VPN neden önemlidir?
Sosyal medyada anonim takıldığınız hesapla, ülkedeki ani değişen ekonomik durum hakkında, bir duygu, düşünce, öngörü paylaştığınızda, sabaha karşı 4 de kapınızın "kolayca" çalınmaması için...
#akış #VPN #anonimlik #gizlilik #ifadeözgürlüğü
KAYNAK:
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-48631954
Edit Not: Hem TeknoSeyirin hem de bu paylaşımın sağlığı açısından, buradaki davaya konu olan yorumların, suç teşkil edip etmeyeceği konusuna girmeden işin teknoloji boyutundan bahsedelim, VPN 'nin bizi bu tarz durumlarda koruyup, koruyamayacağını tartışalım, lütfen.

Bu tarz yorumlar kanunen yasak diye biliyorum ben manipulasyon suçu olarak geçiyor yanı bu yaptıkları zaten suç 🙂
Burada yorum yazanlar sen ben gibi kısıtlı çevresi olan, basit sosyal medya profilleri. Tanınmış, topluma mal olmuş birisi bile yazsa, buradaki "çoğu" görüş, suç teşkil etmeyecek seviyede, olasılık ya da tavsiye. Hatta burada yazılan bazı şeyler zaten yaşandı.
@ufkabakan paranızı bankalardan çekin gayet suç teşkil eder seviyede ve ayrıca vpn bile olsa bulunabiliyorsunuz çünkü sunucular log tutmak zorunda 🙂
devletin basi(?) anayasinin icinden gecerken suc degil insanlar yorum yapinca mi suc... Biraksinlar bu isleri. ha kimse de vpn e guvenmesin, cok kafaya takarsalar bulurlar. ozellikle uluslarasi anlamda suc olan bir faaliyet de bulunulursa.
@raporsuzkral log var da fb, twitter allahtan bizimkileri sallayip cevap vermiyor genelde.
Vpn sizi bulunmaz kılan bir şey değildir. Dinlediyseniz gündemlerde kaç kere belirtildi
Çok büyük bir halt etmedikçe bu tip suçlarda biraz zor bulurlar. Vpn firmalarının hangisi umursayacak bu durumu?
@mutlakdeli Bilgiyi vermeyen Vpn'i şakk diye yasaklarlar. Bir kişi için hiç bir firma kendini ateşe atmaz bence
@nostromo Yasaklasada siz o yasaklanan VPN ile bir şekilde Türkiyeden login olup, "kısmen" anonim kalmaya devam edebilirisiniz. Ayrıca VPN illa bir firmadan almanıza gerek yok, kendi VPN sisteminizi kurmak artık çok kolay.
Anahtar kelime "paranızı çekin" sanırım. Vpn in burada fayda edeceğini sanmıyorum. Twit in altına yetkili birini etiketlemeleri yeterli haberdar olmaları için.
Belki ekonomi bakanlığında iş vereceklerdir, hepsi çok bilgili ve kendinden emin insanlara benziyor.
dogru soyleyini ,neyse
Tanıdık biri çıktı listede 🙂
VPN hiçbir işe yaramaz ki. Arama motoruna yazdığın anda bulunur zaten. Belki ismini bulmalarını zorlaştırır ki o da bulmak istedikten sonra çok kolay.
Nasıl hiç bir işe yaramaz? Kullanıcı adınız Twitter da ya da burada dava konusu olan sosyal medyada anonim takılıp, "SarıÇizmeliMehmetAğa" rumuzu ile takılsanız, kendinize ait hiç bir kişisel bilgiyi paylaşmadan, sadece VPN üzerinden internete giriyor olsanız, sizi nasıl tespit edecekler? Buyurun?
Öncelikle buradaki davaya konu olan yorumların, suç teşkil edip etmeyeceği konusuna girmeden işin teknoloji boyutundan bahsedeyim.
Burada zaten asıl unsur "Kolayca" tespit edilmenizi engeller sözcüğü. Devlet isterse, VPN firmasını hatta ona hizmet sağlayıcı firmayı satın alır, trafiğini dinler, loglar sizi yine bulur – tabi bazı “özel” teknikler kullanmıyorsanız 😉 .
Burada adli bilişimde yaşanan süreci kısaca özetleyim, örneğin:
1* Siz, TeknoSeyir 'de size küfür edildiğini iddia ederek ekran görüntüsü gibi deliller ile savcılığa gittiniz. Suç duyurusunda bulunmak istediniz. En yakın polis merkezinde ifade verdiniz.
2* Savcılık sizin iddianıza bakar, değerlendirir, soruşturmaya değer görürse (görmeye de bilir), adli süreci başlatır.
3* Savcılık,
Teknoseyir'in iletişim sayfasındaki bilgilere bakarak,
teknoseyir.com 'un Domain WHOIS bilgilerine bakarak,
teknoseyir.com 'u barındırdığı gözüken IP ve bu IP'nin kayıtlı oldu Servis Sağlayıcının WHOIS bilgilerine bakarak, bu iddia hakkında bilgi ister. Söz konusu mesajın orijinal metnini, göndericisi olan kullanıcının bilgilerini (IP adresi, email adresi vs) talep eder.
4A* Bu aşamada TeknoSeyir, gerek iletişim bilgileri sayfasına göre, gerekse de domain WHOIS bilgilerine göre, Türkiye’de bir şubesi/ofisi olmayan, doğrudan Türkiyede yasal olarak kovuşturma açılamayan bir adrese kayıtlı ise (kabaca TeknoSeyir, Türkiye dışında bir ülkede örneğin Uganda'da yaşayan ve oradan işlem yapan bir şirkete/şahsa aitse), yine Teknoseyir'in servis sağlayıcısı (Şuanda bu firma Bursa daki DGN Teknoloji A.S. ) Türkiyede değilse, bu firmalara yine bilgi talebi gönderir. Bu durumda Uganda da ikamet eden TeknoSeyir, kendi ülkesinin yasalarını ya da kendi “Freedom of speech“ ilkeleri gereğince bilgi vermeyi ret edebilir.
4B* Biz TeknoSeyir’in Türkiyede ikame ettiği gerçeği üzerinden devam edelim. TeknoSeyir, adli makamlardan gelen talep doğrultusunda ellerinde bizim adımıza kayıtlı ne varsa, ad soyad, eMail, anasının kızlık soyadına kadar paylaştı diyelim. Ama bize küfür ettiğini iddia ettiğimiz şahıs bunların hepsini sahte bilgilerle doldurmuştu. Savcılık bu durumda sadece sisteme girerken kullandığı IP adresi üzerinden işleme devam edebilir.
5* Savcılık, Teknoseyirden aldığı IP adresinin bağlı olduğu servis sağlayıcısına (Bu örneğimizde bu da SuperOnline olsun hadi) gider ve yine teknoseyirden teyit ettiği, olayın gerçekleştiği tarih saat bilgisinde kimin kullandığına dair bilgi talep eder.
6* Savcılık SuperOnline dan aldığı bilgi ile artık bu IP’yi kullanan, dolaysıyla şüpheli şahsı tespit etmiştir. Şahıs, benim WiFi şifresizdi açıktı, komşunun şişman sivilceli, gözlüklü oğlu WiFi me girmiş o yazmış vs diyebilir. Savcılık evde dijital ortam araması yapıp internete bağlanabilen her cihazı, tüm dijital depolama cihazlarını, tüm telekomünikasyon cihazlarını, ADSL modeminize kadar toplayıp incelemeye götürebilir, ansızın kapınızı sabaha karşı 04:00 da çalıp, vaktinde açan olmazsa kırarak...
VPN burada ne işe yarar?
Akış şemamızın “5. Maddesinde” TeknoSeyirin verdiği IP adresi, SuperOnline ait değil de, “SWEDEN Bahnhof.Se“ ait bir IP adresi çıkmasını sağlar. Savcılık da “SWEDEN Bahnhof.Se“ bilgi talebinde bulunduğunda, Türkiye savcılığının ret cevabı alması çok olasıdır. İşin daha farklı bir boyutu, bazı yabancı veri merkezleri “log” tutmaz ya da tutulan IP bağlantı logu son 30 günü kapsar. Bu durumda veri merkezi, IP ait bilgi vermek istese de veremeyebilir.
Bu akış şemasına ekleme, düzeltme yapma ya da yorumda bulunma şansınız var mı?
@daghan
@mgamsiz
@hkellecioglu
@ufkabakan +1. En buyuk koz bizimkileri sallamayacak bir ulkeden cikis yapmis olmak. tabi birde vpn chain olayi var ki ortaligi baya karistirir, islerini zorlastirir.
Tüm yazılanlardan bağımsız olarak şunun bilgisini vermek isterim. İçerik yargının ulaşımı dışında bir ülkede barındırılıyor ise içeriğe konu olan URL, URL secure ise (https) site erişimi (siteye ait IP adresi) tamamen kapatılıyor.
Bu durumda ülke içinde barınmak tüm siteyi kaybetmemek adına önemli.
O sayfanın devamı şöyledir. Şimdi bankacılık kanununa göre bir bankanın itibarını zedelemek suçtur. Ama burada açıkça belirli bir banka hedef alınması halinde bu suç oluşur. (O yüzden bir banka ile sorun yaşayınca sosyal medyada başınıza geleni paylaşabilirsiniz ama bankayı karalayıcı yazmamaya dikkat edin.) o yüzden tam olarak bu suçun kapsamına girmiyor.
Bir de Sermaye Piyasası Kanunu’ndaki piyasa dolandırıcılığı suçu var. Bu suçun oluşması için de piyasada yalan haberler yapılması VE bundan menfaat elde edilmesi gerekiyor. Paylaştığım 2.sayfada da göreceğiniz üzere savcı da, işi biraz zorlayarak, manevi menfaat elde edildiğini öne sürmüş. Ben bu kişilerin eyleminin bu suç kapsamına da tam olarak girdiğini düşünmüyorum.
1.si bunun için yalan haber yayan kişinin insanların piyasa görüşünü etkileyebilecek yetkinlikte ve konumda olması gerekiyor.
2.si manevi yarar yorumu çok zorlama bir yorum. Ancak ülkeye düşman, terörist, ajan vs olursanız ülkeyi çökerttim, zarar verdim diye haz ve yarar duyar bir insan. Yoksa savcının dediği gibi haber yaydım diye durduk yere manevi yarar oluşmaz. Kaldı ki bu kişiler de bu ülkenin vatandaşı, neyinden yarar görecek?
Ama bu kişilerin yaptıkları da doğru değil. Bu tip asılsız haberlerin topluma yayılması zaten kötü durumdaki ekonomiyi çökertir, bankacılık sistemini bitirir. Özellikle “bankalar batacak, paranızı çekin” ifadeleri çok sıkıntılı. Bu tip bir haberi yayan eğer yüksek takipçili yani toplumu etkileyebilecek konuma sahip olur ve banka hesaplarında döviz mevduatı bulundurduğu tespit edilirse, bu haberler sebebiyle döviz kurunun artışından maddi fayda sağlamış olurlar ki o durumda en az 2 yıl hapis cezası bulunmakta.
VPN konusuna gelince şahsen internetin kimseye suç işleme özgürlüğü vermediğini, orada yapılan paylaşımların (sadece paylaşım ve retweet bence önemlidir, beğenilerin bu kapsama girdiğini düşünmüyorum) paylaşan kişiyi bağlaması gerektiğini düşünüyorum.
İfade özgürlüğü bakımından VPN öneriyorsunuz anlıyorum ama sosyal medyadan sadece siyasi fikir paylaşılmıyor; terör propagandası, hakaret suçu, tehdit suçu, iftira suçu, intihara teşvik suçu, çocukların tacizi... onlarca daha suç işlenebilir. Bu suçlar ne olacak peki? O yüzden VPN engeller mi engellemez mi bilemiyorum ama suç işleyenin tespit edilebilmesini tercih ederim.
VPN ile yakalanmamaya çalışmak yerine düşünce özgürlüğünü ve adil yargıyı geliştirmeye çalışalım.