde merkezde kalıyorum, ilçenin köyünde çalışıyoruz 🙂
Hem okuyorsun, hem de araban var ha. Bir de şikayet ediyorsun, namkörlük yapma pis zengin. Bu ülkede arabası olan öğrenci mi olur.
Öğrenci değil öğretmen yanlız 🤭
@pizza o daha kötü, zengin öğretmen mi olur.
@alpolic_fr Hem zengin öğretmen hem de 120 liranın hesabını yapıyor puuu
ben hep 50 liralık abonman öğrenci yaptırıyorum 😀
Ortalama 5 lt efsaneymiş. Ben 4 km git 4 km gel şeklinde işe gidip geliyorum. Zonguldak yokuşlu şehir olduğundan ve dizel motor böyle kısa mesafede ısınmadığından 6-6,5 lt ortalama tüketimlere takılıyorum. Halbuki daha Ekim ayında uzun yolda 4,1 lt/100 km gibi güzel bir tüketim yakalamıştım.
Aslında yokuş çok fark ettirmemesi lazım, çıkarken harcadığın benzini inerken amorti ediyor. 😀
@nakah her zaman fark eder, düz yol çok daha avantajlıdır.
@arandur Git gel için bahsediyorum, bir miktar fark olur yine ama aşırı olmaz. Yani 10 km yokuş çıktığın yer var diyelim, sonra dönüşte de 10 km orayı iniyorsun. Çıkarken 10 lt yakar dönerken hiç yakmaz ortalaman 6 olur atıyorum. 10 km dümdüz yol olsaydı belki 6,5-7 olurdu. Tahminen yani.
@nakah ama malesef yukarı çıkarken kazanılan potansiyel enerjiyi aşağı inerken tamamen kullanamıyoruz, frene basarak sürtünmeyle kaybediyoruz o kazancı. Hibrit araçlar bu konuda çok avantajlı olabilir.
Yakıtı şirket karşılarsa sıkıntı değil 😛
Teoride güzel de pratikte zor: otobanın en sağ şeridine geçip sakin sakin gitsen makasçılarla, sağdan sollama derdindekilerle uğraşmak zorundasın. Örneğin İstanbul-Kocaeli-Sakarya arası. 4 şeritli yolda bile zor oluyor. Yani tasarrufu yapıyorsun ama sürekli gözün arkadan hangi deli geliyor modunda kalıyor. Örneğin dinlenme alanı var. Adam seni sollama derdinde oraya gireceğini unutuyor, önüne dalıyor. Sağ şerit maalesef en soldan tehlikeli.
Örneğin yoğun İstanbul trafiğinde bile tasarruf mümkün: aracı durdurmadan öndekilerin fren ışığına bakıp mesafeyi ayarlayarak gaz verirsen rahat rahat 10 olmadı 20 km saat hız ile dur-kalksız bu zor süreci geçirebilirsin. Tabii yolda kaza yoksa. Kaza yoksa yol yavaş yavaş aktığı için bu mümkün. Otomatik araçlarda debriyaja zarar verme riski yok diyemem ama yakıt tüketimi dur-kalk'ta harcadığının yarısına inecek. Fakat bunu uygulamak oldukça zor: sen bir arabadan fazla mesafe bıraktın mı malum hemen araya birisi dalıyor. "Yahu bizim şerit gitmiyor ki niye girdin? Bilmiyorum abi şeytan dürttü herhalde". Bir genel eğitim şart. Ama ileride kırmızı yanıyorken senden hızlı gitmeni isteyen tiplere çözüm olur mu emin değilim.
Bu zor dönemlerde maalesef yakıtı koklatmayı öğrenmeye-öğretmeye mecburuz. Yakında stepneyi çıkartınca arka koltukları sökünce şöyle tasarruf ediyoruz abi konuları başlayacaktır.
İki zam gelir 920 yerine 1485 TL vermeye başlarsınız merak etmeyin.