Kapitalizm nedir diye sorsalar herkes az çok bir fikir beyan eder, bana da sorarsalar bu fotoğrafı gösteririm, benim akşama kadar kir, toz, ter, pislik içinde topladığım ürünümü elin İtalyanı alıp katma değer koyup göklere çıkarıyor. 1 kavanoz Nutella'da fındık oranı %14, fiyatı 25 tl, benim fındığımın kilosu 14-15 lerden alınıyor ve elde edilen ürünün kazancının büyük kısmı yurtdışına gidiyor, bunu yerli yapabilecek onlarca firmamız varken adamlar gelip tesisleriyle çöküyor emeğimize.
Bunu kızdığım için söylemiyorum işini iyi yapıp Ferrero'ya rakip olamayan bir girişim olamamasına kızıyorum, o yüzden Nutella'ya devam, damarlar tıkanana kadar yiyin.

Yeşil fındık kilosu 10 TL'ye aldım sanırım bu sene, 15 TL kurutulmuş fındık değil mi?
Taban fiyat 22.5 dediler sanırım
Tavan fiyatıdır o, ama o fiyata çok az kişi satabilir, 17-18'e alırlar büyük ihtimalle.
Sagra çikolata çeşmeleri geliyor aklıma, böylesine bol bir üretim var ve bizim yaşadığımız şeylere bak. Bizimkiler fındığı bırakalı çok oldu, artık sadece aileye yetecek kadar fındık var, ticaretini yapmıyorlar. Yakında çayı da bırakacaklar 🙂
Özendirmek gibi olmasın, adını anınca hatırladım Sarelle (Sagra) ve Nuga (Fiskobirlik)'nın lezzeti Nutella'da yok
Ferrero'ya rakip bir sürü firma var. İnsanlar Türk markası tercih etmiyorsa yapacak bir şey yok.
@bobmarley Daha kaliteli olduğundan olabilir mi acaba?
Bölge insanı ne yapsın dostum, işin siyasi boyutuna girmiyorum, ama arkasına siyasi gücü alan çok büyük gıda firmalarımız var, biri çıkıp demiyor ne oluyor lan, ne işi var İtalyanların orada biz dururken, ben işte o ensesi kalın ama zekası ince patronlara kızıyorum.
Eti, Ülker, Bifa falan hep yabancı markalar zaten. Yerli ve millî Ferrero ile iş yaptığınız için teşekkürler
Sagra eskiden bu konuda rakipsizdi, hatta özel mağazaları vardı Sagra Special adında , ama yanlış bir yönetimin kurbanı oldu, epey zarar etti ve küçüldü, Ferrero'nun karşısına güçlü bir rakip çıkmayınca adamlar piyasaya hakim oldu, bu üreticinin tercih ettiği birşey değil, bir takım devlet ve şirket politikalarının sonucudur.
Kimseye ağlamak gibi bir durum yok ortada, olayı farklı yönlere çekmeyin ve genelleme yapmayın.
@xpow3r İşte o çoğunluk bir çok şeye razı geliyor, bende aralarından sıyrılmaya çalışıp tepkimi göstermeye çalışıyorum, sence böyle bir ortamda ne kadar ses yükselebilir.?
Her yerde asıl parayı tüccar götürmüyor mu zaten? üretici her zaman çok çalışan az kazanan olur. Farklı aktörlerin olması rekabet olacak anlamına da gelmiyor. Kendı aralarında anlaşabilirler.
Yeni yeni çıkan bir sürü üreticiden tüketiciye satış yapmanızı sağlayan siteler var hiç denediniz mi?
Siz paranızı alıyor musunuz? Alıyorsunuz. Ferrero olmasa elinizden o kadar ürünü alacak şirket olur muydu? Büyük ihtimal hayır. Bu emeğinize çökme durumu değil. Bugün Ferrero yok olsa elinizde ki fındıkları satacak bir yer bulamazsınız herhalde. Herkes kazanıyor sonuçta.
Eskiden kooperatifcilik vardı, ama onu da yanlış tarım politikaları öldürdü, Ferrero yokken Fiskobirlik vardı, yani fındık kimsenin elinde kalmazdı, bir şekilde üretici satar parasını alırdı.
@zeratul Hangi fiyattan satılıyordu ama? Ferrero’nun pazarda olması rekabeti arttırıp sizin satış fiyatınızı yükselmeli mantıken.
@pope 90'lı yıllarda bitti kooperatif işleri işte o zamandan sonra böyle firmalar devreye girdi, daha 4 sene önce bu gün 20 tl eden fındığı 6 tl ye zorla sattığım olmuştu, bu rekolteye göre değişen bişey, fazla olunca birileri fiyatı aşağı çeker az olunca çıkarır. Fiyatı veren devlet gibi görünse de aslında değil tabiki, küresel birkaç firma yönetiyor bu işi.
@pope Yurtdışında adamların alım gücüne oranla (bizden) çok ucuza fındık yiyorlar. Biz aynı fındığı daha pahalı fiyata yiyoruz. Fındık sevilen ve kaliteli bir besin. Şimdi bizim yüksek fiyat olsa dahi tükettiğimiz fındığı şimdikinin 5-10 katına yurtdışına satsak ne diyebilirler? Neden satamıyoruz ya da? Almayı mı keserler? Almasınlar o zaman. Dünyada alan çıkar mutlaka. Yüzde 62 ile üretimin çoğunluğu bizde. Arkadaşın dediği gibi kooperatif falan olsa sağlam, bal gibi de dize getirirler yabancı şirketleri. Kim ne diyebilir buradakiler kafayı çalıştırdığı vakit. Öyle bi teslimiyet varkı millette, bu söyleminiz de bunu destekliyor resmen.
@alipektas Uluslararası ticaret anlaşmalarında sıkıntı çıkabilir. Ferrero’ya özel yüksek fiyat belirlemek ondan dolayı zor. Siz İtalya’nın büyük sayılabilecek bir şirketine böyle çifte standart uygularsanız İtalya da size çifte standart uygulayabilir. Bir fındık uğruna değmez çünkü İtalya ve Türkiye arasında iyi kötü 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Fındık bunun çok küçük bir bölümü.
@pope Ben o firmaya özel fiyat belirlemekten bahsetmedim. Yine de zor evet. Taraf olarak yeterli ağırlığımız olmadığı için böyle yok pahasına fındığı satmak zorunda kalıyoruz zaten.
Ferrero bizim fındığın 1/3'ünü alıyordu (eski rakam). Alacak bulunur, sonuçta tüm dünyanın üretimini karşılıyorsun. Bilakis o sana muhtaç: fındık yok Ferrero yok.
@qubit Ferrero'nun bize bağımlı olduğu gerçek aslında, ve adamlar bu bağlılıktan kurtulmak için deli gibi çalışıyor, farklı ülkelerde fındık yetiştirip Türkiye'de yetişenlerin tadını elde etmeye çalışıyorlarmış, söylenene göre bunu başardıkları anda bize tekmeyi basabilirler.
@zeratul iyi bir CEO'ları varsa tabii B, C planı üstüne uzmanları çalışmış olmaları gerekir. Çernobil'i yaşamış birisi böyle yapacaktır. Firma tek coğrafya-tek ülke-tek ürüne aşırı bağlı.
Tarıma yönelik devlet politikası yok. Tıpkı hiçbir şeyde olmadığı gibi.
@xpow3r Ben ağlamam hükümete, hem oy verip hem de benim durumumda olanlar ağlar, ben sadece içinde bulunduğum durumu değerlendirdim o kadar.
@unicornknight Herşeyin farkındayım, Oltan Gıda konusuna da gayet hakimim şüphen olmasın, ama yapılacak birşey yok, o ilk düğme bir kere yanlış iliklendi, gerisi de öyle geldi, kooperatifcilik öldürüldü, tekelcilik meydana çıktı, ama kimse ses çıkarmadı yine. Bazen ben de içinde mahvolmak pahasına batalım gidelim diyorum, ama bende zarar göreceğim bu sefer, bu döngüye girmeden sağ kalmak mümkün mü sence, sen de dolaylı yoldan bu sisteme dahil oluyorsun alakan olmadığını düşünsende.
Gönderide katılmadığım tek nokta kapitalizm eleştirisi. Her şeyi de kapitalizme bağlamayın be arkadaş. Kapitalizm var diye böyle değil durum, biz kapitalizmin kurallarına göre ticaret yapamadığımız için böyle.
Kapitalizme karşı değilim kesinlikle, dediğin gibi bizim bu sistemi düzgün yönetememiz ve anlayamıyor olmamız zaten işi kötü hale sokan, bizim ticaret anlayışımız katma değer üzerine kurulu değil genelde, hala hammade sağlar konumdayız, bu yanlıştan kurtulalım diyorum bende.
Acı bir duruma değinmişsiniz. Nasıl çözülür cidden insan bilemiyor. STK'sı var, partiler var, vekiller var, o kadar üretici (=seçmen) var. Yıllardır durum ortada. Trajikomedi maalesef.
Eskiden sistem çok daha iyiydi aslında, Fiskobirlik vardı kooperatif olarak ve marketleri de vardı, bizim fındığımızdan üretilen ürünlerden çikolata, fındık ezmesi, gofretler gibi birçok ürün satılır, üretici fındığını kooperatife verir, gider bu marketten istediği ürünü alır ve alacağı paradan düşerdi, direk üretici ve tüketici buluşurdu bu şekilde, ama bu sistem de beceriksiz tarım politikalarıyla yok oldu gitti malesef.
@zeratul eskiden de fiyatı Hamburg'daki borsa belirliyor diye dert yakınıldığını hatırlıyorum. Yine bir şekil gerçek ederi biz belirleyemiyorduk (?). Tabii şu an rakam epey bir kötü.
Fiskobirliğin güzel ürünleri var. Gerek fındık ezmesi gerekse nutellaya rakip olan ürünü nuga başarılı.
Dünya çapında marka olması lazım.
Efsane gerçekten nuga.
İyi de niye yapsınlar ki. Amaçları yapmamak yani çözemedim gitti. Ülkeyi nasıl daha kötü hale getirebiliriz diye uğraşıyorlar