#QNAP / #Synology bu haberi sevdi. Hazır #NAS cihazlarında 2016 dan kalma #Celeron J3455 (Apollo Lake) kullanılıyordu şimdi modern teknoloji Jasper Lake ile o cihazlara da geliyor.
https://www.techpowerup.com/267275/intel-jasper-lake-cpu-appears-with-gen11-graphics #HaftalıkGündemeMalzeme #Techpowerup #intel #jasperlake @gamsizm
AMD'nin bir çözümü yok mu NAS'lar için?
Doğrudan bir çözümü mevcut değil AMD Ryzen Embedded V1000/R1000 serileri varda casino cihazları için tercih ediliyor ve bulunması zor maliyetli geleneksel Ryzen Soket AM4 serisi ile de bazı NAS cihazları yapıldı 8-12-16 ve daha fazla sürücülü. nokta atış ürün bulmak zor ee piyasada bulunan athlon 3000G ile yapılır ama 35 Watt ki cTDP ile 20 Watt anca olur ama olması gereken 10 Watt dolaylarında bu işi yapabilmek intel Atom serileri ile bunu sağlıyor J3455 aşırı demode kalmıştı 8 GB Max RAM limiti derken zaten Pentium Silver olarak bildiğimiz Gemini Lake kodlu işlemcileri de çok göremedik NAS cihazlarında J5005 kodlu yada Celeron N4100 gibi.
AMD nin zamanında Geode işlemci ailesi vardı 2019 da sonlandırdı o seri Zen mimarisi ile NAS ve benzeri cihazlar için tekrar diriltilebilseydi ve NAS cihazı üreten firmalara sağlanabilseydi bir çok NAS cihazında kışı kırık basit seviye ARM işlemcilerinden daha çok x86 tabanlı işlemciler görebilirdik.
Dr.Lisa Su belki zamanla böyle bir ailenin varlığını hatırlar DDR5 geçisiyle beraber hiç belli olmaz ölü marka küllerinden doğar. şahsen piyasada zen 4 yada zen 5 tabanlı son derece modern komut setli veri güvenliği ön plana alınmış AMD Geode SoC ile Asrock/Asus gibi firmaların kurumsal Mini ITX anakartları ile NAS cihazı kurmayı çok isterdim.
@aceleciburak detaylı yazmışsınız, teşekkür ederim.
Ellerinde bu TDP'lere inecek bir işlemci olmayabilir, veya ürettirme şansları olmayabilir. Zor da bir pazar, Intel'e rakip olmak için fiyat kırmak gerek, ARM'ların da hızla geliştiği ortada.
QNap'ın Ryzen çözümleri var zaten ancak fiyat olarak yüksekler. https://www.qnap.com/en/news/2019/qnap-offers-a-20-discount-for-amd-ryzen-based-ts-x77-series-nas-to-welcome-the-release-of-qts-4-4-1