LP Vanced'a hırsızlık demiş. Zamanında ceza hukukçusu bir arkadaşla uzunca tartışmış, sonuca varamayıp bir ceza hukuku doçenti hocamıza danışmıştık. Sonuç: teknik anlamda telif hakkı ihlali hırsızlık değil. Hırsızlıkta karşı tarafın zilyetliğinde bulunan bir taşınır malın ele geçirilmesi söz konusu olmalı, suçun maddi unsuru bu. Telif hakkı ihlalinde bu unsur bulunmuyor.

Telif hakkına hırsızlık demek, LP'nin de bol bol eleştirdiği pek değerli milyar dolarlık şirketlerin yöntemi. Telif hakkı ihlali iyidir demiyorum, bu hırsızlık değildir diyorum sadece. Başka bir suç oluşturabilir, ancak örneğin telif hakkı ihlaline ilişkin herhangi bir suç tanımlanmasaydı, bu fiili "hırsızlık" suçu içine sokup ceza veremezdik. Bu konuda US Supreme Court kararları da var.

Tekrar ediyorum, iyi-kötü ya da hukuka uygun - hukuka aykırı tartışmasının dışında tamamen isimlendirmeye yönelik bu söylediğim.

Ekleme: Aşağıda yazıldığı gibi aslında vanced kullanmanın telif hakkı ihlali olup olmadığı bile tartışılabilir. Telif hakkı ihlali olduğu kabulüyle yazdım bu gönderiyi.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Leto Atreides @leto

    @empty Doğru. Cinayet de hırsızlık mesela, öldürdüğü insanın yaşam hakkını çalmış oluyor katil!

  • onimarsynn @onimarsynn

    Bunu benim mantığım almıyor. Şimdi ben bir ressamım diyelim. Dijital olarak bir resim yaptım ve bunu satmak için bir platforma koydum. Adam geliyor, izinsiz olarak bunun ekran görüntüsünü alıp kendisi satıyor. Şimdi aynı adam evime girip resmi fiziksel olarak çalsa hırsızlık ama sanal olarak çalınca hırsızlık değil. İşte bunu bir türlü benim aklım mantığım almıyor. Bence bunun gibi yeni nesil unsurların yasal tarafını da oturup sıfırdan yapmaları gerekiyor.

    • Leto Atreides @leto

      @onimarsynn evinden çalınca elinde resim kalmıyor, diğerinde senin resmini alan yok. hırsızlık olmaması bunu hukuken kınanamaz bir hareket yapmıyor elbette, başka bir suç oluşturuyor. bu arada şuna da dikkat etmek lazım, bu örnekte telif ihlali yapan kişi bundan para kazanıyor. bundan para kazananla sadece kullanım amaçlı tüketenin yaptığı telif hakkı ihlalini de ayırıyor kanunlar. ikincisi mesela türkiye'de suç değil. ilki suç.

    • motac @motac

      @leto diyelim ki bir duvarı örmeniz karşılığında size 100 tl para teklif edildi. Parayı iş bitiminde almak üzere anlaştınız. Duvarı ördünüz paranızı vermezsem ustalığınız kaybolmuyor veya kolunuz kopmuyor 🙂 hala aynı usta hala aynı kol. bu memleket niye bu halde anlamamak için özel çaba lazım 😀

    • Johan @johan28

      @leto evinden çalınca eser kalmıyor da dijital olunca eser elinde kalıyor. Eser satışlarında ki değer kaybını neyle tarif ediyor hukuk. Yani basite indirelim elinizde bir steam kodu var 500 Tl lik ben bunu kullanıyorum(495TL lik kısmını 🙂 ), elinizde hala kod var ama bir değeri kalmadı. Koda bakıp elinde kod var bu hırsızlık değil mi diyorlar. Sanat eserinde bu neden geçerli değil bir kişiye satıldığında değeri 1000 birimken başkasında da olunca değeri oluyor 10 birim.
      Bunu kanun koruyamadığı için de zaten NFT içi baya ilerledi.

  • Melburg @melburg

    Adblock kullananlarda hırsız (o zaman bir nevi)

  • Mustafa Sakallı @swish41

    Vanced = Adblocker. Hoş değil kullanmak, ama tarayıcılarımızdaki reklam engelleyicileri kullanmak ne kadar absürtse bu da o kadar absürt

  • demrebicer @demrebicer

    Teknik olarak hırsızlıktır. Örnek vermek gerekirse O videoların içinde dönen reklamlar karşılığında youtube platformunda yayınlıyorlar ve biz adblock vanced gib türevleri ile bu içeriği çalmış oluyoruz. Şöyle düşünmek lazım Bi markete girdiğindede ürünler para karşılığı satılmak üzere orda cebine çaktırmadan 2 sakız atarsanda ürünleri çalmış sayılırsın çünkü beklenen karşılığı vermedin.

  • Suicide @suicide

    vanced gizli bir icerigi izleme imkani saglamiyor ki, sadece reklami atliyor. tvde reklam gelince zaplamak sucsa vanced da suc olabilir 😃

    • Johan @johan28

      Bence eskide takılı kalırsak bugünü anlayamayız. Şimdi reklamı izleyince mi para alıyorlar yoksa izlenme başına mı bunlar önemli kaideler. TV kıyasının mantıksız olması da gece TV de reklam yapmak 1 birimken prime time reklamı 1000 birim oluyor yani tam film başlamadan önceki reklamla alalade bir reklam arasında bile uçurum var, nereye varmak istiyorum orada zaten reklamı satan da alanda kaç kişinin izleyeceğini tahmin ediyor ve ücret alımı önceden yapılmış oluyor. Kısaca TV de reklam saatini satarken bunu 5 kişi izlerde 5 TL 10 kişi izlerde 10 TL diye bir şey yok firma oradaki yayın hakkını satın alıyor. Bu vancedle kıyası mantıksız olan bir şey.

    • Johan @johan28

      @cansimit çok sığ bir yorum olmuş, TV sanki bugün var olmuş gibi konuşmuşsunuz. ilk tv reklamı 1941 yılında yayınlandı o günden beri nice firmalar ekmeğini yedi geldi geçiyor. Ben de TV ile YT un kıyasının manasız olduğundan dem vuruyorum ama anlayana

    • Johan @johan28

      @cansimit Hocam okuduğunuzu mu anlamak istemiyorsunuz anlamadım tam. 1941 le karşılaştıran yok en üstte tv kıyas edilmemiş tv nin geçilebilen reklamları kıyas edilmiş bunlara basitçe "reklam" diyelim ancak günümüzde ürün yerleştirme diye tabir edilen reklamlar çok daha arttı ben zapp ediyorum o da mı suçla yt aynı şey değil. YT ise televizyonun biraz gelişmişi hiç değil. Gelir modelinin ayrıntıları tüketiciyi ilgilendirmez ancak suç işleyip işlemediğini bilmek ilgilendirir. TV de reklam izlememenin herhangi bir suç teşkili yoktur bunu anlamak için de gelir modellerini anlamak lazım ama zor ve detaylı bir konu tabii herkesten aynı seviyede anlayış beklemek hata olur.

    • Suicide @suicide

      @johan28 valla cokta seyapmamak lazim kiytirik web sitelerinin bile "adblock u kapatip gelin yoksa icerigi gostermem" dedigi yerde koskoca google istese vanced ı kabak gibi engeller, reklami izlemedik diye hirsiz olduysak cokta tinlamadigimi belirtmek zorundayim 😃

    • Johan @johan28

      @suicide ya zaten sorun orada buna göz yumulduğuna göre etkilemiyor şirketi. Yeterince etkilese zaten uğraşırlar. Ancak bunun reklamını yapıp yav bu da çok iyi demek pek mantıklı gelmiyor.

    • Suicide @suicide

      @johan28 durduk yere illa bunu kullanin demiyorum ama cevremde ya da sanalda reklamlardan bezen insanlari gordugumde oneriyorum.
      adamin iyi kotu calisan bir pc si var misal geliyor internette dolasamiyorum kasıyor diyor, suc pc de değil aslinda sayfaların her tarafindan fiskiran gif vs. reklamlarda. islemci biraz eski ise %100 den asagi inemiyor dogal olarak. basip geciyorum adblock u ne yapayim...

    • Johan @johan28

      TV de zaten görüntülü radyo bu açıdan bakarsak. Sadece etkileşim değil ilgilenmediğiniz kazanç yöntemi kısmında birinin akış birinin arşiv odaklı olmasından kaynaklı problemler var. Neyse sonuçta bazılarına göre sanat eserlerinin satılması da suç veya temel ihtiyaçların ücretsiz olması lazım (buna ben de katılıyorum) ancak konulan kurallara göre konuşursak ikisinin kazanç yöntemleri dolayısıyla sorun var.
      YT üzerinden gidersek eğer reklam izlenmesi başına kanala para veriliyorsa YT elbette ***** takmaz kendine dokunana kadar çünkü o sizin girişlerinizi takip ederek başka şekilde para da kazanabilir ancak bu içeriği üreten kişiden çalınmış olduğu gerçeğini değiştirmez bu reklam atlama işi.
      Hayatımda hiç mi yapmadım yaptım, hiç mi torrent kullanmadım kullandım ancak bunların hak ihlali olduğunu da bilerek yaptım hatta bir kısa film için attığım maili bulursam eklerim adamlara sordum fransa üzerinden sadece satış vardı ve bize açık değildi kendileri torrent kullanmamın sorun olmadığını belirttiler. Veya disney + gelene kadar o içerikleri tüketmemin yasal başka bir yolu yok veya sevmediğim sürekli reklam fışkırtan haber siteleri üzerinden birisi link atmışsa ona adblock aracılığyla girerim ama dediğim gibi hak ihlal ettiğimi de biliyorum. YT premium gelene kadar ben de bazı abartı reklamları engellemiştim (Hatta YT RED diyeyim çünkü maceramız onla başladı) alternatifi varsa kullanmayı tercih ediyorum. Kişisel bir görüş, sonuçta hapishaneler de suçlu dolu onlara sorarsanız da hiçbiri suçlu değiller. Benim derdim kabul edenlerle değil bunu doğru gibi gösterip diğerlerine de tavsiye edenlerle çünkü YT un kullandığı yöntemle beraber sevmelerine rağmen reklam izlemeden tükettikleri içeriklerin yapımcıları zamanla bu işleri bırakacak ancak iş işten geçecek.

    • Johan @johan28

      @suicide üstte detaylıca belirttim bu dediklerinizin içine girmiyor zaten bahsettiklerim. Yani ben zamanında lite sayfalar kullanıyordum sadece metinleri çekiyordu sonuçta reklam foto hak getire ancak başka bir yolum yoktu. Dediğim gibi seçeneği olup da seçen birisi hak ihlali olduğunu kabul etmezse orasını anlamıyorum tam

    • Johan @johan28

      @cansimit ancak reklam engellemek değil 😀

  • Patato @patatoo

    Gelmişler vanced adblock falan övüyorlar. Hadi kullanıyorsun bari övme. Ben de takipçi engelliyorum ama gidip vanced ile adblock kıyası da mantıklı değil. Birisi her yerinden reklam fırlayan siteye erişim için de kullanılabilir ve bu sitenin ücretli üyeliği yoksa çok da saçma bir hareket değil. Diğeri ise bildiğin parayla alabileceğin bir hizmet varken onu bedava kullanmak. Bunu kullananlara laf diyemem ama gidip övüyor tavsiye ediyorlar akıl fikir versin. Aynı habercilere siz de dilenin diyen dilenciler gibi.

  • Yetkin @tozyet

    LP veya bir başkası hırsızlık kavramını kullanırken hukukta yer alan tanımlara uymak zorunda değil. Bu minvalde, LP kendi emeğinin çeşitli araçlarla hiçe sayılmasına hırsızlık demişse merkeze kendini koyup değerlendirmiştir muhtemelen. Haklıdır da kendi çapında.

  • Leto Atreides @leto

    @vitalyscherbo hırsızlık dediğimiz fiil devlet yaptırımına bağlanmış bir suç. bu suç tanımına girmeyen bir fiili yapan kişiye hırsızlık yaptın, hırsızsın demek yanlış. şirketler tarafından yapılan düpedüz bir çarpıtma bu.

  • Johan @johan28

    Bu arada hukukun bu tarz konularda çoook geriden geldiği de bariz. Özellikle bizim ülkemizde.

  • Recai @recai

    Hirsizliktir, dogrudur ama LP ustad gecen sohbet yada gundemde, mortal combat filmini korsan izledigini söylemisti. Hirsizlik olabilir ama bazi seylere insani mecbur birakiyorlar, ayrica google istese bu servisleri dakikada engeller.

  • Burhan @epsilon

    YouTube hayrına yapılmadı, Video çeken hayrına çekmedi, web siteleri hayrına yapılmadı, Tv'de bedava izlediğiniz filmler de hayrına çekilmedi herşey yapan kişinin bişeyler kazanmak için yaptığı çok açık. Reklamı engellersen para kazanmaya engel olursun bu da hakkını yemiş olursun. Kendine kabul ettiremediğin şey hırsızlık oluyor. Napalım adblocksuz internete, vancedsiz YouTube'a girilmiyor.

  • Johan @johan28

    Buna nasıl hırsızlık denebilir anlamadım. Böyle bir mantık olabilir mi, o zaman sanatçılar da hırsız diyelim ki X sanatçısı bir resim icra etti ben onu beğendim ama 5 bin fiyat çekmiş ben onu bedava istiyorum öyle mantık mı olur. Ha en güzeli alternatifli olmasıdır misal sürekli reklam izlemek yerine benim param vardır basarım reklamı geçerim hem üretici kazanır hem ben yalnız o parayı ne kadar sürede kazandığım önemli. eğer o reklamları izlerken daha çok vakit kaybediyorsam elbette para verilerek vakit kazanılabilir ama burada başkasının iş modeline hırsızlık demek mantıklı gelmedi bana Hiç öyle bir içerik üretmeyedebilir sonuçta üretici

  • Ekrem @huseyinekrem

    Bütün reklamlar geçilebilir olsa ortada bir sorun kalmıyor. 5 saniyeden 3 tane reklam çıkıyor. Ulan video 30sn belki? Youtube'da herkes kaliteli içerik üretmiyor ki? Büyük çoğunluğu shitpost.

    • Patato @patatoo

      bunu da biraz biz yaptık, şimdi de içeriğe gömülen reklamları engellemeye başlamışalr insanlar sponsorlu kısmı geçiyor. Yarın ne olacak fligran şeklinde videonun ortasına mı reklam koyulacak acaba

  • Johan @johan28

    @superzademehmed politikalar keyiften değişmiyor ki bu kısım anlaşılmıyor işte. Hani deniyor ya Google salak mı engellesin vancedi demek ki sorun yok. YT izlenmeyen reklamın parasını ödemediği için bu programları belli bir yere kadar tolere ediyor ardından ne oluyor üreticiler zarar görüyor ve kapanıyor sonra YT yöntem değiştiriyor sonra o da blocklanıyor sonra yayıncılar yöntem değiştiriyor reklamı içeriğe gömüyorlar sonra adblock ....... böyle bir kısır döngü işte bakalım sonumuz ne olacak.

  • Patato @patatoo

    Her reklamı da öcü gibi görmeye gerek yok çok işime yarayan ürünler oldu kampanyalar indirimler. Sırf reklamlardan gördüğüm veya a markanın pahalı ürününe baktıktan sonra b markadan benzer işlevde ve işimi gören ucuz bir ürün görüp aldığımda.
    Sırf reklam izleyen insanlar da var üstelik.

  • Johan @johan28

    daha da nankör olmayalım da

  • Erdinç B. @erdincb

    Ben yıllarca her şeyin orjinalini kullanmayı savundum ve uyguladım. Ps2, Ps3 bütün oyunlarım orijinaldi, pc oyunlarım da. Ama artık dünya ve özellikle ülkemiz öyle bir girdaba girdi ki, emeğinin karşılığını kesinlikle alamıyorsun, sen çalışıyorsun sefasını başkaları sürüyor. Zaten 1 tane ömrün var, onda da insanca yaşamana bile müsade edilmiyor. Kimse kusura bakmasın artık korsana karşı değilim. Ve bu durumdan utanacak biri varsa o biz değiliz, gerçek hırsızı siz biliyorsunuz.

  • Johan @johan28

    Şunu kavrayamayanlar var sanki >
    ekmek = 2 TL (2TL ücret oluyor)
    video = 1 reklam (1 reklam ücret oluyor)

    Yayıncı bu hizmeti isterse armut karşılığı verir YT da içerik paylaşan kişi reklamla ödeme almayı seçmiş oluyor (bazısı reklamsız veriyor mesela) ancak bu atlanınca sırf online olduğu için bir sorun görmüyor insanlar. Şey kısmını da anlamıyorum bazı içerikler gereksiz oluyor , İZLEME zorla mı gel kanalımı takip et diyorlar anlamadım. Zorlanıyorsan haklısın ama keyfi olan mantıksız

  • Johan @johan28

    @superzademehmed size kazanç sağlamayan videoyu neden seyir eyliyorsunuz acaba . (nankör lafı size değildi aslında ama)

  • Johan @johan28

    @superzademehmed tiktokta çook para varmış. Bunun tepkisi izlememek oluyor ancak bunun aptallık olup olmadığına biz karar vermeyiz şimdi bence 3 saat bir oyundaki karakterin saçını anlatmak saçma ama bunu seven başka bir kitle varsa benim için saçma olmasının bir önemi kalmıyor. Dediğiniz gibi çevreye zararlı bireyleri tetikleyen oluşumlar içinse yasak gerekli direkt, böyle bir etki varsa hemen yasaklanmalı ona katılıyorum
    Burada da dahil olmak üzere mantığım " je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire." dır ve bu yüzden pek sevilmem, yani sürekli taraf tutsam daha rahat ederim ama işte olmuyor. (Fikirleriniz çok da şeyimde değil ama onları ifade edebilmeniz için ölürüm manasında düşünebiliriz)

  • Johan @johan28

    @superzademehmed Bu kez Tiktok cuların tarafında olmanız. işte böyle yanış da anlıyorlar ona bitiyorum nerede taraf tuttum. Tiktokçular kimdir ne iş yaparlar bana yararı ne zararı ne. Orada para yok dediniz bildiğim bir bilgiyi aktardım deli gibi para dönüyor.

  • teknosevir @teknosevir

    bir ürün geliştirilmiş
    reklamdan para kazanıyor
    tabiki bunu çeşitli yollarla reklamsız izlemeye kalkışmak ahlaki, adil olmaz. yasal da olmamalı

    ama

    bu dev şirketler bildiğin keko
    haddinden büyük raconlar kesiyor
    en başta kendisi adil, ahlaklı davranmıyor

    nazım hikmet şiirinde geçen
    "ananı ağlatanı karun etme hürriyetiyle hürsün"
    dizesindeki hürlük bizim özgürlük idealimizi yansıtıyorsa
    'kaçak' yollara başvuranlar suçludur adilik yapıyordur

    ama

    üstünden bir sene bile geçmedi
    elon musk
    bana yarı iletken vermediler biz de darbe yaptık diyor
    açıkça
    twitter üzerinden
    ve hala bu adam king süper efso olarak benimseniyor dğnyada çeşit çeşit insan tarafından

    sonuç olarak google da haklı kaçak kullanan da kaçak kullanımı aşağılayan da haklı
    bu grupların yolları kesişmiyor zaten genellikle
    herkes birbirinin gerizekalı olduğuna inanıp çorbasına devam ediyor ne güzel bu gün de üstün oldum diyerek
    ot veren çok

    edit: böyle gaza gelip yazdım ama umarım okuyan olur ajdjg

  • Johan @johan28

    @superzademehmed o zaman o gruba bir ad falan vermekte fayda var. Bu onları savunduğum anlamına nasıl çıktı onu anlamadım.
    "bence 3 saat bir oyundaki karakterin saçını anlatmak saçma ama bunu seven başka bir kitle varsa benim için saçma olmasının bir önemi kalmıyor. Dediğiniz gibi çevreye zararlı bireyleri tetikleyen oluşumlar içinse yasak gerekli direkt, böyle bir etki varsa hemen yasaklanmalı ona katılıyorum"

    Başlangıçta kendi fikrimi dile getiriyorum, ardından ise eğer bu toplumu kötü etkileyecekse bunun yasaklanmasında yanlış görmediğimi de belirtiyorum. Sonrasında ise herkesin fikrinin önemli olduğunu ve bunlar için de savaşacağımı belli eden bir cümle kullanıyorum. Kitabı okumadığınız veya metaforu anlamadığınız için mi bilmem ama bir çelişki var sanmışsınız ortada bir çelişki yok birisi a videosunu çekmeyi seviyor diye laf edecek değilim ancak o a videosu topluma zarar veriyorsa artık fikir beyanından çıkmış bulunuyor buna da ben tek başıma karar veremem kanun ve kural gerekiyor değişimle beraber 😀
    Bu arada daha fazla yazamayacağım, yeterince vakit harcamış bulundum.

  • Johan @johan28

    @superzademehmed niye kızıyorsunuz şehzadem 🙂 , yani konu uzamasın görüşlerimiz belli. Ucu açık yazmayın lütfen gibi. Veya şehzade jargonunda vesselam. (bakın yine dayanamadım yazdım, yarın işimiz var sonuçta soru sorulursa cevapsız kalmasın kaçıyorum gibi düşünün)

  • Zagor Tenay @zagortenay

    Para kazanmak amaciyla yapilmis mal veya hizmetlerin tumunu izinsiz alip kullanmak suctur.
    Burada yorum yapan genclerin kelimeleri egip bukup hakli cikma cabalari sadece uzucudur. Ve gercektende uzuldum. Umarim sizde ileride bir hizmet uretip , kitap yazarak , oyun yaparak veya herhangi bir sekilde bir sey ureterek para kazanma hayali kurarsaniz ve baskalarida bunu iznsiz ve haksiz bir sekilde kullanirsa lutfen burada yazilanlari hatirlayin. Yazik...

  • Murat Gamsız @gamsizm

    İyi ya da kötü, bir şekilde para kazanma düzeni kurulmuş ve içeriği üretene de emeği karşılığında bir pay verilmiş. Bu oran %30 YT %70 yayıncı. Vanced ya da başka bir şey bu düzenin etrafından dolaşıp o emeğin karşılığının ödenmemesine sebep oluyor. Yayıncıların %70 aldığını düşünürseniz aslında YouTube'u değil yayıncıyı zarara sokuyorsunuz. YT devi, TR'de bir yayıncının reklamları izlenmediğinde hiçbir şey hissetmez. Ama TR yayıncısı zaten düşük olan TR reklam değerinin kendine düşen kısmını kaybeder. Bizim özelimizde devlet de sağlam vergiden oluyor ama onu zaten düşünen olacağını sanmam. Gelir vergisi ve KDV, YT payından büyük.

    Klasik hırsızlık tanımına uymuyor. Yeni kavramlar lazım. Bu daha çok yukarıda da bir örneği verilen iş yaptırıp parasını ödemeden kaçmak şeklinde özetlenebilir ki buna hırsızlık demiyorsanız ne diyorsanız onu diyebilirsiniz. Ama burda demeyin, ban sebebidir muhtemelen.

    Bizim kapak meselesine gelen yorumlardan da görüldüğü üzere dijital işler iş sayılmıyor dolayısıyla bunların ücretsiz kullanımı vicdanen soruna yol açmıyor. Ama bizim açımızdan bunlar fırıncılık gibi taksicilik gibi iş ve devlet de bize o şekilde davranıyor vergi alırken. Hatta bizim kaçınma imkanlarımız daha az ya da yok.

    Bu işin zirvesi diyebileceğimiz LTT bile asıl gelir kaynağı olarak çanak çömlek satmayı gösterdiğine göre aynı mantık orda da geçerli. Elle tutulur şeylere para veren izleyici, videodaki reklamı görmek istemiyor ve bunun için bardaktan çok daha ucuz olan Premium'u almak yerine Vanced kullanıyor. Burda da eminim anahtarlık alıp Vanced kullanan kişiler olacaktır.

    Dijital işlerin de iş olduğunun yerleşmesi için kanun vs değil zaman geçmesi gerek. Ama o esnada elbette teknik olarak da çözümler üretilecektir. Etrafından dolaşılan sistemler yüzünden, içerik üreticileri içerikleri reklamlaştırdı ve asıl işleri olmayan mal satışına yöneldi. Bir yandan dijital iş yapıp bir yandan salı pazarındaki adamın işini iş modeli olarak kullanıyoruz. Tam bir geçiş dönemi sancısı. Kişiler de kanunlar da elbet adapte olacaklar.

    Zira yarın öbür gün benim sattığım bardağın da anahtarlığın da sadece planını alacak ve evinizde basacaksınız. Hazırını satmak da geçici çözüm. Bu defa da o plan elden ele dolaşacak. NFT mi olur ne olur bilmem belki geleceğin yasal yazıcıları sadece belli onaya sahip planı basacak, parmak izi ile satın alma onayını yapıp aynı onayla yazıcıya bas diyeceksiniz dosya transferi bile olmayacak stream edilecek mağazadan vs vs. Kısacası bu kavga ve mücadele bitmez. Finalde kararı veren vicdan ve insanların satın alma güçleri. Burada kimse mevcut satın alma gücü yüksek olsa yine de vanced oranları böyle olurdu demez sanırım.

    Tüm bunlara lafın içinde hırsızlık denmesine takılmayın. Bizim yaptığımız işe ve kendisine soytarı dedi bugünkü yayında. Böyle okursanız, sıfır empati ve bağlam ile, tepki gösterirsiniz ama yayın içinde gülüp geçiyoruz çünkü niyeti görebiliyoruz.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      "Dijital işlerin de iş olduğunun yerleşmesi için kanun vs değil zaman geçmesi gerek. Ama o esnada elbette teknik olarak da çözümler üretilecektir." Zaman geçmesine gerek yok, Müzikçilerin veya Kitapçıların yaptığı gibi bir kurumun/derneğin kurularak dijital ürünlerin kaydını tutarak, resmileştirilmesi yeterli olacaktır. Mesela bir block chain dizisi ile herbir dijital ürün kayıt altına çok kolay bir şekilde alınabilir.

  • onimarsynn @onimarsynn

    Genç arkadaşlar, hadi Youtube'da reklamları atladınız, başka sitede reklamları engellediniz tamam ama böyle yapa yapa içerikler reklamlaştı. İzlediğiniz filmler, diziler, oynadığınız oyunlar, takip ettiğiniz ünlüden yürüdüğünüz yollara kadar her yer reklam oldu. Bir günde maruz kaldığınız reklam sayısını bilseniz paranoyak olursunuz. Siz bundan rahatsız değilseniz benim için sorun yok, sonuçta ben sizin gördüğünüz reklamları yaparak hayatımı kazanıyorum.

    Sevgili dostlar amacım sizleri yargılamak veya zan altında bırakmak değil beni yanlış anlamanızı istemem ama bu düşünce sizlere zarar verir. Ben uluslararası bir reklam ajansında kreatif direktörüm, sizin 40 yıl düşünseniz reklam olduğunu anlamayacağınız şekilde, her platformda reklamlar yaptım, dünyanın her yerinde de yapılıyor. Ya dostlar "Ne kadar ileri gidebilirler, yolda reklam görmemek için kafamı yere eğerim o zaman ne yapacaksınız?" deseniz, yerde bile reklam görürsünüz. Bakın şaka yapmıyorum, bir içecek markası ürünleri çok tercih ediliyormuş gibi göstermek için İstanbul sokaklarına boş içecek şişeleri döktürüyordu. Çöpe bakıp içecek mi alacağım demeyin, o yıl ilgili firmanın satışları üç katına çıktı. Böyle bir ortamda reklamın reklam olduğunu belirterek yayın yapan bu platforma sahip çıkmazsanız çok açık söyleyeyim siz kaybedersiniz.

    Levent Pekcan'ın, Murat Gamsız'ın kaybı belki maddi olur ama bu adamlar hayatını bir şekilde sürdürür, biz ise dürüst bir yayını kaybederiz. Belki birçoğunuz farkında olmayabilir ama bu adamların bir ürün için "Şurasını beğenmedim, burası iyi değil, bunu tavsiye etmem." demeleri bizim için çok büyük bir ayrıcalık, eminim bu adamlar için ise büyük maddi kayıp. Lütfen bunları göz önünde bulundurarak kararınızı verin.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      "Genç arkadaşlar, hadi Youtube'da reklamları atladınız, başka sitede reklamları engellediniz tamam ama böyle yapa yapa içerikler reklamlaştı." belki mantıklı ama %100 doğru bir yaklaşım değil, bence. Çünkü reklamın doğası gereği, sürekli büyümesi gerekiyor. Yani, bizler, ta ilk baştan engellememiş olsaydık da eninde sonunda içerikler reklamlaşacaktı. Reklam içeriği unutulur, unutulmalıdır da; unutulmaz ise reklam olmaz zaten; bu yüzden sürekli büyümelidir. Bir asırdan daha yaşlı bir Marka bile hala reklam yapmaya ihtiyaç duyuyor ve duyacak.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      Yani, çok yakın bir gelecekte, sadece reklam seyrediyor bile olabiliriz. Filmler/Diziler/Belgeseller/Haberler 5'er, 10'ar dakikalık bölümler halinde reklam aralarına serpiştirilmiş bile olabilir.

    • onimarsynn @onimarsynn

      @lterlemez Burada yanlış anlaşılmak istemem, siz reklamları engellediniz içerik reklamlaştı derken aslında genel bir durumu özetlemek istemiştim. Bu reklam engellemenin en eskilerinden biri, aslında televizyon izlerken reklam girince kanal değiştirmektir. Buna çözüm hemen bulundu tabii, kanalların çoğu anlaşıp reklam kuşaklarını birbirleriyle denk getirmeye çalıştılar, reyting için bunu uygulamayan kanallar olunca bu çözüm çok işe yaramadı, bu kez de dizi film neyse o oynarken bant reklamlar göstermeye başladılar derken arada çeşitli çözümler daha denendi. İzleyici hepsinden bir şekilde kurtulmayı başarınca, şu an reklam üzerine senaryoları yazılan diziler, filmler izliyoruz.

      Günümüzde reklamların bu denli bizleri sarmasının nedeni de yine biz tüketicileriz. Biz kaçtıkça o büyüyecek, reklamdan kaçacak yer kalmayana dek reklamlar etrafımızı sarmaya devam edecek, mevcut düzenin yürümesi için bu kaçınılmaz bir gerçek.

      Özetle televizyondaki içerikte reklamlaştı, Youtube'daki içerikte reklamlaştı, parasını ödediğimiz Netflix'in içeriklerinde bile reklamlar var. Yani reklam aralarına serpiştirilmiş içeriklere gerek yok, o içeriklerin ta kendisi birer reklam haline geldi zaten. Daha neler neler reklam da işte anlatamıyorum. Durum böyle olunca reklamı dürüstçe izleyicisine söyleyerek yapan Tekno Seyir, teknoloji yayınları arasında çok büyük nimet. Bunun önemini anlatmaya çalıştım ama umarım yanlış anlaşılmamışımdır.

    • dQw4w9WgXcQ @ugurcansayan

      @onimarsynn reklam engelleyici kullanımının yaygınlaşmasıyla reklamların artması arasında belki bir korelasyon olabilir, arada sizin bahsettiğiniz yönde bir sebep-sonuç ilişkisinin olduğunu sanmıyorum. Bence reklamların artmasının sebebi reklamların hem reklam verene hem reklam alana para kazandırması 🙂 Dediğiniz gibi, aradaki reklamların yanında artık, ürün yerleştirme veya sponsorluk şeklinde reklamlar oluyor. Ta meşhur sinemada subliminal kola ve patlamış mısır deneyinden beri denenen bir durum bu da bildiğim kadarıyla, muhtemelen öncesi de vardır.
      Neyse, para kazanılacak çok yol var, kimi etik ilkeleriyle para kazanmayı yeğleyip saygınlık da kazanıyor, kimi yenilik getiriyor, kimi de yaptığı işler gibi unutulup gidiyor; ölümlü dünya sonuçta.

  • Emrah Öztürk @emrah-ozturk

    İşin teknik tarafı elbette muğlak, burası normal. İşin içinde bir hak yeme var, ahlaki olarak zaten uygunsuz. Kanunda net tanımlanmamış olması ancak suçluya kaçma imkanı verir, onu suçsuz yapmaz.

    Büyük şirketlerin telif meselesini istismar etmesi de telifin değerini ortadan kaldırmaz.

    Vanced kullanmak emek hırsızlığıdır. Domates tarlasının yanından geçerken sahibinin izni olmaksızın 1 kilo domatesi çantaya atmak neyse, içerik üretenin bir gelir beklentisiyle yayınladığı videoyu gayri resmi yollarla izlemek aynı şey. Ha YouTube'un yöntemine, veya genel olarak dünyada telifin yönetilme şekline karşı olabilirsiniz, bu anlaşılır bir şey. Ama o zaman yapacağınız şey bu tür içerikleri tüketmemektir, arkasından dolaşmak değil.

  • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

    Levent Bey'in kast etmeye çalıştığı şey API'leri kullanmadan paylaşımlar anladığım kadarıyla; yani Twitter linkini alıp, paylaşıldığında Levent Bey'in ifadesi ile "kökü" yine asıl sahibinde, çünkü twit silinir ise paylaşıldığı yerlerde de silinmiş olunuyor. Ancak, indirilerek veya ekran görüntüsü alınarak paylaşıldığında durum değişiyor.