Keşke felsefeyle daha fazla kişi ilgilense diyordum. ya siz?
İlişikte solda teknoseyirdeki bir üyenin felsefe konulu bir sorusu,
sağda ise benim internette bulduğum felsefeyi biraz gırgıra alan sözleri var
Buyrun siz de katılın...

Keşke felsefeyle daha fazla kişi ilgilense diyordum. ya siz?
İlişikte solda teknoseyirdeki bir üyenin felsefe konulu bir sorusu,
sağda ise benim internette bulduğum felsefeyi biraz gırgıra alan sözleri var
Buyrun siz de katılın...
Son bir saat içinde 50 ziyaretçi, 36 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
Diyojen zaten bu topraklarda yasamisti
@recai ama bugünlerde değil
@seda sansliymis
@recai Ama günümüzde yaşamış olsaydı daha çok feyz alabiir, felsefi görüşünü daha da derinleştirebilirdi belki de, bilemeyeceğim
Felsefe gibi şeyler belirli bir seviyede entelektüellik gerektirir. Bu ekonomik koşulda, böylesine bir siyasi iklimde bu pek mümkün değil. Bu seviyede olanlarda bir şey üretemez zaten bu koşullarda.
Ben mesela 1 yılı geçti kitap açamadım, neredeyse hiçbir şey öğrenemedim. Pandemi var zaten ve ne zaman normale döneceğiz belli bile değil.
felsefenin entelektüelite ile alakası yok, felsefe hayretten doğar. insan hayret eder, hayret ettiği şeyi merak eder, merak ettiği şeyi sorgular, sorguladığı şey felsefe olur. maalesef bu zihniyet felsefeyi de dalgaya alarak halktan soyutladı, halk "neden, nasıl" sorularını soramaz hale geldi, soramadığı için gitgide dibe batıyoruz zaten. dipten kurtulursak felsefeye erişemeyeceğiz, felsefenin kökenine erişirsek dipten kurtulacağız.
@sqn Karnı aç adam neyi sorgulayacak? Tarihte ki entelektüel kişiliklerin çoğu farkındaysan zengindir ya da üst bir sınıftandır. Çünkü bu insanların sadece felsefe gibi 'boş beleş' işlerle uğraşacak vakti olur.
Halktan elbette kopacaklar doğal olarak. Ancak günümüzde felsefe ile uğraşmak eskiden olduğu kadar sınıfsal değil. Türkiye'de bu durum neredeyse halen geçerli çünkü biz çok ciddi bir krizin içindeyiz. Hiçbir entelektüel bu iklimde bir şeyler üretemez diyorum, ki üretemiyorda zaten. Bırak entelektüelliği günümüzde yeni bir film bile çıkamıyor, yeni bir oyun bile yapılamıyor. Sürekli remake/remasterd yapılıyor. Global olarak pandeminin etkisi çok büyük bizim koşulumuzda pandemi + siyasi kriz.
Ha bu arada, entelektüel olmadan ne doğru dürüst bilim yapabilirsin, ne de felsefe. Sen sanırım ekşi enteli ile entelektüeli aynı şey zannediyorsun. Hayır değil. Entel, entelektüelin anti tezi gibi bir şey zaten. Sorgulamak için belirli bir bilinç gerekiyor, o bilinci de hayatın kargaşası içinde bulamazsın. İnsan ne zaman boş vakit bulursa o zaman sorgulamaya başlar.
@achfighter Altındaki yorumlar bile okunmaya değer
@sqn sorgulamıyoruz
ve kapitalizmin üstümüzdeki etkisi sonucunda irdeleme konusunda dumura uğratıldık, bir şey hariç:
- o da "al/sat/tüket" gibi kavramların dışındaki herşeyi geçersiz olarak gözüküyor/gösteriliyor sanırım
sorgulayalım, felsefe üstüne istediğin kadar sorgulayıp sohbet genişletebilirim. ilk aklıma gelenden başlayalım, yakın zamanda sma hastalığına sahip çocuklar için instagram'da bağış furyası aldı başını gitti, katılmayan ünlü kalmadı, kalanları da linç ederek dahil ettik, hatta herkes "devlet bu çocukların tedavisini üstlensin" diye destek bekledi, bir çocuğun 2.2 milyon dolar/euroluk tedavi bile değil geciktirme işlemleri için. sadece bir kişi bu işin nedenini sorgulayıp kökenine inerek evlenecek çiftlere sma testini ücretsiz yapıyoruz diye mevzuya başka yönden yaklaştı. geri kalan büyük çoğunluğumuz sorgulamadan popüler olanın peşinden gidip vicdanlarımızı rahatlattık.
mevzu al/sat/tüket bile değil artık, "sorgulama, popüler olanın peşinden git", bir olay olduğunda dikkat edin herkes bir şekilde popüler olanı izleyip peşinden aynı fikri belirtiyor, kimse düşünmüyor, düşünme gereği duymuyor, sorgulamıyor, sorgulayan da sinirinden kahroluyor zaten. dipsiz kuyu bu.
Kahrolmak yerine bu başlığı açarak o "dipsiz kuyu" ya bir taş da ben attım aslında değil mi?
1) Siz de konuyu irdeliyorsunuz
2) Yalnız değilsiniz
3) Sizin gibi her katılımcı bir kazançtır bence.
Bu arada Türkçe altyazılı bir Bertnard Russell klibini de paylaşmak istemiştim,
siz de önceden rastlamışsınızdır her halde:
https://www.youtube.com/watch?v=X8aS7NDOZCA
Russell'ın ikinci olarak bahsettiği noktanın metin hali şöyle:
Bu dünyada giderek daha fazla birbirine bağlı hale gelen tahammül etmeyi öğrenmeliyiz.
Bazı insanların sevmediğimiz şeyleri söylemesine katlanmayı öğrenmeliyiz,
ancak bu şekilde birlikte yaşayabiliriz ama birlikte yaşamak ve birlikte ölmek istemiyorsak, hayırseverliği ve nezaketi öğrenmeliyiz.
insan yaşamının devamı için kesinlikle hayati olan hoşgörü bu...
@achfighter O kitap çok övülen bir kitapmış. Yenilenmiş 2. baskısı çıkmış. 3. baskısı ise amazon da Kasım Aralık gibi çıkacakmış.
Ben şimdilik olanla yetinip bir göz atayım
Felsefenin Tesellisi ve Statü Endişesi. İki kitabında yazarı Alain de Botton. Felsefenin ne olduğunu ne gibi yararları olduğunu daha iyi anlamamızı sağlayacak iki kitap, tavsiye ederim.
@tonga Teşekkür ederim. İsimleri not aldım. Ayrıntılarına da şimdi göz attım. Beğendim.
Önce Siyasi Düşünce Tarihi Filozoflar ve Fikirleri, by Donald G. Tannenbaum kitabına merak sardım. Daha sonra da Türkçesini bulamadığım şu bol görselli kitap çok ilgimi çektiği için buna göz atacağım
sizinkiler de mutlaka arkasından geliyor olacak.
Aslında Felsefe Üzerine çok kitabım var ama kendimi yeterince disipline sokamadığımdan dolayı tümüyle okumaya bir türlü konsantre olamadım henüz.
Rica ederim. Bahsettiğiniz kitapları listeme ekledim. Felsefeye giriş, felsefe tarihi gibi kitaplarla felsefe okumaya başlasam da ben daha çok bugünün dünyasına, sorunlarına değinen kitapları seviyorum. Öneriniz varsa alabilirim 🙂 son olarak bir kitap daha bırakıyorum; Hasta Toplumlar Robert B. Edgertan. İlk başları sıkıcı olsada sonrası akıyor, çok çok iyi bir kitap.
@tonga Benim de şimdilik daha görsel olanlar tercihim, veya çok kısa olanlar...
şimdilik 3 tane paylaşayım. özellikle DK olanının formatını takip etmek açısından daha iyi buluyorum:
Ama siz yine de bunları edinmeden önce 2. 3. görüş alın derim.
Hasta Toplumlar Doğan Cüceloğlu'nun önsözüyle sunulmuş galiba.
Listeme ekliyorum
Teşekkürler