Neden mi Delphi? 😀 Bu arada bu işin aslını astarını bilen birisi açıklayabilir mi? Benim pek aklım almadı bu işi. Bir iki haber sitesi haber yapmış sadece. Anadolu Ajansı'nda da çıkmış galiba ama ücret konusundan hiç bahsedilmemiş. #MEB #Delphi

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Cihat @cihat

    delphi pratik bir dildir, c#'da 10 saatte yaptığınız bir uygulamayı delphide 5 saatte yapabilirsiniz, veri tabanı için onlarca satır kod yazmanıza gerek yok. Tek tık ile yazdığınız uygulamayı android ve ios'a derleyebilirsiniz 🙂

  • Eren Hatırnaz @erenhatirnaz

    MEB ile Bilişim Teknolojileri Grubu arasında bir protokol imzalanmış. MEB'den para çıkmamış gibi gözüküyor (emin değiliz, net bir açıklama yok) ama tek kuruş verilmemiş olsa bile saçma bir karar. Sabahtan beri birçok gönderi altında yazdıklarımı toparlayacak olursam: Delphi'nin kendisiyle ilgili bir sorunum yok. Çok eskiden yazmışlığım da var ama söz konusu 2020 yılında Delphi'yi gençlere öğretmek olunca karşı çıkmak durumundayım. Neden? Şöyle ki:
    1- Dil ücretsiz değil. Paralı. "Öğrencilere ücretsiz verilecek" laflarını geçelim lütfen. Öğrenci okuldaki bilgisayarda öğrenip, mezun olduktan sonra sektörde ticari olarak kullanmak isterse senede 1700€ vermek zorunda.
    2- Kapalı kaynak.
    3- Topluluk desteği neredeyse yok. Ne çevremde ne de sosyal medyada bir tane bile "delphi geliştiricisi" görmedim.
    Sonuç olarak ücretsiz, açık kaynak ve özgür lisanslı, üstelik de topluluk tarafından desteklenen daha modern diller varken 2020 yılında niye gençlere Delphi öğretelim ki? Tekrar söylüyorum dilin kendisiyle bir problemim yok. Tüm dünya genelinde çok çok az kullanılan bir dili ve teknoloji gençlere öğretip, sonrasında ne gibi bir fayda bekliyoruz?
    Sonuç olarak "Girişim tercihini inşaat sektöründen yana kullanan Türkiye, programlama dili tercihini Delphi'den yana kullandı."[1]

    [1]: https://twitter.com/muharremtac/status/1220264576257863680

    • nukleer @nukleer

      @turker
      1- Delphi CE sürümü oldukça kısıtlanmış gibi görünüyor.
      2- Python, Go, Rust, Javascript, .NET Core gibi ücretsiz/açık kaynak bir sürü alternatif var.
      3- Sadece yazılım değil, herhangi bir konuda ingilizce bilmeden ilerleyemezsiniz zaten. Yukarıda yazdığım dillerde sürüyle döküman, açık kaynak kodlu proje vs bulabilirsiniz.

    • Eren Hatırnaz @erenhatirnaz

      @turker
      1- Delphi Community Edition ile ticari yazılım geliştirebilirsin ama yıllık 5.000$ üzerinde kazancın varsa lisans almak zorundasın. Limit makul sayılabilir ama niye riske gireyim ki, açık kaynak ve ücretsiz, lisans gerektirmeyen diller varken.
      2- Ben alternatif olarak VB ya da C# sunmadım herhangi başka modern bir programlama dili olabilir ama C#'da yavaş yavaş açık kaynak hale geliyor. (bkz: .net core) (bkz: .net 5)
      3- Sorun günceli takip edebilmek değil. Dille ilgili bir sorun yaşadığında sorabileceğin kimsenin olmaması. Topluluk tarafından desteklenmiyor yani.

      "hakkında atıp tutacak kadar kod yazmadım son 20 yıldır. Fakat yorum yapanlar da ya benim gibi taa fi tarihinde 1-2 proje yapmış yada hasbel kader 3-5 ay takılmışlar o kadar."
      Sorun da bu işte kimse kullanmıyor ki! Niye bunu gençlere öğreterek vakitlerini çalalım ki? Tekrar söylüyorum dilin teknik yeterliliğiyle ilgili bir lafım yok, konu dönüp dolaşıp "ama Delphi şöyle kolay, şöyle platformlarda şöyle derlenebiliyor" şeysine gelmesin. Firmada birisi "ya bunu Delphi ile yazalım" dese aklı selim hiçbir takım liderinin buna onay vereceğini sanmıyorum. Bunu yazacaksın da senden sonra kim devam ettirecek bu projeyi, var mı bu dille bu kadar ilgilenen kişi? Yapmayın, etmeyin arkadaşlar. Gençlerin vakitlerini çalmaktan başka bir şey değil bu. Yazıktır...

    • Eren Hatırnaz @erenhatirnaz

      @turker "Yıllarca teknik liselerde frontpage ile sürükle bırak mantığı ile web programlama dersleri verildi ve belki hala veriliyor. Görüldüğü üzere piyasa web ninja dolup taşmadı". "web ninja" derken neyi kast ettiniz anlamadım ama front page ile web programlama öğrenmenin zararlarını ben çevremdeki insanlarda çok gördüm. Özellikle de meslek yüksekokulunda, meslek liselerinden gelmiş arkadaşlarda gördüm, hoca haklı olarak sürükle&bırak olmadan HTML kodlarını text editörden yazarak dersi işliyordu ama çoğu kişi front page ya da dreamveawer ile tasarım yaptığı için neredeyse hiç görmemişler HTML kodlarını. Çok zorluk çekti o arkadaşlar.

      "Sürülke&bırak programlama"nın programlamaya yeni başlayacaklar için daha heyecanlı olduğunu kabul ediyorum. Gerçekten o çağlarda onları istiyor gençler ama amacı "meslek erbabı" yetiştirmek olan bir lise türünde bu kadar eski bir teknolojinin öğretilmesinin faydadan çok zarar getireceğini düşünüyorum. O yapıda programlamayı öğrenmiş öğrencilerin günümüz trendlerine (trendler doğrudur yanlıştır ayrı konu) uygun, şirketler tarafından aranan özelliklerde geliştirici olmaları epey zor olacaktır. Başka bir dil ya da teknoloji ile aynı etkiyi yaratabilecek çözümler geliştirmek gerek.

      Benim Twitter'dan takip ettiğim kadarıyla konuyla ilgili ne üniversite hocalarından ne de meslek liselerinde öğretmenlik yapan bilişim hocalarından görüş alınmış değil. Çoğu durumdan şikayetçi.

    • huseyin/azuren @hegemen

      C gibi çok yerde kullanılan yada popüler olan phyton varken neden delphi ?
      Teşekkürler bilgiler için

    • kirazerik @kirazerik

      @erenhatirnaz değerli katkılarınız için teşekkür ederim. Ama ne yazık ki bir milyon lisans alınmış yalanı çözüldü ama hala bazı bilgi eksiklikleri var. bu öğrenciler iki sene Python dersi alacaklar ki zaten şu anda bilinmiyor ama 9 ve 10 sınıf ders müfredatlarında Python var. hatta bizim ibiş developerların twitlerinin altında bunu yazan MEB hocaları kardeşim biz zaten iki yıl Python dersi veriyoruz. 3. sene de mi Python verelim çocuklara diye isyan etti. gelelim Delphi mevzusundaki çocuklar sonra bununla sonra nasıl uygulama geliştirecekler lisans ücreti var demişsiniz. microsoft Visual studio fiyatlarına bir bakınız isterseniz. Delphi masaüstü uygulama geliştirmek için seçildi.

      Dil eski ve kullanılmıyor mevzusuna şöyle açıklama getirelim. Python herkesin bildiği üzere Delphi daha doğrusu Objective Pascal dan daha eski bir dil !!!!

      Veri analiz ve madenciliğinin yaygınlaşması ile tekrar canlandı. bütün bilişim sektörü yapay zeka deep Learning efendim diye diye bütün istatistik ve matematik bilmeyen genç öğrenci herkesi o trene bindirdi. Yazılım mühendisliği bölümü mezunları, bilişim camiasının en son trendi kullanalım hastalığından dolayı, veri madenciliği ai dl e yöneldi. bu çocuklar istatistik ve matematik bilmediği ve sadece Python üzerine kariyer inşa ettikleri için lamba gibi ortada kaldılar veya bu eksikliklerinden dolayı firmalar tarafından kapı önüne konmaya başlandılar. yurt dışındaki ai dl sunumları yapanlar kendilerinden bahsederken aslında fizikçiydim aslında matematik mezunuyum diyorlar. firmaların ilgili bölümlerinde çalışanlar böyle ağır matematik ve istatistik bilinmesi gereken bölümlerden mezunlar. Python olayını böyle çözümleyelim. ama merak etmeyin o Python iki yıl öğretilecek ondan sonra bu Delphi gelecek. Çok endişe etmeyin microsoft bu hamleye müdahale ettirip Visual studioyu kurduracak o makinelere ne yazık ki 30 yıldır devlet okulları ve üniversiteleri böyle microsoft ürünlerinin mahkumiyetinde.

      diğer mevzu burada seçilen desktop Application geliştirmek için bir dil. iki gündür desktop Application geliştirmek için alternatif platform önerileriniz neler diye yazılımcılara soruyorum. elektron.js diyorlar kardeşim RAD odaklı bir gui ye sahip değil derleme dağıtıma hazır hale getirme gibi bir idesi yok diyorum. Python kivy qt ile yapılır diyorlar. kardeşim pythonu kuracacaksın, başka firmadan ücretsiz qt indireceksin, başka bir yerden ide indireceksin, githubdan bunu desktop uygulama haline getirecek bir şey indireceksin. dört farklı malzemeyi bir araya getirmen gerekecek diyorum.

      işin acısı bu süreç olur olmaz umrumda değil. Ama kafayı web ve mobil ile bozmuş Türk yazılım camiası desktop Application development ı tamamen unutmuş. ondan dolayı hackernews de ilgil haberin altındaki derinlikte bir tartışma ülkede yaşanmadı. ilk gün lisans parası tartışıldı ikinci gün Delphi eski dendi şimdi bunu diyenler sustu çünkü 3 gün sonra zahmet edip siteye girdiler Objective Pascal falan duymaya başladılar. Ama Hnews geniş kullanıcı tabanından dolayı epey desktop app geliştiren insan olmasından dolayı direk konuyu tartıştı.

      bahsedilen platform pc mac linux iot ve mobile kod yazıyor. object oriented bir dil kullanıyor. idesi var. componentleri var. derleyicisi mevcut her platform için.

      Masaüstü uygulama geliştirmek için bu özelliklere alternatiflerimiz neler?????

      genel özet
      1) lisansa ücret verilmemiş
      2) 5000$ gelir elde ettikten sonra Delphiye öğrenciler ücret verecek mezuniyet sonrası. Visual Studio direk alıyor parayı. https://visualstudio.microsoft.com/tr/vs/pricing/
      3) python varken bu mu olur dendi. ilk iki yıl Python alacak ve zaten alıyorlar hala
      4) Masaüstü uygulama geliştirmeyi çok hafife almayın. Çoğu firma bilgilerini on-site tutmak istiyor. Burada ciddi para var.

      İşin özü hackernewsde geçen bir ifade "Sanırım Türkiye de bu kadar tartışılmasının sebebi siyasi, buradan cebine para indirenler olabilir belki bilmiyorum ama yanlışlıkla doğru bir karar vermişler."

    • Eren Hatırnaz @erenhatirnaz

      @sedatkaplan Dünden beri aynı şeyleri yazmaktan çok sıkıldım ama neyse bir kere daha yazayım.

      Öncelikle insanları "yalancılık" ile itham etmeniz çok yanlış. Herkes bu olayı HackerNews'deki bu İngilizce blog yazısı[1] ile öğrendi. Şu an başlığı düzeltilmiş ama ilk haline URL'deki ilgili kısımdan bakabilirsin. "Turkey buys Delphi licenses for an estimated one million students" bu başlığı başka nasıl çevirebilirdik ki? Açıkca "buys" denilmiş. Dolayısıyla kimsenin kasıtlı olarak yalan söylediğini düşünmüyorum olsa olsa yanlış anlama olur-ki ben dahil yanlış anlayan çoğu kişi de gerekli düzeltmeleri yaptılar.

      Lütfen üslubunuzu bozmayın. "İbiş" falan hiç hoş kelimeler değil. Düşüncelerini beğenmediğiniz insanlara bu şekilde saldırmanız sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmaz.

      Python dersleri veriliyorlarsa ne güzel, sevindim ama bu Delphi'nin de öğretilmesi gerektiği sonucunu doğurmaz. "3. sene de mi Python verelim çocuklara". Elbette üçüncü sene de Python gösterilmesi tekrara düşürecektir. 3.sene de Python yerine başka modern, açık kaynak ve ücretsiz bir dil gösterilebilir.

      Ben Delphi'ye alternatif olarak Microsoft teknolojilerini sunmadım ki! Niye herkes "Delphi yerine C# gösterelim" demişim gibi cevap veriyor anlamıyorum. Delphi yerine herhangi bir ücretsiz ve açık kaynak, özgür lisanslı programlama dili ya da araçları öğretilebilir. Yalnız konusu açılmışken söylemekte fayda var. Microsoft uzun zamandır kabuk değiştirme sürecinde. .NET Core ve .NET 5 ile birlikte tamamen açık kaynak geliştirme modeline girdiler. Yine aynı şekilde Visual Studio'nun da, Delphi'nin olduğu gibi, Community Edition ya da tamamen ücretsiz ve lisans gerektirmeyen Visual Studio Code aracı mevcut. Tekrar söylüyorum ben Microsoft teknolojilerini önermiyorum Delphi yerine, sadece bilgi vermek için yazdım bu son kısmı.

      2. ve 3. paragrafınızda argümanınızı destekleyen ne var anlamadım. Evet, Python da eski bir dil ama Delphi gibi kullanılmayan bir dil değil. "Yapay zeka, veri madenciliği ile ilgilenenler matematik ve istatistik bilmiyor, o yüzden bi' şey yapamıyorlar" argümanınızın konuyla ilgili nedir anlamadım ama bu argümanınızı destekliyorum, bu konu eğitim sistemimizin yanlış modeller üzerine kurulu olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca okullardaki Microsoft ürünleri tekelliğine de savunmuyorum.

      Başka bir gönderinin altında yazmıştım, tekrar belirtiyorum: RAD odaklı GUI uygulamalar geliştirmek artık kimsenin umurunda değil. Kaba tabirle "Sürükle&Bırak Programlama" modeli eskide kalmış bir uygulama geliştirme süreci. Dolayısıyla günümüzde alternatifinin olmaması çok doğal. Çünkü öyle bir ihtiyaç yok. Her ne kadar beğenmesem de insanlar ElectronJS ile platformlar-arası uygulamalar geliştirebiliyorlar. Evet, düzenini kurması zor ilk başta ama sonrasında geliştirme süreçleri oturuyor ve hızlı geliştirme devam ediyor. Gerekli gereksiz her yere girmesinden ben de hoşlanmıyorum JavaScript'in ama konu benim ya da senin hoşlanıp hoşlanmaman değil. Şöyle bir örnek vereyim: Bir firma masaüstü bir uygulama geliştirmek istiyor. Takımdan birisi "Delphi", diğer bir kişi "JavaScript" önerdi diyelim. Firmaya göre artıları ve eksileri değerlendirelim. Delphi: JS'ye göre daha performanslı, daha hızlı başlanabilir ve bilmediğim diğer özellikleri; JavaScript: Performansı o kadar iyi değil ama idare eder, topluluk desteği var gerektiğinde insanların yaptığı komponentleri alıp kullanabilirsin, açık kaynak ve özgür yazılım (lisans bedeli yok). Bir de şuna bakalım. Sektörde kaç tane Delphi, kaç tane JavaScript geliştiricisi var? Delphi ile uygulamayı geliştiren kişi firmadan ayrılınca yeri nasıl doldurulacak? Bu miras uygulama nasıl geliştirilmeye devam edilecek? Halbuki diğer tarafta JavaScript konusunda kalifiye ya da kalifiye olmayan istediğin türden kişiler bulabilirsin. Sevsek de, sevmesek de "modern" uygulama geliştirme süreçleri bu şekilde işliyor. Yapacak bir şey yok. Ha, "eğitim için sürükle&bırak programlama gençleri heveslendiriyor heyecanlandırıyor" diyorsanız başka, katılıyorum ama bunun çözümünün Delphi ile bulunması bende, o gençlerin sonradan günümüz ihtiyaçlarına uygun geliştiriciler olmasında zorlanacakları yönünde endişeler doğuruyor. Bir üstteki yorumumda çevremdeki bazı gözlemlerimi aktarmıştım.

      "işin acısı bu süreç olur olmaz umrumda değil". Sizin umurunuzda olmayabilir ama benim umurumda çünkü söz konusu olan gençlerin en değerli şeyleri: Zamanları.

      "Ama kafayı web ve mobil ile bozmuş Türk yazılım camiası desktop Application development ı tamamen unutmuş". Etrafınıza bir bakarsanız bu durumun ne kadar normal olduğunu siz de gözlemleyebilirsiniz. Tam anlamıyla bilgisayar kullanan az bir kesim kaldı; diğer kullananlar da çoğunlukla sosyal medya, filim ve müzik gibi tüketim için kullanıyorlar. Masaüstü uygulama camiası öyle kolay kolay ölmez ama sektörün Web ve Mobile yönelmesi kadar normal bir şey olamaz. Çünkü kullanıcılar o tarafa yöneldiler. Babamın mali müşavirlik bürosu bile bulut tabanlı tarayıcı üzerinden kullanılan sistemlere geçmiş. Hala daha kullanım alanları var tabii ki, bankalar, askeri sistemler gibi yüksek güvenlik gerektiren yerlerde masaüstü uygulamalar hala yüksek oranda kullanılıyor ama dediğim gibi pazar payları azaldı. Doğal olarak insanlar da web ya da mobil uygulama geliştirmeyi öğrenmek istiyor.

      "bahsedilen platform pc mac linux iot ve mobile kod yazıyor. object oriented bir dil kullanıyor. idesi var. componentleri var. derleyicisi mevcut her platform için. Masaüstü uygulama geliştirmek için bu özelliklere alternatiflerimiz neler?????"
      Başka bir gönderide yine yazmıştım aynısını yazıyorum: Madem bu kadar yetenekli ve güzel bir geliştirme ortamı niye sektörde hiç tercih edilmiyor?

      Son olarak HackerNews'deki tartışmalara değineyim. Oradaki tartışmalardan gördüğüm kadarıyla "meslek lisesi" kavramını bilmiyor o insanlar, doğal olarak bu dilin her okulda eğitim amacıyla kullanılacağını sanmışlar. Oysaki bu dil, meslek liselerinde, yani gençleri bir meslek sahibi etmek isteyen bir lise türünde gösterilecek. Günümüzde "lise mezunu" olmak ne kadar yeterlidir, ayrı bir mevzu ve tartışma konusu ama bu liselerin amacının bu olduğunu biliyoruz.

      Sonuç olarak ben Delphi'nin 2020 yılında meslek lisesi öğrencileri için bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Tekrar söyleyeyim: Delphi diliyle bir problemim yok, tekrar tekrar "Delphi'nin böyle yetenekleri var" argümanını sunmayın bana. Benim argümanım şu: Delphi 2020 yılı için geçerli bir dil değildir. Onun yerine açık kaynak ve özgür lisanslı, ücretsiz, topluluk tarafından desteklenen ve geliştirilen bir dilin öğretilmesi gençler için çok daha faydalı olacaktır.

      [1]: https://jonlennartaasenden.wordpress.com/2020/01/20/turkey-buys-delphi-licenses-for-an-estimated-one-million-students/

    • kirazerik @kirazerik

      @erenhatirnaz ibiş ifadesini twitterda düzeltme gelmesine rağmen hala para verildiyi savunanlar için dedim. size karşı bir hakaret etmek için uzun bir entry girmezdim. mali müşavirler Luca yı kendi yazdırdığı ve maliye bakanlığının sistemine entegre olduğu için kullanıyor. Ama mali müşavirlerin müşterilerinin muhasebe departmanlarında hala eta ve netsin gibi minnak erp yazılımları kullanılıyor.

      Umrumda değil ifadesinden kasıt yarın pat diye yan çizerler yine microsoftun kucağına koşarlar bağlamında idi.

      "RAD odaklı GUI uygulamalar geliştirmek artık kimsenin umurunda değil" bu kısım ilginç oluyor açıkçası. Ama temel sorunumuz bu ? ve bu konuyu tartışanlara sorduğum şey zaten hemen önemsizleşitiriliyor.

      RAD odaklı GUI uygulamalar geliştirme platformu önerileriniz nelerdir????????????????????????????????????????????????????????????
      Neden inatla bunun iki alternatifi olduğu ve diğerinin microsoft teknolojileri olduğu belirtilmiyor. iş dünyasında masaüstü uygulamalar kullanılıyor hala ve her daim öyle olacak.

      Sürekli bırakın aşağılanacak bir yanı yok. Sürükleyip bıraktıklarınızın eventlerine kod yazıyorsunuz. ha sürükleyip bırakmışsın ha declarative bir şekilde komponentleri tanımlamışsın. ama bu öğrenciler komponentleri kodlamakla uğraşmayacak sürükleyip bırakacak on click veya başka eventlere kodlarını yazacak.

      Şu herkesi şok eden şey koca masaüstü uygulama geliştirme sektörünün microsoft eline bırakılmışlığı ve alternatiflerinin bu kadar az oluşu. Bu arada Visual Studio fiyatlarına baktınız sanırım.

    • Eren Hatırnaz @erenhatirnaz

      @sedatkaplan Sürekli aynı şeyleri yazmaktan bıktım. Tartışma iyice kısırlaştı. Ben kendimi yeterince iyi ifade edebildiğimi düşünüyorum daha da fazla yazmak istemiyorum.

    • kirazerik @kirazerik

      @erenhatirnaz bir alternatifiniz yok demek ki Delphi platformuna teşekkür ederim. Benim için de doyurucu ve beklendik bir fikir alışverişi oldu

  • Agab @agab

    Birçok yazılımcı delphi dilini ilk defa bu haberle duydu. O derece saçma bir şey bu. Varın siz düşünün.

  • maxemilian @maxemilian

    Delphi nereden akıllarına geldi onu anlamak istiyorum sadece abi nasıl buldun onu mine craft ta mı kazarken çıktı

  • seckyn @seckyn

    İşln aslı bizim yeni yönetim vizyonumuzda " Geleceği geçmişle yakalamak" 😀

  • ömer akgül @tuhalf

    Babam kendimi bildim bileli Delphi yazıyor. Şu anda C# öğreniyor ama Delphi de yıllarca kendi özelleştirdiği Frameworkle çok daha pratik çalıştığı için hala daha Delphi de rahat edip onu tercih ediyor. Fakat şu devirde yıllarını vermemişsen Delphi'nin hiçbir anlamı yok.

  • prometrik @prometrik

    Doğrusu yazılım dili öğretilecekse python tercih edileceğini düşünürdüm.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      Profesyonelliğim bu konudan değil; ancak, kendi öğrendiklerimden elde ettiğim şu. Programlamanın temeli R, Matlab, python gibi modülerleşmiş dillerden öğrenilmez. Çünkü, bu diller çoğu şeyi hazır vermesi nedeniyle işlemleri çok kolaylaştırmaktadır ve bu nedenle, programlamanın temelini oluşturan kavramların öğrenilmesine engel teşkil eder, etmez ise zorlaştırır. Örneğin, python, 0'dan 10'a tüm adımları vermek yerine range() kullanıp, neden 0'dan başladığını araştırmayabilir ya da 0'dan başlamak ile 1'den başlamak arasındaki farkı anlamayabilir/anlamak istemeyebilir. Değişken kavramını irdelemeyebilir, vb gibi daha bir sürü örnek verilebilir.
      Programlama daima temel dillerden başlanarak öğrenilmelidir.

    • Cem KOÇ @cemkoc

      @prometrik @lterlemez Aslında ikinize de hak veriyorum.

      Öğretilecekse temel dillerden başlanmalı. Fakat buraya gelemiyorsak Delphi yerine Python daha yerinde olacaktır.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @cemkoc; "Fakat buraya gelemiyorsak Delphi yerine Python daha yerinde olacaktır." Gelemiyorsak, python'un da bir faydası olmaz.

    • Cem KOÇ @cemkoc

      @lterlemez Olur. Çıkıp bir sürü proje bulabilir çalışacağı. En basitinden yapay zekaya başlamanın en güzel noktalarından biridir. Çünkü fazlasıyla kütüphane yazıldı ve yazılmaya devam ediyor Python için.
      Şunu da belirtmek isterim ki Python'u ben de tercih etmem. Gömülü yazılımda (ki kendi alanım diye bunu söylüyorum) C'den aşağı kullanmayı pek mantıklı bulmuyorum. Ama benim neye ihtiyacım olduğu değil buradaki mesele, programlamaya nereden başlanılması gerektiği. Kimi zaman sıfırdan kütüphane yazıyorum ben ya güvensizlikten ya da verimlilikten dolayı. Programa başlarken gençlerin ilgisini bu çekmez fakat.

      Neler yapabileceğini görmesi için popüler, topluluk ve etik kültürünün oluşması için de açık kaynak bir seçim yapılması gereklidir kanımca. Sonuçlardan birisi Python oluyor her ne kadar ben kullanmasam da.

    • prometrik @prometrik

      @lterlemez Programlamaya matlab gibi modüler dil ile başlanmaz demişsiniz ama ben mühendislik eğitimimde programlamayı Fortran ve Matlab ile öğrendim. Yazımı basit ve matematik işlemlerine yatkınlığı ile matlab de ilerledim. Hatta alanımda önemli bir program da yazdım. Sonradan programlama öğrenirken C ve Pascal dillerini gösterdiler. Önceden olan programlama bilgimle herkesten çabuk kavradım. Matlab in çokça modülü olduğu doğru. Ama bize modülleri kullanmayı değil, kendimiz istediğimizi yapan programı yazmamızı öğrettiler. Yani dilin ne kolaylıklar sağladığı 2. konudur. Mesela matematikte ilk dönem karşımıza çıkan soruyu 2 sayfa boyunca işlemlerle çözüyorduk. 2. Dönem ise bunun kısa formülü ile 1-2 işlemde aynı çözümü buluyorduk. Ama mesele sonrasında başlıyordu. Ondan sonra yine başka çözümler geliyordu. Doğrudan kısa metodu öğretseler, diğer çalışmaları kavramayabilirdik. Burada öğretim farkı var. Python da aynı şekilde. Modüler olsa bile öncelikle kod mantığı, algoritması öğretilir. Yazılımı kavramada da engel oluşturmaz. Python dememin sebebi ise açık kaynak, topluluğu bol ve en önemlisi aktif/yaşayan bir dil. En yeni teknolojilere uyum sağlamaya devam ediyor. Kod yazmayı ise kolaylaştıran yapısı ile öğreniminin daha hızlı olacağını düşünüyorum. Bir programlama dilini öğrenen kişi ise yeni dillere de çok zorlanmadan çalışarak geçebilir. Bu devirde geçerli olan dillerin öğretilmesi en mantıklısı. C# da oldukça yaygın ama python ın açık kaynak ve yazım kolaylığı avantajları varken onu söylemeyi doğru bulmadım.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @prometrik; Ama kendiniz söylüyorsunuz "Fotran ve Matlab", sonuçta temel dillerden bir tanesini öğrenmişsiniz. Temel bir dil öğrenildikten sonra R, Matlab, Python fark etmez zaten. Modüler dillerin bazı dezavantajları var, o yüzden öyle söylüyorum yoksa tabi ki bu dillerle beraber problem çözme, algoritma da öğretilebilir. Ancak, programlamanın gerektirdiği temel bazı bilgileri, bazı neden-niçin'leri vermek çok daha zor.

    • prometrik @prometrik

      @lterlemez Önce matlab öğremiştim 🙂 Sonrasında fortranı kod kalabalığı olarak gördüm sadece 🙂 Python öğrenmedim daha ama öğrenmeyi düşünyorum. Biraz baktığımda satırlarca koddan kurtarıyor. Ama kurumsal ve büyük bir yazılım yazmak düşünülüyorsa python yerine başka dillere göz atılmalı. Her dilin kendince avantajı var. Pascal öğrenmesi daha rahat ve algoritma öğrenme mantığına daha uygun ama günümüzde güncel bir dil değil. Sadece algoritma için pascal öğrenilmesi pek mantıklı değil.

    • lterlemez :) :\ :( @lterlemez

      @prometrik; Ben paskal için konuşmuyorum sadece, sadece algoritma öğrenmek amacıyla da yapılması gerektiğini de söylemiyorum. Bunların yanında, programlamanın gerektirdiği temel bazı bilgileri, bazı neden-niçin'leri için de öğrenilmesi gerektiğini söylüyorum.

  • rsezer @rsezer

    Ücretsiz olduğu açıklandı. Microsoft da c#'ı yaygınlaştırmak için buna benzer bir yöntem kullandı. Okullara kullanmaları için milyonlarca bedava windows, sql ve SDK lar bağışladı. Sonradan bu işi Community Edition'lar ile tüm meraklılara yaydı. Bunun faydasını da çok gördü.
    Embercadero da aynı yöntemi tüm dünyada denemeye karar vermiş.
    Delphi hem pratikliği hem çok geniş platform desteği ile gayet iyi bir ortamdır.
    Ki c# tasarlayan kişi daha öncede delphi'yi tasarlamıştı.
    Object oriented olduğu ve programlamanın en temel taşlarını kullanmayı öğreteceği için, delphi'yi öğrenen daha sonra kolayca diğer dillere de geçebilir.

  • Yiğit @yigit1

    Öncelikle Delphi diliyle hiç kod yazmadım ama syntaxını inceledim. Birazcık fikir edindim ama "biraz." İşte sorun burada. Zaten @erenhatirnaz hocam çok iyi açıklamış laf üstüne laf koymak gibi olmasın ama ben biraz daha farklı yolla açıklamak istiyorum.

    Mesela; her insan bir dil konuşur değil mi? Örneğin dünyada popüler diller İngilizce, Almanca, İtalyanca, Fransızca... İşte Delphi'yi Latince'ye benzetebiliriz. Neden mi? Çünkü nispeten az kişi tarafından konuşuluyor(yazılıyor) ve ölü bir dil. Doktorlar bu dili konuşmak için binlerce liralik kitap okuyup binlerce saat harcıyorlar. Hatta biraz daha ileri gidecek olursam; dünyada yalnızca bir avuç insanın Latince konuştuğunu düşünün ve kaynakların da bu bir avuç insanın yazdığı kaynaklar olduğunu ve bu kaynakların binlerce lira olduğunu varsayın. Sonra MEB'in de çıkıp 1 milyon öğrenciye Latince öğretmek için anlaşma yaptık dediğini düşünün. Ne düşünürsünüz? Bakın 1 milyon insana 1 saat Delphi dersi verseniz; 1 milyon saat yapar. Ne kadar boşa harcanmış bir kaynak değil mi? Hem de en değerli kaynağınız... Hadi onu da geçtim; bu çocuklar bu öğrendikleri Latinceyle(Delphi) ne yapacak? Kiminle konuşacak veya bir derdi olduğu zaman kime soracak veyahut kendini bu alanda geliştirmek istediğinde ne kadar para harcayacak? Sanırım son soru bazı soru işaretleri uyandırmıştır aklınızda. Çünkü Delphi kullanmak ücretsiz değil. Binlerce lira vermeniz gerekli. İşte olay bundan ibaret. İnsanlar bu yüzden eleştiriyor.

  • Suicide @suicide

    katilmiyorum delphi kolay ve keyifli bir dil.

  • Cem KOÇ @cemkoc

    @sedatkaplan kendisi sanıyorum ki kullanıyor.

  • Suicide @suicide

    @tirpitz verimlidir degildir sektor neden tercih etmedi bilmem ama ozellikle programlama mantigi ogretme konusunda c tabanli benzeri nesne tabanli dillere gore cok daha basit. basic ile baslayip uzun zaman pascal ile calismis, visual basic c# vs. de kullanmis biri olarak benim gorusum bu.

  • Suicide @suicide

    Buarada herkes profesyonel olarak yaptigi is noktasinda degerlendirmis olayi fakat amac burada egitim. Delphi dogru bir karardir demiyorum fakat gui yapmak icin tonla ugrasacagin (hic bilmeyen icin) bir dil ile cocuklara bir sey ogretmek gercekten zor oluyor. bu sebepledir ki scratch vs. tarzi programlar oldukca populer bu anlamda. class yapisiydi, degisken tanimlamasiydi, fonksiyon icin ivir zivir parametre yazmasiydi derken cocuklar icin kabusa donusuyor daha profesyonel diller.

  • Suicide @suicide

    @tirpitz meb in hedef kitlesi adamlar degil yalniz, maks. 13-14 yasindaki cocuklar. bin tanesinden 1 tanesi yazilimci olacak zaten, nihai amac sadece yazilimci uretmek degil, dusunme sistemi yerlestirmek.

  • Cemil Şanlı @cesanli96

    Universite yillarinda ve meslek hayatimin baslarinda delphi kullanan bir yazilimci olarak delphi ogrenmesi kolay, hizli gelistirmeyi saglayan, makine dili seviyesinden JavaScript dilini destekleyecek kadar guclu bir dildir. Db uygulamalarindan plc programlamaya kadar cok genis uygulamalar yazilabilir. Eksik yanlari ise syntaks gereksiz olmasi tam olarak web kolay Enterge olamamasi. Gerilemesinin bence temel nedeni delphi'nin mimarinin Microsofta gecmesi ve delphinin eksiklerinden yola cikarak c#'i gelistirmesi. Bununla birlikte Borland firmasinin delphi7 den sonra adam gibi derleyici cikaramamasi. Gunumuz icin yanlis bir secim olabilir. Ancak yinede kotu degil bence cocuklar gorsel gelistirmede zaman kaybetmek yerine algoritmalarina odaklanip cok sey ogrenebilir ve bu dil sayesinde hack uygulamasina kadar genis uygulamalar yazabilirler. Universite zamanlarinda istedikleri dili ogrenirler. Delphi biraz över gibi oldum ama yinede iyi taraftan bakabiliriz.

  • Cemil Şanlı @cesanli96

    Bir kotu yanida bu dili ogretecek ogretmenleri nasil bulacaklar.

  • lg l90 @elcil900

    ben birçok kişinin yaşının yetmeyeceği kadar yıldır yazılım yapıyorum.
    yaptığım proje sayısı da yaşayan en yaşlı kişinin yaşına yakındır.

    c# c++ ve envai çeşit dillerde projeler yapmış biri olarak diyebilirim ki
    delphi içlerinde en pratik olanıdır. hiç kod yazmadan veritabanı uygulaması yapabilirsiniz.

    arayüz nesneleri konusunda c# oldukça yetersiz. delphi'de belki bine yakın hazır nesne var.

    delphide tek exe kullanırsın. .net dll paketleri falan gerekmez.

    delphide firemonkey ile hazır directx/opengl programlayabilirsiniz.

    şimdi delphi mobil platform ile aynı projeyi windows macos linux ios android için derlersin. yeniden projeler yazmak zorunda kalmazsın.

    delphideki vcl kütüphanesi windows apisi oldukça iyi bir biçimde kapsülleyip önüne koyar.
    vb'nin kolaylığı, vc++'ın sağlamlığı vardır.

    delphi'nin tüm kütüphane kodları açıktır. kodlar kolay ve anlaşılırdır. bir kodun arkasında ne var ne yok sonuna kadar öğrenirsin.

    c#'ın önceki adı "portable delphi"dir. çünkü delphi ve c#'ı icat eden aynı kişi.

    delphiyi delphicilere sorun. ve gereksiz yarışlara girmeden iki dili de öğrenin.

    ama biliyorum ki pratik işleriniz için delphi kullanmayı tercih edeceksiniz. çünkü gerçekten pratik ve "masaüstü arayüz" konusunda henüz delphi ile yarışabilen bir dil görmedim. mobilde ise tarışmaya açık.