Durum o kadar vahim ki, bırakın #aroma ve #boya kullanımını, #dondurma yapımında gerçek #süt kullananları bile kuyuda iğneyle arar hale geldik. Kıvam artırıcılar, raf ömrü uzatıcılar, yapay tatlandırıcılar (glikoz şurupları) ile #dondurmacılar resmen korku filmi

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Suicide @suicide

    oha oyle kulah ve oyle renk mi olur 😀

  • Boba Fett @bobafett

    Ben de mahalledeki pastahaneden alıyorum bu ara. Dün karamel yerine "İtalyan karameli" diye bir şey önerdi, ürün masmavi. Tadında karamel pek yok, daha çok kahveli gibi. Hoşuma gitti ama rengi sorgulattı.

  • fsh77 @fsh77

    @burakadagun

    Çileğin dışı kırmızıdır ama içi beyazdır. Yani suyunu sıkarsanız açık pembe bir renk çıkar. Lakin dondurmacınızda gördüğünüz çilekli dondurmanın rengi cezbedici bir kırmızıya sahipse bilin ki boyalı ve aromalı dondurma yiyorsunuz. O dondurma çilekli dondurma değil. Siz de aslında çilek esansı (aroması) yiyorsunuz.

    Örnekleri çoğaltabilirim: Kivili, karpuzlu, vanilyalı, kavunlu, mangolu, böğürtlenli gibi gibi… Hepsi birçok dondurma tezgahında yapay aromalı ve renklendirilmiş dondurmalar.

    Bir de ileri düzey fanteziler var. Hani dondurmacılar genelde İtalyandır ve algı da genelde Roma Dondurmacısıdır ya, işte sırf bu algı yüzünden sizler için Tiramisu, Cappucino, Latte isimli dondurma aromaları üretildi. Hepsi doğru dondurmanın İtalyan dondurması olduğuna safça inanmamız yüzünden. Aromaların hepsi ithal. Hepsi yapay. Hepsi sağlığımızla oynuyor.

    İTALYAN DONDURMA KANDIRMACASI

    sırf isimleri İtalyan diye Tiramisu, Cappucino, Cheesecake ve İtalyan Karameli gibi dondurma aromalarını yer yutar hale geldik!

    Yiyorsun ve diyorsun ki “Aaa, tadı aynı aTirmisu! Sanki Tiramisu yalıyorum.”

    Sanırsınız yüzlerce Tiramisu tatlısı hazırlanmış da önce karıştırılıp, sonra dondurulmuş.

    İşte yapay aromalarla algılarımızla ve beynimizle böyle oynuyorlar.

    Durum o kadar vahim ki, bırakın aroma ve boya kullanımını, dondurma yapımında gerçek süt kullananları bile kuyuda iğneyle arar hale geldik. Kıvam artırıcılar, raf ömrü uzatıcılar, yapay tatlandırıcılar (glikoz şurupları) ile dondurmacılar resmen korku filmlerinden çıkan yüzümüze gülen ama canımıza kast etmeye kararlı korkunç palyaçolar gibi.

    Sanayi tipi dondurma üreticileri ise tam bir fiyasko. Süt tozu, margarin, aroma, boya… Hop yallah piyasaya! Sonuç: Erotik isimli, parıldayan ambalajlı, insan sağlığıyla oynayan ucuz ama aslında sizi çok pahalı yaşam standartları satın aldığınıza ikna eden endüstriyel ürünler…

  • fsh77 @fsh77

    @orcun
    Gerçek süt ve meyve kullanıp dondurma üreterek kilosunu 70 TL’ye satan bir dondurmacı ile aroma ve renklendirici ile verimi düşük (ya da hileli) süt kullanarak kilosunu 60 TL’ye satan bir dondurmacı kesinlikle aynı kefeye konup kıyaslanmamalı bile. Çünkü fiyatı çok uygun dediğiniz dondurmacıda sağlığınızdan fire veriyorsunuz.

    Algılarımızla tam da bu yüzden oynuyorlar işte.

    “Overrun” denilen ve dondurmayı hava ile şişirip, hacmen büyüten dondurmacılar konusuna girmiyorum bile. Hilebazlıkta yöntemler tükenmek bilmiyor.

  • ilker @gilker

    ben evde yapıyorum kilosu 30-40 civarına geliyor 1 hafta yetiyor bize

  • fsh77 @fsh77

    günümüzde mısırın her şeyi yapaydır artık

  • Cem KOÇ @cemkoc

    @yalinindisindakiadam En kaba tabirle konuşmak gerekirse şeker cinslerinin bize etkisini glisemik indeks ile açıklayabiliriz.

    Glikoz 100 (Glikoz baz alınarak diğerlerinin değerleri hesaplanır.)
    Mısır şurubu 115
    Kahverengi şeker 70
    Sakaroz 65 (Toz şeker)
    Laktoz 46 (Süt şekeri)
    Fruktoz 23 (Meyve şekeri)

    Değer ne kadar yüksekse sağlık için o kadar kötü. Alınacaksa meyve şekeri beyaz şekere göre tercih edilmeli tabi ama günün sonunda hepsi şeker. Ve hepsi vücut için sorun.

  • yalinindisindakiadam @yalinindisindakiadam

    @blackmesa Yok sen yiyor musun anlamında sormuştum 😀