Hosting Nedir? Hosting Sağlayıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?
Çoğu kişi, web sitesi kurmak için bir web hosting hizmetine ihtiyaçları olduğunu bilir. Ancak hosting satın almak istediklerinde, çeşitli web hosting türlerinin mevcut olduğunu görürler. Bu durumda hosting kavramı kafalarını karıştırabilir, fakat ne olursa olsun bir seçim yapmadan önce hosting ile ilgili tüm kavramları bilmeniz gerekir.
Hosting Nedir?
Hosting, web sitenizi internette barındırmak için bir sunucuda alan satın alma işlemidir. Hosting hizmeti ile web sitenizi oluşturan tüm bileşenler (kod, metin, resimler, vb.) bir sunucuda depolanır ve bu sayede internette görünür olmanız sağlanır.
Daha basit şekilde ifade etmek gerekirse, web hosting, işletmelerin ve bireylerin internette bir web sitesi veya web sayfası yayınlamasına olanak tanıyan bir hizmettir. Bir web hosting hizmet sağlayıcı, web sitesinin veya web sayfasının internette görünür olması için gereken teknoloji ve hizmetleri sağlayan bir işletmedir.
Hosting sağlayıcılar web sitenizi, sunucu adı verilen özel bilgisayarlarda barındırır veya saklarlar. İnternet kullanıcıları web sitenizi görüntülemek istediklerinde, web sitenizin adresini veya alan adınızı tarayıcılarına yazmaları gerekir, daha sonra kullanıcıların bilgisayarları sunucunuza bağlanır ve web sayfalarınız tarayıcı aracılığıyla kullanıcılara iletilir.
Web Hosting Neden Gereklidir?
İster bir blog ister bir çevrimiçi mağaza oluşturmayı hayal ediyor olun, web hosting’in ne anlama geldiğini ve işletmeniz için en iyi seçeneğin hangisi olduğunu anlamanız gerekir. Çünkü web hosting, web sitenizi internet üzerinden erişilebilir kılan bir hizmettir ve web sitenizi oluşturmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken temel unsurlardan biridir.
Bir web hosting sağlayıcı size tüm dosyalarınızı sunucuda saklamanız için tahsis edilmiş bir alan sağlar ve bu sunucuyu web sitenizin ziyaretçileri için çalışır durumda tuttuğundan emin olur.
Yani web sitenizi açmaya karar verdiğinizde, size gerekli hosting özelliklerini sağlayacak bir web hosting şirketi de seçmeniz gerekir.
Web Hosting Nasıl Çalışır?
Web siteleri, sunucu adı verilen özel bilgisayarlarda barındırılır veya depolanır. İnternet kullanıcıları sitenizi görüntülemek istediklerinde, tek yapmaları gereken tarayıcılarına web sitenizin adresini veya alan adını yazmaktır. Daha sonra bilgisayarları sunucunuza bağlanır ve web sayfalarınız tarayıcı aracılığıyla onlara iletilir.
Hosting Türleri
Web sitenize en uygun olanı bulmak için farklı web hosting türlerini tam olarak anlamanız gerekir. Çünkü her bir hosting türü farklı ihtiyaçlara hitap eder. Hepsi web siteniz için bir depolama alanı görevi görürken, depolama kapasitesi, kontrol, sunucu hızı ve güvenilirlik açısından farklılık gösterir.
Bu yüzden ihtiyaçlarınızı belirlemenize yardımcı olması için aşağıdaki listede hosting türlerini detaylı olarak açıkladık.
1. Paylaşımlı Hosting
Paylaşımlı hosting, web dünyasına girmek için en ucuz hosting türüdür. Paylaşımlı bir sunucudaki web siteleri tüm kaynakları paylaştığı için herhangi bir özel sunucu kaynağı almazsınız. Sınırlı özelliklere sahip düşük maliyetli bir plandır.
Bu seçim ekonomik açıdan avantajlı olsa da, dezavantajlara da sahiptir. Paylaşımlı hosting’de, web sitelerinden biri çok meşgulse, sunucunun belleğinin büyük bir bölümünü kaplar ve bunun karşılığında diğer web siteleri daha yavaş indirme hızlarından muzdarip olur.
Paylaşımlı Hosting'in Artıları
- Paylaşımlı hosting, blog ya da basit bir web sitesi kurmak isteyen ve yüksek bant genişliğine veya depolamaya ihtiyaç duymayanlar için uygundur.
- Bütçeniz kısıtlıysa ve daha ucuz bir hosting seçeneği arıyorsanız, sizin için oldukça kullanışlı olabilir.
Paylaşımlı Hosting'in Eksileri
- Paylaşımlı hosting web sitenizin performansını, bant genişliğini ve yükleme hızını engelleyebilir.
- Verilerinizi paylaşılan bir sunucuda paylaştığınız için güvenlik açıklarına yol açabilir.
- Bu tür hosting başlangıçta size ucuz gelebilir, ancak uzun vadede size daha pahalıya mal olabilir
2. WordPress Hosting
WordPress hosting planları, dünyada en yaygın kullanılan İçerik Yönetim Sistemi (CMS) olan WordPress için optimize edilmiştir. Bir WordPress web sitesi oluşturmayı planlıyorsanız, WordPress hosting’e yatırım yapmak daha iyi bir seçim olacaktır.
WordPress Hosting'in Artıları
- WordPress’e özgü birçok özellikle donatılmıştır.
- Sadece tek tıkla WordPress sitenizi kurmanıza olanak tanır.
WordPress Hosting'in Eksiler
- WordPress bir site bile kursanız, bir WordPress hosting planı satın almak zorunda değilsiniz. Bu noktada diğer hosting türlerini de ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.
3. Cloud Hosting
Cloud hosting, web sitenizi son derece esneklik sunan bulut kaynakları üzerinden barındırmanıza yardımcı olur. Çoğu bulut sağlayıcı, ihtiyacınız olan özellikleri seçip istemediklerinizi bırakarak size özel cloud hosting planınızı oluşturmanıza olanak tanır. Böylece yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan özellikler için ödeme yapmış olursunuz.
Cloud Hosting’in Artıları
- İhmal edilebilir kesinti süresi sunar.
- Siteniz birçok hatadan kurtulur.
- Talep üzerine kaynakları belirler.
- Sadece kullandığınız kadar ödersiniz.
- Yüksek ölçeklenebilirlik sağlar.
Cloud Hosting’in Eksileri
- Maliyetleri değerlendirmek zordur.
- Kök erişimi alamazsınız.
4. VPS Hosting
Virtual Private Server (VPS) hosting, web sitenizin yalıtılmış ve güvenli bir ortama sahip sanal bir sunucuda barındırıldığı bir hosting türüdür.
VPS, standart bir fiziksel bilgisayarla aynı işlevselliği ve gizliliği sağlar.
Her biri kendi işletim sistemini çalıştıran tek bir fiziksel sunucuya birkaç sanal özel sunucu kurulabilir. Web sunucusu yazılımı, bir dosya aktarım protokolü programı, bir posta sunucusu programı ve blog ve e-ticaret için farklı türde uygulama yazılımlarından oluşur.
VPS Hosting'in Artıları
- Kullanıcı, sınırsız kök veya yönetici izinleriyle VPS'nin işletim sistemine tam erişime sahip olursunuz.
- VPS hosting, abonenin birden fazla web sitesini barındırmasına olanak tanır.
VPS Hosting'in Eksileri
- Fiziksel sunucunun barındırabileceği VPS sayısını en üst düzeye çıkarırken sunucunun performansından ödün verilir.
- VPS kullanmanın bir başka olası dezavantajı da zayıf güvenliktir.
5. Dedicated Hosting
Dedicated hosting, hosting ihtiyaçlarınızı karşılamak için eksiksiz bir fiziksel sunucu ile birlikte gelir. Esneklik, muazzam güç ve üstün güvenlik sunar.
Dedicated hosting, geleneksel paylaşımlı hosting ve VPS hosting'e göre çok daha esnektir. Bu sayede işletim sistemi ve donanım seçimi gibi tüm sunucu üzerinde tam kontrole sahip olabilir, yüksek performanslı vCPU, RAM ve bant genişliği elde edebilirsiniz.
Dedicated hosting kullanmayı seçerseniz, yüksek düzeyde e-posta kararlılığı, güvenlik, performans ve kontrolün avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Dedicated hosting, çevrimiçi işletmenizin daha üretken olmasına yardımcı olur. Bu nedenle büyüyen işletmeler için mükemmel bir seçenek olarak kabul edilir.
Dedicated Hosting Artıları
- Daha iyi yönetim ve tam kontrol sağlar.
- Veri ayrıştırma yoluyla güvenlik sunar.
- Geliştirilmiş güvenilirlik ve performans sağlar.
- Süper ölçeklenebilirlik ve esneklik sunar.
Dedicated Hosting Eksileri
- Dedicated sunucularla ilgili tek sorun maliyetleridir. Maliyetleri oldukça yüksektir.
- Dedicated sunucunun yönetimi teknik bilgisi olan uzman birini gerektirir.
Web Siteniz İçin En İyi Hosting Türü
Bu sorunun cevabı herkes için farklı olacaktır. Çünkü web siteniz için en iyi hosting türü çeşitli faktörlere bağlıdır.
Hangi kategoriye girdiğinizi anlamak için yukarıda sunulan farklı web hosting türlerini gözden geçirmek en iyi yoldur. Her bir türü kullanmanın artı ve eksilerine daha yakından bakmak, nihai cevabı bulmanıza yardımcı olacaktır.
Hosting Sağlayıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?
Hızlı ve güvenli bir siteye sahip olmak için doğru web hosting sağlayıcıyı seçmek çok önemlidir. Çünkü web hosting, site kurulumunun en önemli parçasıdır. Hosting sağlayıcı ister yeni bir işletme ister deneyimli bir işletme olsun, aramanız gereken birkaç önemli özellik vardır.
1. Güvenilirlik
Şu anda piyasada çok sayıda web hosting sağlayıcısı olduğu için en iyi seçeneği seçmek zor olabilir. Bu noktada güvenilirlik, hangi hosting türünü tercih edeceğinize karar vermenizde önemli bir faktördür. En ucuz seçeneği seçerseniz, muhtemelen aldığınız teknik destekten ödün verirsiniz, bu da web sitenize bilgisayar korsanları tarafından sızma riskinin daha da yüksek olabileceği anlamına gelir.
Güvenilir bir hosting hizmeti kullanmak, farklı hosting seçenekleri arasında geçiş yapmak zorunda kalmanızı önleyerek size zaman ve para kazandırır. Ayrıca teknik zorluklarla mücadele etmek zorunda kalmazsınız, web siteniz düzenli olarak güncellenir ve modern yazılım çözümleri kullanılır. Bu da daha yüksek performanslı bir web sitesine sahip olacağınız anlamına gelir.
Ayrıca daha gelişmiş araçlar, güvenlik endişelerinizin üstesinden gelebilecek deneyime sahip profesyonellerin yardımıyla daha güçlü güvenlik ayrıcalıklarından yararlanmanızı sağlar.
2. Hız ve Performans
İnternet kullanıcılarının yarısından fazlasının, yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren bir siteyi terk ettiğini biliyor muydunuz? Bu durumda, dedicated hosting, gelir kaybını önler ve daha yüksek katmanlı bir hosting paketi ile sayfalarınız paylaşımlı hosting kullanımına göre daha hızlı yüklenerek daha fazla ziyaretçiyi müşteriye dönüştürmenize yardımcı olur. Büyük dosyalar, videolar veya yüksek kaliteli fotoğraflar yayınlıyorsanız, dedicated hosting ya da cloud hosting hızınızı artırmak için uygun seçenekler olabilir. Siteniz ve içeriği üzerinde tam kontrol arıyorsanız, CPU veya RAM gibi kaynakları paylaşmanız gereken paylaşımlı hosting’in aksine, dedicated hosting ile güç sizin ellerinizdedir. Böyle bir ihtiyacınız varsa sadece paylaşımlı hosting sunan bir sağlayıcı yerine daha farklı hosting türleri sunan sağlayıcılar aramız gerekir.
3. Güvenilir Teknik Destek
Yeni bir web sitesi kuruyorsanız ve teknik bilginiz azsa, teknik destek önceliğiniz olmayabilir. Ancak bu, sitenizin göz ardı etmemeniz gereken önemli bir yönüdür.
Küçük teknik ayrıntılar bile, sorunu çözmenize yardımcı olacak müşteri desteği eksikliği nedeniyle sitenizin kapanmasına neden olabilir. Bu yüzden site trafiğini kaybedebilir, sonuç olarak da gelir kaybı yaşayabilirsiniz.
Bu yüzden hangi web hosting şirketinin en iyi müşteri desteğine sahip olduğunu bilmenin en iyi yolu, çevrimiçi yorumları okumak ve karşılaştırmaktır.
5. Yüksek Web Sitesi Çalışma Süresi
Doğru web hosting şirketini ararken, muhtemelen "çalışma süresi" kelimesiyle karşılaşmışsınızdır.
Çalışma süresi, web sitenizin ziyaretçiler tarafından kullanılabilir ve erişilebilir olduğu süreyi ifade eder. İyi bir web hosting sağlayıcısı, web sitenizin her zaman çalışır durumda olmasını sağlamak için ideal olarak %99,9 veya daha yüksek olmak üzere yüksek çalışma süresi garantilerine sahip olmalıdır. Web sitenizde sık sık kesinti veya çökme yaşanırsa, bu durum markanızın itibarını olumsuz etkileyebilir ve gelir kaybına yol açabilir.
6. Veri kurtarma
Veri kurtarma, profesyonel bir web hosting hizmeti almanın en büyük avantajlarından biridir. Çünkü sürekli ve güncel yedeklemelerle verilerinizi her zaman güvende tutmanız çok önemlidir. Verilerinizi kaybetmenizin itibarınızı da kaybedebileceğiniz anlamına gelir. Profesyonel bir web hosting şirketiyle çalışmak, tüm verilerinizin düzgün bir şekilde yedeklenmesini sağlar. İhtiyaç duyduğunuzda verilerinizi geri almanız çok daha kolaydır.
Yukarıda listelediğimiz tüm bu özelliklere ek olarak Niobe Hosting, işletmelerin web sitelerinin hedef kitleleri tarafından erişilebilir olmasını sağlamalarına yardımcı olmak için hızlı ve güvenilir web hosting hizmeti sunar. Niobe Hosting’in web hosting hizmetleri performans ve güvenilirlik için optimize edilmiştir ve işletmelerin herhangi bir sorunu çözmelerine yardımcı olmak için 7/24 teknik destek sunar.
valla güzelmişte bu kdar yazıya ne gerek var seo için artık bu tarz içerikler pek anlam ifade etmiyor kullanıcı için zaten etmiyor.
10 yıl öncede yaşıyorlar.
Reklam.
İşte bunlar hep SEO
Ben wixden yaptım ihtiyar....
Herkes niobe'den alsın, çok iyi çok güzel harika 😏