Sanal kart denilen meret kredi kartının dijital bir kopyası mıdır? Yani yine kredi kartı gibi hesapta para olmasa da belirlediğim limit kadar alışveriş yapar mıyım? Avantajı limiti kendim belirlemem ve asıl kart bilgilerimi vermemiş olup istediğim zaman kapatabilmem midir?
Yoksa sanal kart mevzusu ön ödemeli kart gibi midir? Yani 100 TL aktarıp onu harcamak mıdır?
İnternet alışverişlerimde güvenliğimi biraz daha arttırmak istiyorum artık ancak işin içine girmeyince o kadar karışık geliyor ki bana. Tecrübelerden tavsiyeler nelerdir?
Ön ödemeli kart gibi. Hesap - kart arası aktarım yapıp kullanıyorsunuz.
Ayrı bir kart, ayrı numarası var. Hesabından para aktarıp kullanıyorsun.
Asıl kartının limitleri dahilinde limit aktardığın, istediğinde silip ya da limitini değiştirip kendin yönettiğin bir kart. Bilgileri asıl karttan farklı olur o yüzden güvenlik açısından tercih edilir. Bir de bazı bankalar tipini seçmene de izin veriyor. Mesela senin Visa kartın var ama sana internette mastercard lazım oldu, açarken mastercard olarak açıp kullanabiliyorsun eğer banka izin veriyorsa.
Bazı bankalarda limiti süreli de verebiliyorsun otomatik ödemen varsa. Mesela 100 lira 24 saat geçerli gibi, 24 saat dolunca limit sıfırlanıyor.
Bankalara göre özelliklerinde ufak değişiklikler olsa da temelde asıl kart bilgilerini vermek istemediğin yerlerde kullanmak için oluşturduğun bir şey yani.
Bu dedikeriniz kredi kartı mantığında mı çalışıyor?
@outrun @erdincb Benim kredi kartını kullanmamdaki amaç zaten ya taksit yapabilme imkanıdır ya da o anda hesabımda para yoktur kendi ödeme planıma göre elimde olmayan parayı harcamaktır. Bu durumda sizin dediklerinize göre cebinde para varsa harcaya geliyor durum. Bu beni kısıtlar.
Hayır, kredi kartı limitiniz neyse o kadar harcama yapabilirsiniz,taksit imkanından yararlanabilirsiniz.Yani sanal kart kredi kartına bağlıdır.Kart bilgisi,son kullanma tarihi,cvv numarası başkadır.Atıyorum 150 liralık harcama yapıcaksın sanal karta 150 ₺ atarsın bu miktar kredi kartından düşer,sanal kart bilgilerini girerek harcamanı yaparsın.Sonrasında sanal kart bakiyende sıfırlanmış olur başkasının işine yaramaz yani 🙂 En güvenli yoldur.
@muhalif Bilgi için teşekkürler 🙂
İki tip sanal kart var. Sanal kredi kartı ve sanal banka kartı. Sanal banka kartı ise hesabından para aktarıyosun kullanıyorsun sanal kredi kartı ise aylık limit belirliyorsun aynı kredi kartı mantığıyla kullanıyorsun.
Şimdi kafamda bu iş netleşti. Mobil uygulamalar da o kadar karışık olabiliyor ki insanı üşendiriyor. O zaman bana lazım olan kredi kartının sanal versiyonu. Teşekkürler
Sanal kredi kartı için konuşuyorum;
Diyelim ki kredi kartınız anlık kullanılabilir limiti 1000 lira ve siz internetten bir alışveriş yapmak için sanal kart oluşturdunuz yada zaten tanımlıydı.
Sistem üzerinden diyorsunuz ki,bu sanal karta 100 liralık limit tanımla,kredi kartınızın kullanılabilir limiti 900 liraya düşüyor ve sanal kartınızın kullanılabilir limiti 100 liraya çıkıyor.Tamamen ana karta bağlı bir şekilde çalışıyor ama ana kartın numarasını değil orada yazan sanal kartın numarasını giriyorsunuz.
Keşke bankalarda böyle güzel açıklasa 🙂 Aslında çok komplike bir şey yok ama kullanmayınca bilemedim. Teşekkürler.
Sanal kartlar, bağlı olduğu asıl kartın limitini aşamayan, son kullanma tarihi asıl kartı ile biten, kendisine özel kart numarası ve güvenlik numarası olan kartlardır.
Dostum son kullanma tarihi de farklı en azından bende öyle.
@muhalif; İş Bankası özel o zaman, asıl kartın son kullanma tarihleri aynı oluyor. Ama kart numarası ve güvenlik kodları farklı...
@lterlemez Doğrudur,bankaya göre değişiyor o zaman.Yapı kredi kullanıyorum,sanal kart 11/2019 asıl kart 12/2020.
@muhalif Sanal kartın farklı olmasının sebebi güvenlik. Zaten asıl karta bağlı olduğundan, asıl kart yenilenmezse çalışmayacaktır.
İki cinsi var. Birincisi ana kartı in alt kartı gibi, ekstresi vs bağlı olduğu karta yansıyor. Garanti bu şekilde. Diğeri ise ekstresi farklı bir kart olarak çalışıyor. Finansbankın ki bu şekilde. Limit ikisinde de sizin bankanızdaki kredi kartı limitinizle ilgili.