Eskilerden ekran kartları: CGA, EGA ve VGA
Ekran kartlarının sadece tek renkli grafikler çizebilen basit devre kartlarından başlayıp günümüzün 3D grafik canavarlarına dönüşme süreci oldukça uzun. Bilgisayar kullanıcılarını ilk kez renklerle tanıştıran teknolojilerse 1980'lerde ortaya çıkmış olan CGA, EGA ve VGA grafik teknolojileri. Tozlu Raflar'ın bugünkü bölümünde 1980 ve 1990'lardan ISA arabirimli bir kaç ekran kartını kullanarak eski grafik teknolojilerini hatırlıyor, 16 renkli ve düşük çözünürlüklü günlere dönüyoruz.
utku
eskiden keşke bendede olsada ne hava yaparım dediğimiz dünyalar kadar para verdiğimiz ürünler şimdi para etmez durumda ayrıca levent ve murat beye teşşekkürler.ü
Şakir bize
Rabbime şükrediyorum bendende dinozorlar varmış diye 🙂
Şakir bize üç çay
acaba bundan 20 yıl sonra nasıl bir grafik teknolojisine sahip olacağazı.
holywood tarzı render sahneleri saniyesinde işleyen yürüten kartlarımız olurmu
Yanlış hatırlamıyorsam 97'de aldığım 16bit ISA ses kartında da IDE portları vardı.
Catacomb Abyss oyunu ilk PC oyunumdu. Yaratıklara ateş ettiğin müddetçe donakalıp, saldıramıyorlardı. Eninde sonunda da ölüyorlardı. Sıkıştıkça üç tarafı kapalı kuytu bir köşeye çekilip, tek tek sırayla alandaki bütün düşmanları haklayabiliyordum. Herhalde bundan dolayı Quake çok zor gelmişti bana.
Ne kadar yeni olduğumu tekrar anladım... 🙂 CGA döneminde ben dünyada yokmuşum! 😀
sezer sevinçler
iyi günler vallahi beni ilk bilgisarımı hatırlattınız i486DX33 vga 512kb (şimdi baktımda realtek üretimiymiş) ekran kartı ve tabii ki ide33 kotrol kartılı zamanlarım
Eldrun
Bölümün başlarında gösterilen "Alley Cat" oyunu da anıları canlandıran eski efsane oyunlardandı. Küçükken çok oynardım o oyunu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Alley_Cat_(video_game)
ayhan
Ahahaha, 2. yazıcı portunu duyan Murat abimin tepkisine bayıldım.
Mustafa Babayiğit
Yıllar sonra tekrar izlediğimde yine güldüm.